Újra igényelhetők a támogatott lakáshitelek

2009-12-30 22:33:19 |

A gazdasági válság kirobbanásával egy időben befékezett a kormány is: leállította az államilag támogatott kamatozású lakáshitelek új igényléseinek befogadását, valamint megszüntette a szociálpolitikai támogatást. Ez most némileg változott.

Egyik nagyobb érvágás volt, mint a másik azoknak a fiataloknak, akik ebben az időszakban tervezték a családalapítást, egy önálló otthonban. A támogatott hitelek szüneteltetésével csak piaci alapon kamatozó hitelekhez lehetett hozzáférni, melyek kamata értelemszerűen magasabb volt, mint az állam támogatta lakáscélú hitelek kamata. A "szocpol" pedig vissza nem térítendő, több százezer, akár 1 millió forint feletti összeg volt, ami már szintén nem hozzáférhető.

Az óvatosság egyre fontosabb!

Október elejétől a támogatott lakáshitelek újraindulnak, ám jóstehetség legyen a talpán, aki most meg tudja mondani, hogy mivel jár jól az ember. A könnyelmű hitelezési gyakorlatból indult ki a válság, és emiatt jártak nagyon sokan, nagyon rosszul. Sokan mindenféle hiteleket felvettek, amelyeknél a futamidő hossza és a törlesztő részlet nagysága csak valamelyest volt összhangban a hiteligénylő keresetével. A dolog szépséghibája, hogy egy hosszabb időtáv (mondjuk 20 évre felvett lakáshitel) futamideje alatt nem láthatjuk előre, hogy anyagi helyzetünk nem változik-e meg negatívan. Munkahelyek szűnnek meg tömegével, csökken a fogyasztás, ilyen körülmények között nem egyszerű a korábban megszokott életszínvonalat tartani, úgy hogy még hitelt, hiteleket is törleszt az ember.
A nem forint alapon felvett devizahiteleknél még az árfolyam ingadozásával is számolni kell, ami irányától függően néha kedvező, máskor kedvezőtlen az adós szempontjából, a korábbi évek árfolyamaihoz viszonyítva azonban mindenképpen egyértelműen kedvezőtlenebb. Szóval nem elég, hogy a kamatokat és egyéb költségeket törleszteni kell, még a magyar gazdaság teljesítményétől, és nemzetközi megítélésétől is függ a törlesztő részlet nagysága, hiszen e tényezőktől függ a forint árfolyama, és a devizahitel törlesztését is forintban kell befizetni.

Belevágni, vagy várakozni?

Ha van más megoldás, akkor érdemes lehet kivárni. Jövő évben választások lesznek, ami változást hozhat a lakáspolitikában is. Jelenleg szünetel a szociálpolitikai támogatás, így aki most vesz lakást, házat az ebből kimarad. Később, ha visszaállítják, akkor a gyerekek számától függően valószínűleg felvehetik majd, de az ilyen összeget lehet, hogy szerencsésebb a ház árába beépíteni, mint később felújításra elkölteni.
Akiknek nincs más lehetősége, azaz egy-két évet nem tud valahol szülőknél vagy egyéb, közel ingyenes helyen lakni, azoknak, valószínűleg érdemes élni az újrainduló forint alapú, támogatott lakáshitelek adta lehetőséggel. A kamatok alacsonyabbak, és amit a banknak fizetünk törlesztő részletet, az mégis csak közelebb visz a majdan saját tulajdonú lakáshoz, mint ha bérelt lakásban lakva a főbérlőnek fizetnénk.

Mi változott?

Az újraindult támogatott lakáshitelnek a korábbinál alacsonyabb lehet a törlesztő részlete, ami hosszabb futamidőt eredményezhet. Sajtóértesülések szerint azonban még a bankok sem tudják, valódi segítség lesz-e a családoknak az államilag segített kölcsön a lakásvásárláshoz. Hiszen a fizetések stagnálása, sok helyen csökkenése, valamint a létszámleépítések és a bizonytalan munkahelyek miatt a hitel lehetősége kevés, ha nem adott hozzá egy kiszámítható gazdasági környezet, amiben az emberek törleszteni is tudjanak. Az új hitellel a kormány a fiatalok és a nagycsaládosok lakáshoz jutását igyekszik segíteni.
A kölcsön a fővárosban és a nagyvárosokban maximum 25 millió forint értékű ingatlanra vehető fel. Vidéken ez az összeghatár 5 millió forinttal kevesebb ennél.
Előnyös újítás a hiteligénylő mérlegelési lehetősége szempontjából, hogy eltörölték a méltányolható lakáshitel feltételét. Ez korábban a gyermekes családok számára határozta meg, hány szobás lakást vehetnek. A nagyobb lakáshoz korábban emiatt tetemes összegű önerő is kellett, ami sokakat kizárt a kedvezményből. Egyben szűrte is az igénylőket, hogy csak az vehessen a méltányolhatónál nagyobb lakást, akinek van hozzá elég pénze. Az új hitelnél ezt, a szakértők szerint ésszerűtlen feltételt törölték el, ám egyúttal majdnem duplájára növelték az önerő nagyságát, miközben már korábban megszüntették a "szocpol" támogatást.
Mindezzel összességében tehát nagyobb önerőre lesz majd szükség az új kölcsön felvételéhez, amibe nem lehet beletenni a szociálpolitikai támogatást sem. Banki szakértők szerint ez lehet majd a fő oka annak, ha ez az új konstrukció nem hoz nagy áttörést.
Az új hitel 5 millió forintos értékhatárral kérhető felújításra is. A jóslatok szerint ennek lesz inkább keletje az elkövetkező hónapokban.

Szigorítana a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a devizahitelezés szigorú szabályozását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál, annak érdekében, hogy a lakosságot átterelje a forinthitelek felé. Egyben ennek az is célja, hogy "megvédje a lakosságot önmagától", hiszen a hitelfelvétel nehezítése egyben a kockázatokat is csökkentené. Ha nehezebb hitelt felvenni, akkor kevesebben tudnak könnyelmű lépéseket tenni ezzel kapcsolatban.
A kezdeményezés fő célja, hogy korlátokat szabjon a deviza alapú hitelezésnek, így a javasolt szabályozás várhatóan visszafogja majd a túlzott lakossági kockázatvállalást, melynek köszönhetően a jövőben nem ismétlődik meg a tavaly októberihez hasonló pénzügyi krízis - hangsúlyozta Tabák Péter az MNB sajtóbeszélgetésén.
A Magyar Nemzeti Bank olyan szabályozást tervez, amellyel korlátozná a bankok hitelezési politikáját. A jegybank szerint javaslataik következtében javulhatna a magyar pénzügyi rendszer és a gazdaság stabilitása.
A MNB által benyújtott javaslat szerint havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés maximuma forinthitel felvétele esetén 30, euró alapú hitelnél 23, egyéb devizánál 15 százaléka lehetne a jövedelemnek. Havi nettó 500 ezer forint jövedelemig ezek az arányok 40, 31, illetve 20 százalék lennének. Az ennél magasabb, nettó 500 ezer forint feletti jövedelműek esetén a törlesztés forintkölcsönöknél 50 százalék, euró alapúaknál 38 százalék, egyéb devizákban felvett hiteleknél pedig a jövedelem 25 százaléka lehetne.
Fentiekből jól látszik a régi mondás igazsága "annak adnak hitelt, akinek amúgy sem kell..."
További tervezett változás a háztartási jelzáloghitelek esetén forintkölcsönöknél az ingatlan piaci értékének 70 százaléka lenne a hitel felső határa, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitel esetén csak a fedezet 35 százalékát kaphatná meg az ügyfél.
Az MNB egyúttal az autóhitelezést is szigorítaná, eszerint új autó vásárlása esetén a hitel törlesztésének az autó öt éves koráig be kell fejeződnie.

Cikkünk elején leírt támogatott forinthitelek újraindulása tény, már október eleje óta működik. Az MNB tervezett szigorításai egyelőre tervek. Tehát kinek-kinek saját élethelyzete alapján kell eldöntenie, hogy a jelenlegi lehetőségekkel élni kíván-e, vagy vár az esetleg egyszer újrainduló szocpolra, ám addigra a tervezett szigorítások is életbe léphetnek - ez is benne van a pakliban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4091/Ujra_igenyelhetok_a_tamogatott_lakashitelek