Mit, mennyiért?

Lakásfelújítás

2010-08-27 23:10:44 |

Nehéz meghúzni a határt a teljes vagy csak a kisebb lakás felújítások között. A látszólag kisebb, 5-7 évente esedékes festés, tapétázás nagy felfordulással jár. Ennél már csak a padlóburkolás vagy a parketta rendbetétele nehezebben megoldható egy folyamatosan lakott lakásban. Egy ablakcsere, ajtócsere ugyan nagyobb összegbe kerül a festésnél, de 1-2 nap alatt újra rend van.

A mai nehéz helyzetben sokat belevágnak lakásuk felújításába, hiszen kisebb terhet ró a családi költségvetésre, mint egy új lakás vásárlása. Egyre többen döntenek a teljes felújítás mellet, a későbbi energia-megtakarítás reményében. A lakásfelújításhoz szükséges anyagok forgalma 25-30%-kal eset vissza az elmúlt időszakban, szemben a nyílászárókkal és hőszigetelő-anyagokkal, mert ott növekedés volt tapasztalható.

A lakószobák padlójának felújítása vagy cseréje a legnehezebb feladat, mert nem elég a szoba közepére tolni a szekrényeket - mint a festésnél -, teljesen ki kell üríteni a helyiségeketNehéz négyzetméterre visszaosztott költséggel kalkulálni, mert az anyagárakban jelentős minőségi és ezzel párhuzamos árkülönbségek vannak. A szakemberek munkadíja is változó, és kérdés, hogy mi magunk mennyi munkát tudunk és akarunk elvégezni. Nagyságrendileg kb. 60 000 Ft négyzetméterenként egy komplett lakásfelújítás, lakáskorszerűsítés költsége. Ebben benne van a víz-fűtés teljes kiépítése, villanyszerelés, nyílászárók cseréje, burkolás, festés stb. Így egy 30 nm-es garzonlakás teljes felújítása kb. 1,8 millió forint, míg egy 60 nm-es lakásé 3,6 millió forint.

Ezek nem kis összegek, ezért is érdemes időt fordítani már a tervezésre, kalkulálásra. A kívánt végeredmény eléréséhez azonban kicsit műszakilag is fel kell készülni. Lapunk is folyamatosan segít eligazodni a bőséges árukínálatban, lehetőségekben.
Meglepően nagy összeg takarítható meg az anyagbeszerzésen, ha az ár/érték arányt magunk és jól választhatjuk meg. Lehetőleg még a gépészeti anyagok kiválasztását se bízzuk teljes mértékben a kivitelezőre, de ha igen kérjünk külön árajánlatot az anyagokra és külön a munkadíjra is. Így lehetőségünk van jobb minőségű, akár drágább anyagot is választani, változatlan munkadíj mellett.

A szépen felújított lakásban jó lenne egy modern konyhaszekrény, de nagyon költséges. Ha már nem fér bele a keretbe, későbbre halasztható, de a víz-, gáz-, villanyszerelés (mi hol lesz) kialakítása és a burkolás (színválasztás) előtt gondosan meg kell tervezni Ablakcsere tervezésekor kérjünk több helyről árajánlatot. Az alapanyag (profil) neve alapján szelektáljuk az ablakokat, ne cégnevek szerint. Az ablak minőségét és árát ugyanis a profil határozza meg, ezek között viszont komoly különbségek vannak. Pénztárcánk és igényünk határozza meg, melyiket választjuk majd.
Nézzünk körül az áruházakban is, tervezzük meg a fürdőszobát, a konyhát, a lakószobákat. Ha pontosan tudjuk, mire van szükségünk, az interneten folyamatosan követve az árak alakulását, az akciókban több tízezer forintot is megspórolhatunk tételenként, ami a végén százezreket jelenthet. Csempét, parkettát beszerezhetjük előre - ha van hol tárolni. Mindenképpen rátartással kell vásárolni úgyis, mert számolnunk kell a burkolási hulladékkal, és tartalékra is szükségünk lehet a későbbiekben. Ne feledjük, hogy a csempék, járólapok gyártásakor keletkező szín- és méretkülönbségek miatt, azonos gyártási sorozatból kell megvásárolnunk az egész mennyiséget.

Gáz és kémény engedély gondok

A falak glettelése és festése előtt fényképezzük le a villanyszerelés nyomvonalát, későbbi javításnál vagy falfúrásnál nagy hasznát vesszük majd a képeknekFűtés korszerűsítésekor, illetve melegvíz ellátás kiépítéskor érheti némi meglepetés az embert. Kalkulálnunk kell a szerelési munkadíjon túl gáztervvel, gázmeo-val, gázóra le- és felszerelési díjjal, mindez kb. 100-150 000 Ft. Az égéstermék elvezetése is gondos tervezést, kivitelezést és engedélyeztetést igényel. A költségek kalkulálásánál érdeklődjünk a Kéményseprő Vállalatnál a betartandó előírásokról, szükséges engedélyekről.
A sorrend a következő szokott lenni: mi kitaláljuk, hogy mit szeretnénk és mennyit szánunk rá, majd keresünk egy fűtésszerelőt. A fűtésszerelő csak a fűtés rendszer kiépítésére ad árajánlatot, és jelzi; szüksége lesz majd a kéményseprő engedélyre, mert a gázművekhez azt be kell adni - jobb esetben ajánl is valakit. Az égéstermék elvezetése nem a fűtésszerelő szakmája, és a mai modern kazánokat nem lehet, és nem is szabad akármilyen kéménybe bekötni. A kéményseprő vállalat viszont csak akkor ad engedélyt az adott lakás kéményére, ha biztonságosan, az előírásoknak megfelelően meg tudja közelíteni a kéményt (pl. tetőkibúvó vagy külső minősített létra, és kéményseprő járda). Ha egy társasházban ez nincs megoldva, nem lehet kéményseprő engedélyt kapni az adott lakásra sem, amíg ki nem építi azt a társasház, tehát az egyes lakásokban addig nem lehet a fűtést korszerűsíteni.

Lakásfelújítás sorrendje:

 1. Tervezés, költségvetés
 2. Szükséges engedélyek beszerzése
 3. Kipakolás
 4. Bontás, régi burkolatok eltávolítása
 5. Fűtés, víz, gáz kialakítása
 6. Villanyszerelés
 7. Fal hibáinak kijavítása
 8. Mennyezet festése
 9. Hidegburkolás
 10. Festés/tapétázás
 11. Mázolás
 12. Szerelvényezés
 13. , berendezés

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lakásfelújítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapétázás, festés helyett?

Aki azt hiszi, hogy a tapétázás egyszerűbb, minta falfestés, az téved. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és természetesen a hátrányai is. A falfestéssel egyszínű falfelületeket célszerű...


Felújítási alapszabályok

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át aszó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt....