Központi porszívó - Beépített kényelem és egészség

2010-03-14 16:24:05 |

A központi porszívó rendszerek nagy népszerűségnek örvendenek Észak-Amerikában. Európában az elmúlt 10 évben újra fellendültek az eladások, és az utóbbi években hazánkban is egyre több építtető tervezi legalább a csőhálózat kiépítését az új épületekben. Ma már egy korszerű és az allergiások igényeit is figyelembe vevő családi házban elengedhetetlen kellék a központi porszívó rendszer.

A központi porszívó-rendszer felépítését tekintve egy, a ház valamelyik - jellemzően a garázs vagy kazánház - helyiségében felszerelt fix központi egységből, egy falba vagy aljzatba süllyesztett csőhálózatból és a lakótérben elhelyezett fali szívóaljzatokból, konyhai szívólapátokból áll.
A rendszer lényege a pontos tervezés, azaz megfelelő szívóerő társuljon a jó elosztású, optimális számú fali csatlakozókhoz, és így egy elérhető árú, hatékonyan működő központi rendszerünk lesz.

A központi porszívók előnyei:

A központi porszívó használatakor a finom, mikroszkopikus por részecskék - a talajból származó spórák, virágporok, a poratkák allergiát keltő anyagcseretermékei stb. - soha nem kerülnek vissza a kitakarított helyiségekbe, mivel azokat a rendszer megszűri, és a portartályban tárolja. Az allergiára hajlamosító szennyeződések így teljesen a lakáson kívülre kerülnek.
A lakóhelyiségen kívül elhelyezett központi egység lehet szűrőt nem tartalmazó, ciklónikus rendszerű ülepítést alkalmazó, vagy papír-, szövet-, illetve habszűrővel ellátott. A portól megtisztított levegő a központi konstrukciók esetében kivezető csövön távozik el a szabadba.

A központi porszívók nem okoznak kellemetlen zajt, mivel a központi egység a ház lakótértől távoli pontján található. A központi gépet akkor is használhatjuk, ha ugyanabban a helyiségben alszanak, telefonálnak, beszélgetnek vagy televíziót néznek. Használat közben csupán az elszívott levegő sustorgó hangja hallatszik.
A berendezés a nagy teljesítményű motor jóvoltából igen hatékony, a takarítás gyors és alapos, a szőnyegekbe mélyen beletaposott, beragadt szennyeződések is eltávolíthatók.
A központi porszívó kényelmesebb, kevesebb fáradságot és időt igénylő elegáns megoldás a takarításra. Nincs robusztus készülék, akadályt képező elektromos vezeték. A berendezés használatához a teendő mindössze annyi, hogy a gégecsövet csatlakoztatjuk a helyiség falán elhelyezett valamelyik kiálláshoz. A rendszerhez tatozó takarítókészlet, a különböző fejadapterek által mindenfajta apró hulladék könnyedén eltávolítható, a legeldugottabb sarok is elérhető. Segítségükkel sok minden megtisztítható: a bútorzat, a takarók, plédek, drapériák, fedetlen padlók, lépcsők, a falak, a mennyezet. A gardrób adapterrel ruhatárunkat is portalaníthatjuk, szöszteleníthetjük. Üvegdarabok, fűrészpor, homok, sőt speciális tartozékkal még folyadékok is eltávolíthatók, és a szőnyegek nedves takarítószerekkel is tisztíthatók.
A szemétlapát adapter funkciója, mint a neve is mutatja, ugyanaz, mint egy közönséges szemétlapáté. Maga a szerkezet a padló síkjára, a szekrény lábazatába épített rés, melyet lábbal is egyszerűen lehet nyitni, zárni. Nyitott állapotban az elé sepert szennyeződéseket beszívja.

A beépítés menete:

Ha épülő házunkba központi porszívót szeretnénk, az első lépés a csőhálózat és a csatlakozó kiállások helyének megtervezése vagy egy szakértő forgalmazó céggel való megterveztetése, melyet általában ingyen elvégeznek.
Szerkezetkész stádiumban az antisztatikus, belül polírozott PVC-csöveket helyezik el az aljzatba, a födémbe vagy a falakba mart hornyokba. Ezzel egyidejűleg telepítik a csövek mellé a gyengeáramú kapcsolóhálózat vezetékeit is. A könnyűszerkezetű házak építése esetén a szívócső vezetékek beépítését a gipszkarton- vagy a faburkolat belső falakra való felszerelése elé kell időzíteni. Emeletenként legalább 3-4 órával számolhatunk a szívócső elhelyezéséhez és fali szívóaljzat összeszereléséhez. A szívócső szintek közötti átvezetése történhet födémáttöréssel vagy a mennyezetben egy 8x8 cm-es habszivacs elhelyezésével betonozás előtt, vagy a köztes falak felhúzása előtt. Hasonlóan kell eljárni az emeleten a mennyezet esetében.

A harmadik lépésre akkor kerül sor, amikor teljesen felépült a ház, és a helyükre kerültek a kapcsolók. Ekkor szerelik fel a falakra a szívóaljzatokat, és kötik be a központi egység elektromos vezérlőit, helyezik fel a központi egységet is. A csatlakozóhelyek egymástól mért távolsága nem lehet 12 méternél több, mert csak így érhető el a helyiségek minden pontja az általában 9 méteres gégecsővel. Többszintes ház esetén érdemes megfontolni még egy gégecső, esetleg egy rövidebb cső vásárlását, hogy elkerüljük a cső szintek közötti hordozását.
A kész rendszer alig igényel karbantartást, gondozást. Mindössze évente három-négy alkalommal szükséges kiüríteni, kitisztítani a gép portartályát. Az elszívó egység részeihez könnyű a hozzáférés, a csőhálózat a helyes kiépítés esetén hosszabb idő után sem tömődik el.

Utólagos beépítés

A központi porszívórendszer utólagos beszerelése nem csak teljes átépítés vagy egy javítás (pl. fűtésbeszerelés) keretében valósítható meg, hanem egy sajátos mini-átépítéssel is. Létezik panel- és tömbházi lakásokba utólag is beépíthető változat. Itt a csöveket gipszkartonnal, vagy stukkóval takarják el, a szívóegységet az erkélyen vagy a lakótérben helyezik el, gondoskodva a levegő kivezetéséről. A relatív csekély ráfordítás bőven megtérül a lakáskomfort növekedésével, amit egy porszívórendszerrel érhetünk el.

Árak

Egy 100 m2-es, 3 szobás családi házba a központi porszívó rendszer 5 év garanciával, minden igényt kielégítő felszereltséggel már 220-250 ezer Ft-os bruttó áron beszerezhető. A telepítés teljes költsége kétszeri kiszállással sem haladja meg a nettó 100 ezer forintot.

Bérces Balázs alapján Gál László www.crossvac.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni energiagazdálkodás

Az otthon elfogyasztott energia legnagyobb része fűtésre, újabban ehhez felzárkózva hűtésre, ezen kívül meleg víz előállítására, és elektromos készülékeink működtetésére fordítódik. Az első...


Hónapról-hónapra a kertben - Október

Októberben a vegetációs időszak a végéhez ér, megkezdődik a lombhullás, a késői termények betakarítása és a felkészülés a teleltetésre. Az októberben elvégzett kerti munkák többségének a hasznát...