Szén-monoxid vészjelzők

2010-11-03 20:53:34 | Módosítva: 2010-11-03 21:01:02

Minden évben sokan meghalnak szén-monoxid mérgezés miatt, pedig ez elkerülhető lenne. Egy jól működő, és megfelelő helyre felszerelt szén-monoxid riasztó telepítésével még azelőtt tudomás szerezhetünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket is okozna.

A szén-monoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelően került elhelyezésre. Ezért figyelembe kell venni, hogy a szén-monoxid bár felfelé száll, a levegővel elkeveredve nem mutat olyan rétegződést, mint például a földgáz. A szén-monoxid belélegezve okoz mérgezést, ezért elhelyezése légzési magasságban célszerű.

 • Ha a készüléket a falra rögzíti, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt.
 • Ha a készüléket a mennyezetre rögzítik, akkor az legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól. A vészjelzőt a potenciális szén-monoxid forrástól (kazán, kandalló) 1-3 méterre kell elhelyezni.
 • Ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor a vészjelzőt a potenciális szénmonoxid forrással azonos részben kell elhelyezni.
 • Ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részében kell elhelyezni.
 • A hálószobában és más, a potenciális szén-monoxid forrástól távoli helyiségben elhelyezett vészjelzőt a helyiség azon részén kell felszerelni, ahol a helyiségben tartózkodók levegőt vesznek. Tehát hálószobában a vészjelzőt az ágy magasságában ajánlatos felszerelni.

Nem szabad szén-monoxid vészjelzőt felszerelni

 • Épületen kívül
 • Szekrénybe vagy az alá
 • Nedves vagy nyirkos helyre
 • Közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé.
 • Ablak, ajtó közelébe vagy olyan helyre, ahol légáramlat, huzat az érzékelést befolyásolhatja (beszívó vagy elszívó ventillátor/légtechnikai nyílás közelébe)
 • Ahol a levegő áramlását valami, például függöny vagy bútor akadályozhatja
 • Ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozva annak működését
 • Olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10°C alá süllyedhet, vagy 40°C fölé emelkedhet.
 • Oda, ahol az könnyen feldőlhet, megsérülhet vagy ahonnan vigyázatlanul eltávolíthatják.

Sokféle szén-monoxid vészjelző kapható manapság. Ezek alapvető felszereltsége az érzékelő szenzor, amely a szénmonoxid jelenlétét érzékeli, és veszély esetén riaszt. A 2001-ben bevezetett, Co vészjelzők tulajdonságaira és üzemeltetésére vonatkozó szabvány előírásainak csak az elektrokémiai szenzorral szerelt vészjelzők képesek megfelelni. Minden Európában forgalomba hozott készüléknek rendelkeznie kell CE bizonylattal, amellyel a készülék gyártója igazolja, hogy terméke megfelel minden vonatkozó európai előírásnak.

A korszerű szén-monoxid vészjelző működése azon alapszik, hogy egy, a szén-monoxidot elnyelni képes vegyi anyag a gáz elnyelt mennyiségétől függően megváltoztatja fizikai jellemzőit, amelyet elektronikusan mérve veszély esetén a készülék fény- és hangjelzéssel riaszt, esetleg ezeken felül elektromos kapcsolójelet is ad (például kazánt áramtalanít).
Mivel az emberi szervezetben a szén-monoxid halmozódva okoz mérgezést, a vészjelzőknek a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük. Ez azt jelenti, hogy az emberi egészségre nem ártalmas CO-koncentráció esetén a készülék nem riaszthat. Az említett koncentráció esetén a vészjelzőnek csak akkor szabad riasztania, ha a szén-monoxid olyan sok ideig van a légtérben, hogy a halmozódás miatt mérgezés léphet fel. Minél nagyobb a CO koncentrációja, annál gyorsabban kell a készüléknek felhívni a figyelmet.

A Honeywell Analytics évente 1 millió lakossági CO-vészjelzőt értékesít. Minden egyes szén-monoxid érzékelő modult a gyárban kalibrálnak, és kétszer is letesztelnek valódi szén-monoxid gázzal.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4792/Szen_monoxid_veszjelzok