Kapumozgató motorok

2010-11-07 00:59:00 | Módosítva: 2010-11-07 01:15:51

A kapuk motoros mozgatásához többféle megoldás létezik, melyek működési elvükben eltérnek egymástól. Cikkünkben a különböző mozgatási mechanikákat mutatjuk be.

Szárnyaskapu-motorok

Az egy- és kétszárnyú nyílókapukhoz csavarorsós vagy csuklókaros szerkezeteket, illetve földbe süllyesztett motorokat telepíthetünk. Nagy igénybevétel (sűrű nyitás vagy nagy súly) esetén hidraulikus motorokat alkalmazunk. Abban az esetben is meg lehet oldani a motorizálást, ha a kapu az utca felé nyílik. A piacon kapható sokféle típusú motor, a biztonsági, és kényelmi kiegészítők, illetve a komplett automatizálási rendszerek közül a megfelelő kiválasztásához néhány lényeges szempontot figyelembe kell venni:

  • A kapuszárny súlya, hossza illetve a mozgatásához szükséges erő.
  • A napi nyitások száma és sűrűsége.
  • Szükséges biztonsági, és kényelmi kiegészítők.

Ajtóbehúzóval biztosan nem hagyunk nyitva semmitKétszárnyú kapukhoz, illetve balos és jobbos egyszárnyas kapukhoz egyaránt felszerelhetők motorok. A mai kor követelményeinek megfelelően ezek a készülékek áramszünet esetére gyorsan kioldható szerkezettel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a kézi mozgatást. A csendes működés, és a gyalogos funkció (az egyik szárny részbeni nyitása) egyaránt a kényelmet szolgálják. A motorok nem igényelnek karbantartást, és a működéshez szükséges erő a kapu méretéhez és súlyához optimalizálható, ezzel minimálisra csökkenve a balesetveszélyt. A kapuk beállíthatók automata zárásra is, így nem fordulhat elő, hogy a nagy sietségben nyitva maradnak.

Tolókapu motorok

Billenőkapuhoz garázskapu-motor passzol, áramkimaradás esetén is nyithatóA tolókaput egy fogaskerékkel ellátott motor mozgatja. A kapcsolatot a kapuval a kapura felszerelt fogasléc biztosítja. A motort a vezérlő elektronika szabályozza, amihez különböző biztonsági berendezések csatlakoztathatók, így pl. villogólámpa, biztonsági infrasorompó, antenna. Ezek a motorok szintén rendelkeznek áramszünet esetére egy gyorsan kioldható szerkezettel, ami lehetővé teszi a kapu kézi mozgatását.

Süllyesztett motorok

Ha a kapu kivitele nem engedi meg, vagy csak egyszerűen nem szeretnénk látni a kapumozgató motorokat, akkor földbe süllyesztett technikát kell választanunk. A berendezést ugyan nagyon precízen kell szerelni, de a végeredmény lenyűgöző.

Garázskapu motorok

A garázskapu motorok mind a szekcionált, mind a billenős kapuk mozgatására alkalmasak. A kiválasztásánál a kapu fajtája és súlya alapján kell döntenünk. A motorok nyomógombbal és távszabályzóval egyaránt működtethetők, és különböző biztonsági berendezésekkel kiegészíthetők. A motorok erőhatárolóval rendelkeznek, így ha akadályt éreznek záráskor, visszanyitnak.

Vezérlés

A tolókapu motor síkban mozgatja a kput, nincs szükség sok helyre a nyitáshozA vezérlés kiválasztásánál célszerű a professzionális minőséget választani, mert a kapuk általában sűrű igénybevételnek vannak kitéve. Az elektronikus vezérlés a berendezés működési módjának, paramétereinek beállítására szolgál. Valamennyi kiegészítő részegység a vezérléshez csatlakozik. A vezérlés beállítását a helyi körülmények, a felhasználói igények és az alkalmazott kiegészítők figyelembevételével végezzük el.
Így például beállítható, hogy téves nyitás után adott idővel automatikusan visszazárja a kaput. Biztonsági fotocella biztosítja a védelmet a járműre, személyre történő véletlen rácsukás ellen. Ha a fotocella takarva van, az blokkolja a működést.
A rádiós távnyitó lehetővé teszi a berendezés távműködtetését 30-50 méter távolságból, akár gépkocsiból is, így minden más megoldásnál kényelmesebb. A távirányító lehet egy vagy többcsatornás, így egy távvezérlővel több különböző berendezés is működtethető, számuk nincs korlátozva. A távnyitók digitális kódolásúak, ami védelmet ad illetéktelen próbálkozások ellen. Ha a terepviszonyok indokolják, a vevőegységet külön antennával egészíthetjük ki, hogy megnöveljük a távirányító hatótávolságát. Villogó lámpával figyelmeztethetjük a járókelőket, hogy a kapu vagy sorompó nyílik és gépkocsi fog kihajtani rajta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4794/Kapumozgato_motorok