Mit, mennyiért?

Lakásfelújítás

2010-08-27 23:10:44 |

Nehéz meghúzni a határt a teljes vagy csak a kisebb lakás felújítások között. A látszólag kisebb, 5-7 évente esedékes festés, tapétázás nagy felfordulással jár. Ennél már csak a padlóburkolás vagy a parketta rendbetétele nehezebben megoldható egy folyamatosan lakott lakásban. Egy ablakcsere, ajtócsere ugyan nagyobb összegbe kerül a festésnél, de 1-2 nap alatt újra rend van.

A mai nehéz helyzetben sokat belevágnak lakásuk felújításába, hiszen kisebb terhet ró a családi költségvetésre, mint egy új lakás vásárlása. Egyre többen döntenek a teljes felújítás mellet, a későbbi energia-megtakarítás reményében. A lakásfelújításhoz szükséges anyagok forgalma 25-30%-kal eset vissza az elmúlt időszakban, szemben a nyílászárókkal és hőszigetelő-anyagokkal, mert ott növekedés volt tapasztalható.

A lakószobák padlójának felújítása vagy cseréje a legnehezebb feladat, mert nem elég a szoba közepére tolni a szekrényeket - mint a festésnél -, teljesen ki kell üríteni a helyiségeketNehéz négyzetméterre visszaosztott költséggel kalkulálni, mert az anyagárakban jelentős minőségi és ezzel párhuzamos árkülönbségek vannak. A szakemberek munkadíja is változó, és kérdés, hogy mi magunk mennyi munkát tudunk és akarunk elvégezni. Nagyságrendileg kb. 60 000 Ft négyzetméterenként egy komplett lakásfelújítás, lakáskorszerűsítés költsége. Ebben benne van a víz-fűtés teljes kiépítése, villanyszerelés, nyílászárók cseréje, burkolás, festés stb. Így egy 30 nm-es garzonlakás teljes felújítása kb. 1,8 millió forint, míg egy 60 nm-es lakásé 3,6 millió forint.

Ezek nem kis összegek, ezért is érdemes időt fordítani már a tervezésre, kalkulálásra. A kívánt végeredmény eléréséhez azonban kicsit műszakilag is fel kell készülni. Lapunk is folyamatosan segít eligazodni a bőséges árukínálatban, lehetőségekben.
Meglepően nagy összeg takarítható meg az anyagbeszerzésen, ha az ár/érték arányt magunk és jól választhatjuk meg. Lehetőleg még a gépészeti anyagok kiválasztását se bízzuk teljes mértékben a kivitelezőre, de ha igen kérjünk külön árajánlatot az anyagokra és külön a munkadíjra is. Így lehetőségünk van jobb minőségű, akár drágább anyagot is választani, változatlan munkadíj mellett.

A szépen felújított lakásban jó lenne egy modern konyhaszekrény, de nagyon költséges. Ha már nem fér bele a keretbe, későbbre halasztható, de a víz-, gáz-, villanyszerelés (mi hol lesz) kialakítása és a burkolás (színválasztás) előtt gondosan meg kell tervezni Ablakcsere tervezésekor kérjünk több helyről árajánlatot. Az alapanyag (profil) neve alapján szelektáljuk az ablakokat, ne cégnevek szerint. Az ablak minőségét és árát ugyanis a profil határozza meg, ezek között viszont komoly különbségek vannak. Pénztárcánk és igényünk határozza meg, melyiket választjuk majd.
Nézzünk körül az áruházakban is, tervezzük meg a fürdőszobát, a konyhát, a lakószobákat. Ha pontosan tudjuk, mire van szükségünk, az interneten folyamatosan követve az árak alakulását, az akciókban több tízezer forintot is megspórolhatunk tételenként, ami a végén százezreket jelenthet. Csempét, parkettát beszerezhetjük előre - ha van hol tárolni. Mindenképpen rátartással kell vásárolni úgyis, mert számolnunk kell a burkolási hulladékkal, és tartalékra is szükségünk lehet a későbbiekben. Ne feledjük, hogy a csempék, járólapok gyártásakor keletkező szín- és méretkülönbségek miatt, azonos gyártási sorozatból kell megvásárolnunk az egész mennyiséget.

Gáz és kémény engedély gondok

A falak glettelése és festése előtt fényképezzük le a villanyszerelés nyomvonalát, későbbi javításnál vagy falfúrásnál nagy hasznát vesszük majd a képeknekFűtés korszerűsítésekor, illetve melegvíz ellátás kiépítéskor érheti némi meglepetés az embert. Kalkulálnunk kell a szerelési munkadíjon túl gáztervvel, gázmeo-val, gázóra le- és felszerelési díjjal, mindez kb. 100-150 000 Ft. Az égéstermék elvezetése is gondos tervezést, kivitelezést és engedélyeztetést igényel. A költségek kalkulálásánál érdeklődjünk a Kéményseprő Vállalatnál a betartandó előírásokról, szükséges engedélyekről.
A sorrend a következő szokott lenni: mi kitaláljuk, hogy mit szeretnénk és mennyit szánunk rá, majd keresünk egy fűtésszerelőt. A fűtésszerelő csak a fűtés rendszer kiépítésére ad árajánlatot, és jelzi; szüksége lesz majd a kéményseprő engedélyre, mert a gázművekhez azt be kell adni - jobb esetben ajánl is valakit. Az égéstermék elvezetése nem a fűtésszerelő szakmája, és a mai modern kazánokat nem lehet, és nem is szabad akármilyen kéménybe bekötni. A kéményseprő vállalat viszont csak akkor ad engedélyt az adott lakás kéményére, ha biztonságosan, az előírásoknak megfelelően meg tudja közelíteni a kéményt (pl. tetőkibúvó vagy külső minősített létra, és kéményseprő járda). Ha egy társasházban ez nincs megoldva, nem lehet kéményseprő engedélyt kapni az adott lakásra sem, amíg ki nem építi azt a társasház, tehát az egyes lakásokban addig nem lehet a fűtést korszerűsíteni.

Lakásfelújítás sorrendje:

 1. Tervezés, költségvetés
 2. Szükséges engedélyek beszerzése
 3. Kipakolás
 4. Bontás, régi burkolatok eltávolítása
 5. Fűtés, víz, gáz kialakítása
 6. Villanyszerelés
 7. Fal hibáinak kijavítása
 8. Mennyezet festése
 9. Hidegburkolás
 10. Festés/tapétázás
 11. Mázolás
 12. Szerelvényezés
 13. , berendezés

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lakásfelújítás

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4712/LakasfelUjitas