Milyen gondot okozhat a magas páratartalom?

2010-12-29 14:46:37 |

Vizes, párás abkak: A fűtési szezonban az ablakokon folyik a víz. Ez a jelenség a nedves levegő következménye, mely kezelés nélkül számtalan egyéb gondot okoz.

Penészfoltok a falakon: Ha az épületben megjelent a penész, akkor ez biztos jel arra, hogy túl magas a páratartalom.
Allergia, asztma: A penészgombákkal telített levegő egészételen a tüdő és a légutak számára is.
Dohszag: A párás helyiségekben kellemetlen dohszag képződik, mely átjárja a ruhákat, ágyneműket, bútorokat és szégyent hoz ránk a vendégek előtt.

A fenti problémák megszűntetésére a legjobb módszer a párátlanítás. A párátlanító- penészmentesítő készülékek használatával könnyedén az ideálisra, azaz 45-55 % -ra lehet szárítani a levegőt. Ezen az optimális páratartalmon nem képes kialakulni a penész, és megszűnik az összes felsorolt gond.

Egy vásárló véleménye:

"Új építésű társasházi lakásba költöztünk, amelynek szigetelését nem végezték el megfelelő módon (a kivitelező és egyben építtető persze csődöt jelentett azóta...). Az 55 m2-es lakásunkban a páratartalom 70% felett volt állandóan, hiába volt a gyakori szellőztetés, több helyen kiterjedt penészfoltok jelentek meg. A levegő nehéz volt a lakásban, két kisgyermekünk sokat betegeskedett, amit persze az oviból hozott a nagyobbik, de feltűnően sokáig tartott a lábadozás időszaka.

Karácsonyra vettünk egy WDA 520 HB típusú páramentesítő készüléket. Két nap alatt 20 liter vizet gyűjtöttünk a lakásból, ezzel egy időben a penészt is kiirtottuk. A kezdeti nagy "hozamok" persze idővel csökkentek. Azóta már ~68%-os relatív páratartalomnál (20°C-os hőmérséklet mellett) elindítjuk, és nagy megelégedésünkre a penésznek nyoma sincs. A gyerekek is sokkal kevesebbet betegeskednek, és néhány nap alatt felépülnek belőle.
A masina mára nélkülözhetetlen családtagunkká vált az őszi- téli-tavaszi időszakban, ami a halk üzemelésnek és annak is köszönhető, hogy kellemesen keringeti, megmozgatja a kis lakásban álló levegőt. Újabban ruhaszárításhoz használom leginkább, három adag mosott ruhát remekül meg tudok szárítani vele egy este alatt a fürdőszobában, és így nem terhelem a lakás levegőjét a párával.
Rutinosnak mondható internetes vásárló vagyok, és nagyon örülök, hogy a páramentesítő készülékkel is jó vásárt csináltam! Köszönjük!"

Üdvözlettel:
Dr. L. Anita

A problémák megszűntetésén túl számos előnnyel is jár a páramentesítés:

  • Spórolás a fűtésen: Optimális páratartalom mellett elegendő 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre is fűteni, mert sokkal jobb lesz a hőérzet.
  • Spórolás a felújítási költségeken: festés, penészírtó vegyszerek
  • Ideális páratartalom: Automata szabályozza az optimális páratartalmat
  • Csökkennek az allergiás, asztmás tünetek
  • Gyorsabb ruhaszárítás

További információk:
(+36-30) 989-3240
paramentesito@gmail.com
www.paramentesito.hu

Farkas Tamás

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pára, fűtés, szárítás

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4868/Milyen_gondot_okozhat_a_magas_paratartalom_