Kapumozgató motorok

2010-11-07 00:59:00 | Módosítva: 2010-11-07 01:15:51

A kapuk motoros mozgatásához többféle megoldás létezik, melyek működési elvükben eltérnek egymástól. Cikkünkben a különböző mozgatási mechanikákat mutatjuk be.

Szárnyaskapu-motorok

Az egy- és kétszárnyú nyílókapukhoz csavarorsós vagy csuklókaros szerkezeteket, illetve földbe süllyesztett motorokat telepíthetünk. Nagy igénybevétel (sűrű nyitás vagy nagy súly) esetén hidraulikus motorokat alkalmazunk. Abban az esetben is meg lehet oldani a motorizálást, ha a kapu az utca felé nyílik. A piacon kapható sokféle típusú motor, a biztonsági, és kényelmi kiegészítők, illetve a komplett automatizálási rendszerek közül a megfelelő kiválasztásához néhány lényeges szempontot figyelembe kell venni:

  • A kapuszárny súlya, hossza illetve a mozgatásához szükséges erő.
  • A napi nyitások száma és sűrűsége.
  • Szükséges biztonsági, és kényelmi kiegészítők.

Ajtóbehúzóval biztosan nem hagyunk nyitva semmitKétszárnyú kapukhoz, illetve balos és jobbos egyszárnyas kapukhoz egyaránt felszerelhetők motorok. A mai kor követelményeinek megfelelően ezek a készülékek áramszünet esetére gyorsan kioldható szerkezettel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a kézi mozgatást. A csendes működés, és a gyalogos funkció (az egyik szárny részbeni nyitása) egyaránt a kényelmet szolgálják. A motorok nem igényelnek karbantartást, és a működéshez szükséges erő a kapu méretéhez és súlyához optimalizálható, ezzel minimálisra csökkenve a balesetveszélyt. A kapuk beállíthatók automata zárásra is, így nem fordulhat elő, hogy a nagy sietségben nyitva maradnak.

Tolókapu motorok

Billenőkapuhoz garázskapu-motor passzol, áramkimaradás esetén is nyithatóA tolókaput egy fogaskerékkel ellátott motor mozgatja. A kapcsolatot a kapuval a kapura felszerelt fogasléc biztosítja. A motort a vezérlő elektronika szabályozza, amihez különböző biztonsági berendezések csatlakoztathatók, így pl. villogólámpa, biztonsági infrasorompó, antenna. Ezek a motorok szintén rendelkeznek áramszünet esetére egy gyorsan kioldható szerkezettel, ami lehetővé teszi a kapu kézi mozgatását.

Süllyesztett motorok

Ha a kapu kivitele nem engedi meg, vagy csak egyszerűen nem szeretnénk látni a kapumozgató motorokat, akkor földbe süllyesztett technikát kell választanunk. A berendezést ugyan nagyon precízen kell szerelni, de a végeredmény lenyűgöző.

Garázskapu motorok

A garázskapu motorok mind a szekcionált, mind a billenős kapuk mozgatására alkalmasak. A kiválasztásánál a kapu fajtája és súlya alapján kell döntenünk. A motorok nyomógombbal és távszabályzóval egyaránt működtethetők, és különböző biztonsági berendezésekkel kiegészíthetők. A motorok erőhatárolóval rendelkeznek, így ha akadályt éreznek záráskor, visszanyitnak.

Vezérlés

A tolókapu motor síkban mozgatja a kput, nincs szükség sok helyre a nyitáshozA vezérlés kiválasztásánál célszerű a professzionális minőséget választani, mert a kapuk általában sűrű igénybevételnek vannak kitéve. Az elektronikus vezérlés a berendezés működési módjának, paramétereinek beállítására szolgál. Valamennyi kiegészítő részegység a vezérléshez csatlakozik. A vezérlés beállítását a helyi körülmények, a felhasználói igények és az alkalmazott kiegészítők figyelembevételével végezzük el.
Így például beállítható, hogy téves nyitás után adott idővel automatikusan visszazárja a kaput. Biztonsági fotocella biztosítja a védelmet a járműre, személyre történő véletlen rácsukás ellen. Ha a fotocella takarva van, az blokkolja a működést.
A rádiós távnyitó lehetővé teszi a berendezés távműködtetését 30-50 méter távolságból, akár gépkocsiból is, így minden más megoldásnál kényelmesebb. A távirányító lehet egy vagy többcsatornás, így egy távvezérlővel több különböző berendezés is működtethető, számuk nincs korlátozva. A távnyitók digitális kódolásúak, ami védelmet ad illetéktelen próbálkozások ellen. Ha a terepviszonyok indokolják, a vevőegységet külön antennával egészíthetjük ki, hogy megnöveljük a távirányító hatótávolságát. Villogó lámpával figyelmeztethetjük a járókelőket, hogy a kapu vagy sorompó nyílik és gépkocsi fog kihajtani rajta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Redőnyrácsok

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban...


Rádiós távirányítók az okos otthonért

Távirányítani sok mindent lehet. Televíziót, DVD-t vagy egyéb médialejátszókat. Egy nyomógombra kapcsolható a lakás helyiségeinek a világítása is, de mi történik a redőnyökkel?