Központi porszívó - Beépített kényelem és egészség

2010-03-14 16:24:05 |

A központi porszívó rendszerek nagy népszerűségnek örvendenek Észak-Amerikában. Európában az elmúlt 10 évben újra fellendültek az eladások, és az utóbbi években hazánkban is egyre több építtető tervezi legalább a csőhálózat kiépítését az új épületekben. Ma már egy korszerű és az allergiások igényeit is figyelembe vevő családi házban elengedhetetlen kellék a központi porszívó rendszer.

A központi porszívó-rendszer felépítését tekintve egy, a ház valamelyik - jellemzően a garázs vagy kazánház - helyiségében felszerelt fix központi egységből, egy falba vagy aljzatba süllyesztett csőhálózatból és a lakótérben elhelyezett fali szívóaljzatokból, konyhai szívólapátokból áll.
A rendszer lényege a pontos tervezés, azaz megfelelő szívóerő társuljon a jó elosztású, optimális számú fali csatlakozókhoz, és így egy elérhető árú, hatékonyan működő központi rendszerünk lesz.

A központi porszívók előnyei:

A központi porszívó használatakor a finom, mikroszkopikus por részecskék - a talajból származó spórák, virágporok, a poratkák allergiát keltő anyagcseretermékei stb. - soha nem kerülnek vissza a kitakarított helyiségekbe, mivel azokat a rendszer megszűri, és a portartályban tárolja. Az allergiára hajlamosító szennyeződések így teljesen a lakáson kívülre kerülnek.
A lakóhelyiségen kívül elhelyezett központi egység lehet szűrőt nem tartalmazó, ciklónikus rendszerű ülepítést alkalmazó, vagy papír-, szövet-, illetve habszűrővel ellátott. A portól megtisztított levegő a központi konstrukciók esetében kivezető csövön távozik el a szabadba.

A központi porszívók nem okoznak kellemetlen zajt, mivel a központi egység a ház lakótértől távoli pontján található. A központi gépet akkor is használhatjuk, ha ugyanabban a helyiségben alszanak, telefonálnak, beszélgetnek vagy televíziót néznek. Használat közben csupán az elszívott levegő sustorgó hangja hallatszik.
A berendezés a nagy teljesítményű motor jóvoltából igen hatékony, a takarítás gyors és alapos, a szőnyegekbe mélyen beletaposott, beragadt szennyeződések is eltávolíthatók.
A központi porszívó kényelmesebb, kevesebb fáradságot és időt igénylő elegáns megoldás a takarításra. Nincs robusztus készülék, akadályt képező elektromos vezeték. A berendezés használatához a teendő mindössze annyi, hogy a gégecsövet csatlakoztatjuk a helyiség falán elhelyezett valamelyik kiálláshoz. A rendszerhez tatozó takarítókészlet, a különböző fejadapterek által mindenfajta apró hulladék könnyedén eltávolítható, a legeldugottabb sarok is elérhető. Segítségükkel sok minden megtisztítható: a bútorzat, a takarók, plédek, drapériák, fedetlen padlók, lépcsők, a falak, a mennyezet. A gardrób adapterrel ruhatárunkat is portalaníthatjuk, szöszteleníthetjük. Üvegdarabok, fűrészpor, homok, sőt speciális tartozékkal még folyadékok is eltávolíthatók, és a szőnyegek nedves takarítószerekkel is tisztíthatók.
A szemétlapát adapter funkciója, mint a neve is mutatja, ugyanaz, mint egy közönséges szemétlapáté. Maga a szerkezet a padló síkjára, a szekrény lábazatába épített rés, melyet lábbal is egyszerűen lehet nyitni, zárni. Nyitott állapotban az elé sepert szennyeződéseket beszívja.

A beépítés menete:

Ha épülő házunkba központi porszívót szeretnénk, az első lépés a csőhálózat és a csatlakozó kiállások helyének megtervezése vagy egy szakértő forgalmazó céggel való megterveztetése, melyet általában ingyen elvégeznek.
Szerkezetkész stádiumban az antisztatikus, belül polírozott PVC-csöveket helyezik el az aljzatba, a födémbe vagy a falakba mart hornyokba. Ezzel egyidejűleg telepítik a csövek mellé a gyengeáramú kapcsolóhálózat vezetékeit is. A könnyűszerkezetű házak építése esetén a szívócső vezetékek beépítését a gipszkarton- vagy a faburkolat belső falakra való felszerelése elé kell időzíteni. Emeletenként legalább 3-4 órával számolhatunk a szívócső elhelyezéséhez és fali szívóaljzat összeszereléséhez. A szívócső szintek közötti átvezetése történhet födémáttöréssel vagy a mennyezetben egy 8x8 cm-es habszivacs elhelyezésével betonozás előtt, vagy a köztes falak felhúzása előtt. Hasonlóan kell eljárni az emeleten a mennyezet esetében.

A harmadik lépésre akkor kerül sor, amikor teljesen felépült a ház, és a helyükre kerültek a kapcsolók. Ekkor szerelik fel a falakra a szívóaljzatokat, és kötik be a központi egység elektromos vezérlőit, helyezik fel a központi egységet is. A csatlakozóhelyek egymástól mért távolsága nem lehet 12 méternél több, mert csak így érhető el a helyiségek minden pontja az általában 9 méteres gégecsővel. Többszintes ház esetén érdemes megfontolni még egy gégecső, esetleg egy rövidebb cső vásárlását, hogy elkerüljük a cső szintek közötti hordozását.
A kész rendszer alig igényel karbantartást, gondozást. Mindössze évente három-négy alkalommal szükséges kiüríteni, kitisztítani a gép portartályát. Az elszívó egység részeihez könnyű a hozzáférés, a csőhálózat a helyes kiépítés esetén hosszabb idő után sem tömődik el.

Utólagos beépítés

A központi porszívórendszer utólagos beszerelése nem csak teljes átépítés vagy egy javítás (pl. fűtésbeszerelés) keretében valósítható meg, hanem egy sajátos mini-átépítéssel is. Létezik panel- és tömbházi lakásokba utólag is beépíthető változat. Itt a csöveket gipszkartonnal, vagy stukkóval takarják el, a szívóegységet az erkélyen vagy a lakótérben helyezik el, gondoskodva a levegő kivezetéséről. A relatív csekély ráfordítás bőven megtérül a lakáskomfort növekedésével, amit egy porszívórendszerrel érhetünk el.

Árak

Egy 100 m2-es, 3 szobás családi házba a központi porszívó rendszer 5 év garanciával, minden igényt kielégítő felszereltséggel már 220-250 ezer Ft-os bruttó áron beszerezhető. A telepítés teljes költsége kétszeri kiszállással sem haladja meg a nettó 100 ezer forintot.

Bérces Balázs alapján Gál László www.crossvac.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4469/Kozponti_porszivo___Beepitett_kenyelem_es_egeszseg