Újra igényelhetők a támogatott lakáshitelek

2009-12-30 22:33:19 |

A gazdasági válság kirobbanásával egy időben befékezett a kormány is: leállította az államilag támogatott kamatozású lakáshitelek új igényléseinek befogadását, valamint megszüntette a szociálpolitikai támogatást. Ez most némileg változott.

Egyik nagyobb érvágás volt, mint a másik azoknak a fiataloknak, akik ebben az időszakban tervezték a családalapítást, egy önálló otthonban. A támogatott hitelek szüneteltetésével csak piaci alapon kamatozó hitelekhez lehetett hozzáférni, melyek kamata értelemszerűen magasabb volt, mint az állam támogatta lakáscélú hitelek kamata. A "szocpol" pedig vissza nem térítendő, több százezer, akár 1 millió forint feletti összeg volt, ami már szintén nem hozzáférhető.

Az óvatosság egyre fontosabb!

Október elejétől a támogatott lakáshitelek újraindulnak, ám jóstehetség legyen a talpán, aki most meg tudja mondani, hogy mivel jár jól az ember. A könnyelmű hitelezési gyakorlatból indult ki a válság, és emiatt jártak nagyon sokan, nagyon rosszul. Sokan mindenféle hiteleket felvettek, amelyeknél a futamidő hossza és a törlesztő részlet nagysága csak valamelyest volt összhangban a hiteligénylő keresetével. A dolog szépséghibája, hogy egy hosszabb időtáv (mondjuk 20 évre felvett lakáshitel) futamideje alatt nem láthatjuk előre, hogy anyagi helyzetünk nem változik-e meg negatívan. Munkahelyek szűnnek meg tömegével, csökken a fogyasztás, ilyen körülmények között nem egyszerű a korábban megszokott életszínvonalat tartani, úgy hogy még hitelt, hiteleket is törleszt az ember.
A nem forint alapon felvett devizahiteleknél még az árfolyam ingadozásával is számolni kell, ami irányától függően néha kedvező, máskor kedvezőtlen az adós szempontjából, a korábbi évek árfolyamaihoz viszonyítva azonban mindenképpen egyértelműen kedvezőtlenebb. Szóval nem elég, hogy a kamatokat és egyéb költségeket törleszteni kell, még a magyar gazdaság teljesítményétől, és nemzetközi megítélésétől is függ a törlesztő részlet nagysága, hiszen e tényezőktől függ a forint árfolyama, és a devizahitel törlesztését is forintban kell befizetni.

Belevágni, vagy várakozni?

Ha van más megoldás, akkor érdemes lehet kivárni. Jövő évben választások lesznek, ami változást hozhat a lakáspolitikában is. Jelenleg szünetel a szociálpolitikai támogatás, így aki most vesz lakást, házat az ebből kimarad. Később, ha visszaállítják, akkor a gyerekek számától függően valószínűleg felvehetik majd, de az ilyen összeget lehet, hogy szerencsésebb a ház árába beépíteni, mint később felújításra elkölteni.
Akiknek nincs más lehetősége, azaz egy-két évet nem tud valahol szülőknél vagy egyéb, közel ingyenes helyen lakni, azoknak, valószínűleg érdemes élni az újrainduló forint alapú, támogatott lakáshitelek adta lehetőséggel. A kamatok alacsonyabbak, és amit a banknak fizetünk törlesztő részletet, az mégis csak közelebb visz a majdan saját tulajdonú lakáshoz, mint ha bérelt lakásban lakva a főbérlőnek fizetnénk.

Mi változott?

Az újraindult támogatott lakáshitelnek a korábbinál alacsonyabb lehet a törlesztő részlete, ami hosszabb futamidőt eredményezhet. Sajtóértesülések szerint azonban még a bankok sem tudják, valódi segítség lesz-e a családoknak az államilag segített kölcsön a lakásvásárláshoz. Hiszen a fizetések stagnálása, sok helyen csökkenése, valamint a létszámleépítések és a bizonytalan munkahelyek miatt a hitel lehetősége kevés, ha nem adott hozzá egy kiszámítható gazdasági környezet, amiben az emberek törleszteni is tudjanak. Az új hitellel a kormány a fiatalok és a nagycsaládosok lakáshoz jutását igyekszik segíteni.
A kölcsön a fővárosban és a nagyvárosokban maximum 25 millió forint értékű ingatlanra vehető fel. Vidéken ez az összeghatár 5 millió forinttal kevesebb ennél.
Előnyös újítás a hiteligénylő mérlegelési lehetősége szempontjából, hogy eltörölték a méltányolható lakáshitel feltételét. Ez korábban a gyermekes családok számára határozta meg, hány szobás lakást vehetnek. A nagyobb lakáshoz korábban emiatt tetemes összegű önerő is kellett, ami sokakat kizárt a kedvezményből. Egyben szűrte is az igénylőket, hogy csak az vehessen a méltányolhatónál nagyobb lakást, akinek van hozzá elég pénze. Az új hitelnél ezt, a szakértők szerint ésszerűtlen feltételt törölték el, ám egyúttal majdnem duplájára növelték az önerő nagyságát, miközben már korábban megszüntették a "szocpol" támogatást.
Mindezzel összességében tehát nagyobb önerőre lesz majd szükség az új kölcsön felvételéhez, amibe nem lehet beletenni a szociálpolitikai támogatást sem. Banki szakértők szerint ez lehet majd a fő oka annak, ha ez az új konstrukció nem hoz nagy áttörést.
Az új hitel 5 millió forintos értékhatárral kérhető felújításra is. A jóslatok szerint ennek lesz inkább keletje az elkövetkező hónapokban.

Szigorítana a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a devizahitelezés szigorú szabályozását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál, annak érdekében, hogy a lakosságot átterelje a forinthitelek felé. Egyben ennek az is célja, hogy "megvédje a lakosságot önmagától", hiszen a hitelfelvétel nehezítése egyben a kockázatokat is csökkentené. Ha nehezebb hitelt felvenni, akkor kevesebben tudnak könnyelmű lépéseket tenni ezzel kapcsolatban.
A kezdeményezés fő célja, hogy korlátokat szabjon a deviza alapú hitelezésnek, így a javasolt szabályozás várhatóan visszafogja majd a túlzott lakossági kockázatvállalást, melynek köszönhetően a jövőben nem ismétlődik meg a tavaly októberihez hasonló pénzügyi krízis - hangsúlyozta Tabák Péter az MNB sajtóbeszélgetésén.
A Magyar Nemzeti Bank olyan szabályozást tervez, amellyel korlátozná a bankok hitelezési politikáját. A jegybank szerint javaslataik következtében javulhatna a magyar pénzügyi rendszer és a gazdaság stabilitása.
A MNB által benyújtott javaslat szerint havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés maximuma forinthitel felvétele esetén 30, euró alapú hitelnél 23, egyéb devizánál 15 százaléka lehetne a jövedelemnek. Havi nettó 500 ezer forint jövedelemig ezek az arányok 40, 31, illetve 20 százalék lennének. Az ennél magasabb, nettó 500 ezer forint feletti jövedelműek esetén a törlesztés forintkölcsönöknél 50 százalék, euró alapúaknál 38 százalék, egyéb devizákban felvett hiteleknél pedig a jövedelem 25 százaléka lehetne.
Fentiekből jól látszik a régi mondás igazsága "annak adnak hitelt, akinek amúgy sem kell..."
További tervezett változás a háztartási jelzáloghitelek esetén forintkölcsönöknél az ingatlan piaci értékének 70 százaléka lenne a hitel felső határa, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitel esetén csak a fedezet 35 százalékát kaphatná meg az ügyfél.
Az MNB egyúttal az autóhitelezést is szigorítaná, eszerint új autó vásárlása esetén a hitel törlesztésének az autó öt éves koráig be kell fejeződnie.

Cikkünk elején leírt támogatott forinthitelek újraindulása tény, már október eleje óta működik. Az MNB tervezett szigorításai egyelőre tervek. Tehát kinek-kinek saját élethelyzete alapján kell eldöntenie, hogy a jelenlegi lehetőségekkel élni kíván-e, vagy vár az esetleg egyszer újrainduló szocpolra, ám addigra a tervezett szigorítások is életbe léphetnek - ez is benne van a pakliban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jelentős hitel lakásfelújításra

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az...


Megugorhatnak-e a hitelkamatok?

A devizahitelek állami segítséggel történő felszámolásával úgy tűnt, hogyaz árfolyamkockázatot magában rejtő hitelezési gyakorlatnak egyszers mindenkorra vége. Bár a mai napig jó néhány...