Egyenesen a cél felé!

Körfűrészek

Fűrészelni mindenki tud, egyenesen már kevesebben. Még akkor is, ha a munkát géppel végzi el. Márpedig aki csak teheti ma már géppel dolgozik, különösen, ha hosszú egyenes darabokat gyorsan kell leszabni pl. egy nagyobb táblából. E célra legalkalmasabb szerszám a körfűrész. Igaz ugyan, hogy a rezgőfűrészek jól megvezetve hosszú egyenes és ferde síkú vágásokra is képesek, ám e téren közel sem olyan hatékonyak, mint a tárcsa-, vagy más néven a körfűrészek, amelyek kimondottan erre a munkára valók.

A leszabások gyorsasága természetesen függ a vágandó anyagtól, a gép teljesítményétől és a feladathoz ideálisan kiválasztott fűrésztárcsától, ám a vágás minőségét jelentsen befolyásolja a gép kivitele is. Az alábbiakban ezért a kiválasztásukhoz szükséges szempontokra hívjuk fel a figyelmet, és a teljesség igénye nélkül a különféle gyártmányú tárcsafűrészek főbb adatait táblázatba foglalva ismertetjük.
Azt mindenki tudja, hogy a jó tárcsafűrészhez erős motor kell. A vágást végző tárcsát közvetlenül a motor tengelyére csatlakoztatják rá. A motor a felvett teljesítménynek csak egy részét képes hasznosítani a munka során. Mivel hogy általában ezt az adatot tüntetik fel a gépeken, a valódi teljesítmény ennek legfeljebb 55-65%-a, tehát az 1000 W-os gép legjobb esetben csak 560-640 W-ot teljesít. (Az ipari gépeknél többnyire a leadott teljesítmény értékét is megadják.)
Lényeges a fűrésztárcsa fordulatszáma is, amely 3200-6000 percenként, gyártmánytípusoktól függően változó. Kivétel ez alól a szabályozható fordulatszámú körfűrész (pl. Bosch), amely 2200 fordulatról indul, és 5200-ig képes felpörögni. A fordulatszámot elvben terhelés nélkül adják meg, ami munka közben természetesen némileg csökken. A zajszint sem mellékes, mert ez kimondottan zajos szerszám. A körfűrészek terhelés nélkül általában 85-90 dB-lel sivítanak, és a zajszintjük vágás közben jelentsen növekszik. Ezért hosszabb munkáknál a fülvédő viselése ajánlott, különben nagyothallókká válhatunk.
A munkavégzés szempontjából alapvetően meghatározó, hogy milyen a fűrészgép ergonómiája. A jó irányítást általában az ún. vasaló markolaton kívül típusonként változó, többnyire a markolattal egybe integrált, ritkábban a talpra erősített pótmarkolat biztosítja. A motorok általában jól kiegyensúlyozottak, ezért a rugalmas szoftgrip borítású markolat nem túl gyakori, még az ipari gépeken is csak a nagy teljesítményeken alkalmazzák, s inkább a gép biztonságos kézben tartását könnyíti meg huzamosabb használat esetén.
Lényeges, hogy a gépbe milyen átmérj fűrésztárcsa való, mert ez meghatározza (a motorteljesítménnyel együtt) a vágási teljesítményt, és a legnagyobb vágási mélységet. A fűrésztárcsának ugyanis még maximális vágásmélységbe állítva is 1-1,5 fogmagasságban ki kell állnia az anyagból, hogy a fogak vágáskor ideális, kb. 45 fokban hatolhassanak a vágandó anyagba. A fogkinyúlást természetesen mindenkor ajánlatos a fűrészelendő anyag vastagságához igazodva beállítani. Ez az ollóelv alapján mozgatható géptalp emelésével, vagy süllyesztésével gyorsan elvégezhet. Erre érdemes több figyelmet fordítani a gép használatakor, mert ezzel nemcsak a fűrészlapot, hanem a gépet is kíméljük, a vágás minőségét és gyorsaságát pedig optimalizálhatjuk.
A tárcsa cseréjét egyes típusokon a tengely reteszelésével könnyítik meg a gyártók. Az optimális vágásmélység beállítását a csuklószerkezet teszi lehetővé. Masszív kialakítása, pontos megvezetése nagyon lényeges, és a rögzítésének könny kezelhetősége is fontos a pontos és gyors beállítás szempontjából. Munka közben ugyanis senki nem szívesen kínlódik a szorítócsavar oldásával-rögzítésével, ha a feje nehezen megfogható.
A tárcsafűrészt másik fontos része a géptalp. Általában a préselt acél talp a jellemző, kiviteli minőségük azonban eltér. A talp préseléssel kialakított szélei a vékonyabb acéllemezből készülteket is kellően stabillá teszi, viszont a hozzá csatlakozó emel és szögbeállító csuklók esetenként gyengének bizonyulhatnak. Az igazán stabil és korrekt alaplap többnyire ugyan acéllemez, ám stabilitása a precíz kialakításnak köszönhetően megfelel. Ritka esetben a talp lehet alumínium öntvény, ezt azonban főként az ipari fűrészgépeken alkalmazzák.
A géptalp mérete sem mellékes, mert a nagyobb talp az anyagon jobb felfekvést biztosít a gépnek. A beállítások stabilitása, pontossága viszont a forgáspontok és a masszív rögzítőelemek precíz kivitelétől függ. A tárcsa emelését és szögbedöntését szolgáló rögzít részegységeket ezért nem árt alaposabban szemügyre venni, mert a lazán illeszkedő csuklók a beállítás pontosságát kétségessé tehetik. A talplemez ezen kívül a gép tartozékaként mellékelt párhuzamvezetőt is rögzíti. A vágás vonalát jól követhetővé teszi a homlok élén kialakított vezet bevágás, vagy egyéb szerkezeti egység. A korszerűbb körfűrészgépeken lézersugaras kijelzés könnyíti meg az irányban tartást, ám e mellett fűrészeléskor nem árt a talp elején levő vágásjelzőt is figyelni, a lézersugár inkább a vágásvonaltól való irányeltérés korrigálását könnyíti meg.
Alapvetően fontos, hogy a körfűrészgépnek jó legyen a porelszívása. Ezzel ugyanis szabad rálátást tudunk biztosítani a vágási vonalra, és a munkaterület tisztaságát is megóvhatjuk. A porelszívás ma már kivétel nélkül minden gépen megoldott, legfeljebb csak a porgyűjtés módja változó. Míg egyes gépek tárcsavédő burkolatára porszívó és porgyűjtő zsák egyaránt csatlakoztatható, addig másokra csak porszívót lehet csatlakoztatni. Némely típusnál ez külön csatlakoztató adapterrel oldható meg, amelyet ajánlatos a géppel együtt megvásárolni.
Ez gyártmánytól függ, mint ahogyan az is, hogy a tárcsa fix véd burkolata műanyag, vagy alumínium öntvény. A vágás során elmozduló alsó védőburkolat minden esetben fémöntvény vagy lemez, amely kell védelmet biztosít a fűrésztárcsa ellen még bekapcsolt állapotban is. Vágás közben ez a burkolat elfordulva szabaddá teszi a tárcsa alsó részét. A hasítóék vagy e burkolat mögött helyezkedik el, vagy üzemen kívül a mozgó burkolat védelme alá kerül. A hasítóék szerepe, hogy a gép még megvezetés nélküli a vágáskor se térhessen ki eltolása közben.
Amikor tehát körfűrészgépet választunk, akkor a várható anyagvastagságokhoz és a munkák volumenéhez igazodva döntsünk. A teljesítmény nem mindenekfölött álló, a gép precíz kivitele legalább ilyen fontos tényez, és csak ezután vegyük számításba a kényelmi szempontokat. Minél igényesebb a kivitel, annál drágább az adott gép. Ám ezek mellett időnként feltűnnek ismeretlen gyártmányok is (pl. Redstorm, Dimension, CMI stb.) amelyek ára csábító, de nem árt óvatosnak lennünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-413/Korfureszek