Telik-e nekem felületfűtésre?

2011-04-28 00:39:29 |

A leendő háztulajdonos, amikor meghozza élete nagy döntését - hogy belevág a rég áhított családi fészek megépítésébe -, számos igényt fogalmaz meg a ház komfortját illetően. Legtöbbünk anyagi lehetősége nem tart lépést igényeink növekedésével, kompromisszumokra kényszerülünk, így egyik-másik megálmodott részlet áldozatul eshet a pénztárca szűkösségének.

A dilemma

Egy új ház építésekor az alapdilemmák között van, hogy milyen fűtési módot válasszunk. Legyen hagyományos radiátoros - ahogy hosszú évtizedekig ez magától értetődő volt - vagy merjünk felületfűtésben gondolkodni? Talán nem árt megjegyezni, hogy a felületfűtés nemcsak a falfűtést jelöli, hanem a padló- és mennyezetfűtést is, illetve ezek kombinációját.
A legtöbb korszerű épületgépészeti megoldás (pl. napkollektor, hőszivattyú stb.) hosszútávon jó befektetésnek bizonyulhat, de az építéskor több pénzt kell rászánni, ami nem mindig áll rendelkezésre az induláskor. Az új dolgokat automatikusan a magasabb árral párosítjuk, így azokat a lehetőségek számbavételekor, rövid időn belül az elutasított termékek közé soroljuk.
Aki - a számos előnnyel járó – felületfűtést álmodott, annak az anyagi lehetőségek számbavételekor sem kell erről lemondania. Bizonyára „a „melyiket olcsóbb megépíteni, a radiátorost vagy a falfűtést?” kérdésre sokan kapásból vágnák rá, hogy az előbbit. Pedig ez nem így van!

Ha mindkét esetben azonos óradíjjal számolunk, és a radiátornál is csak az életszerű (ezért költség hatékony) bekötési módhoz szükséges anyagokat vesszük figyelembe (falból kiállás műanyagcsővel), a felületfűtésünk kevesebbe fog kerülni.
A gyártók által kínált, vakolat alá csövezhető rendszerek legtöbbje a kiforrott rögzítés és kötéstechnika folytán gyorsan és egyszerűen építhető, így spórolva a munkára fordított idővel. (A mi esetünkben az összehasonlítás a Pipelife Radopress Watt felületfűtő-hűtő rendszerével készült.)

A megoldás

A jó hír tehát, hogy lehet falfűtésünk a radiátoros áráért. Sőt, az így megépült rendszer nyáron hűtheti is házunkat. Ha már hűteni is szeretnénk, azt fontos tudni, hogy az egységnyi felületre jutó hűtőteljesítmény mindig kisebb mint a fűtőteljesítmény, ezért a becsövezendő felületet a hűtési igényhez kell szabni. Itt is elmondható, hogy a plusz csövezés többletköltsége kevesebb lesz, mintha pl. split klímával valósítanánk meg ugyanazt (a működtetés költségeiről és a kettő komfortbeli különbségéről már nem is beszélve).

Korábban a fűtési rendszer megtervezése is a nulla költségű tételek között szerepelt, teret adva a tapasztalt fűtésszerelők túlméretezési hajlamának. Manapság erre gondolni sem érdemes, mert vannak olyan gyártók, akik – nyilván a saját rendszerükkel - ezt ingyen hajlandók elvégezni. Az így elkészült, pontosan kiszámolt, megrajzolt és szükséges anyagok listáját is tartalmazó dokumentáció alapján a kivitelező is precízebb árat képes adni - a későbbi meglepetéseket elkerülendő.

A címben feltett kérdésre tehát a válasz: ez nem az anyagiak, hanem csak szándék kérdése.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5047/Telik_e_nekem_feluletfutesre_