Milyen gondot okozhat a magas páratartalom?

2010-12-29 14:46:37 |

Vizes, párás abkak: A fűtési szezonban az ablakokon folyik a víz. Ez a jelenség a nedves levegő következménye, mely kezelés nélkül számtalan egyéb gondot okoz.

Penészfoltok a falakon: Ha az épületben megjelent a penész, akkor ez biztos jel arra, hogy túl magas a páratartalom.
Allergia, asztma: A penészgombákkal telített levegő egészételen a tüdő és a légutak számára is.
Dohszag: A párás helyiségekben kellemetlen dohszag képződik, mely átjárja a ruhákat, ágyneműket, bútorokat és szégyent hoz ránk a vendégek előtt.

A fenti problémák megszűntetésére a legjobb módszer a párátlanítás. A párátlanító- penészmentesítő készülékek használatával könnyedén az ideálisra, azaz 45-55 % -ra lehet szárítani a levegőt. Ezen az optimális páratartalmon nem képes kialakulni a penész, és megszűnik az összes felsorolt gond.

Egy vásárló véleménye:

"Új építésű társasházi lakásba költöztünk, amelynek szigetelését nem végezték el megfelelő módon (a kivitelező és egyben építtető persze csődöt jelentett azóta...). Az 55 m2-es lakásunkban a páratartalom 70% felett volt állandóan, hiába volt a gyakori szellőztetés, több helyen kiterjedt penészfoltok jelentek meg. A levegő nehéz volt a lakásban, két kisgyermekünk sokat betegeskedett, amit persze az oviból hozott a nagyobbik, de feltűnően sokáig tartott a lábadozás időszaka.

Karácsonyra vettünk egy WDA 520 HB típusú páramentesítő készüléket. Két nap alatt 20 liter vizet gyűjtöttünk a lakásból, ezzel egy időben a penészt is kiirtottuk. A kezdeti nagy "hozamok" persze idővel csökkentek. Azóta már ~68%-os relatív páratartalomnál (20°C-os hőmérséklet mellett) elindítjuk, és nagy megelégedésünkre a penésznek nyoma sincs. A gyerekek is sokkal kevesebbet betegeskednek, és néhány nap alatt felépülnek belőle.
A masina mára nélkülözhetetlen családtagunkká vált az őszi- téli-tavaszi időszakban, ami a halk üzemelésnek és annak is köszönhető, hogy kellemesen keringeti, megmozgatja a kis lakásban álló levegőt. Újabban ruhaszárításhoz használom leginkább, három adag mosott ruhát remekül meg tudok szárítani vele egy este alatt a fürdőszobában, és így nem terhelem a lakás levegőjét a párával.
Rutinosnak mondható internetes vásárló vagyok, és nagyon örülök, hogy a páramentesítő készülékkel is jó vásárt csináltam! Köszönjük!"

Üdvözlettel:
Dr. L. Anita

A problémák megszűntetésén túl számos előnnyel is jár a páramentesítés:

  • Spórolás a fűtésen: Optimális páratartalom mellett elegendő 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre is fűteni, mert sokkal jobb lesz a hőérzet.
  • Spórolás a felújítási költségeken: festés, penészírtó vegyszerek
  • Ideális páratartalom: Automata szabályozza az optimális páratartalmat
  • Csökkennek az allergiás, asztmás tünetek
  • Gyorsabb ruhaszárítás

További információk:
(+36-30) 989-3240
paramentesito@gmail.com
www.paramentesito.hu

Farkas Tamás

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pára, fűtés, szárítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

fmajki avatarja

fmajki        

Vannak helyzetek mikor a bérlés nem biztos hogy elég mert egy idő utána újra párássá válhat a levegő és előjön a penész. Na ilyenkor jól jön egy párátlanító berendezés. :) Főleg ha jót választ az ember akkor nem fogja megpörgetni a villanyórát! :)

julia23 avatarja

julia23        

www.paramentesitoberles.hu , így kb 14 - 16 000 Ft-ból megoldható a kiszárítása egy lakásnak.

julia23 avatarja

julia23        

Mi is elektromos páramentesítőt használtunk, (igaz másik típust), nagy megelégedéssel. Viszont szerintem sokkal olcsóbb a bérlés mint a vásárlás, mert legalábbis nekünk elég volt pár hétig használni, és a bérelt készülék is garanciális, szóval ha a bérlőnék éppen műszakilag tönkremenne, az nem az ő sara.

Viták a fűtési költségmegosztás kapcsán

Egyesek azt is feszegetik, hogy a költségmegosztó egyáltalán mennyire tekinthető hiteles mérőkészüléknek. Semmiképpen nem mérőeszköz, ami mondjuk megajoulban méri egy adott lakás fűtési...


Komplett fűtési rendszer saját kezüleg egy nap alatt

Az ADAX elektromos radiátorokat ilyen könnyű felszerelni. "Elektromos radiátorok??? De hiszen az Elektromos fűtés méregdrága" - hangzik az általános vélekedés. Ezzel szemben a tény az, hogy a...