Kerékpáros tudnivalók

2011-07-30 21:10:21 | Módosítva: 2011-08-06 12:51:49

Ahhoz, hogy kerékpárunkat évekig kényelmesen használhassuk, fontos, hogy a testméreteinknek és a felhasználási körülményeknek megfelelő méretű biciklit válasszunk. Még gyakorlott bringások is gyakran elvesznek a számok tengerében, ebben próbálunk egy kis segítséget nyújtani.

Vázméret

A vázméretek megadása többféleképpen történhet. Klasszikusan a nyeregcső hosszát szokás megadni, ez a kerékpár hosszú, közel függőleges csöve. Egészen pontosan a kerékpár középtengelyétől (a hajtókarok tengelyvonala) a felső (vízszintes) cső középvonaláig terjedő hosszúság a mérvadó. A megadás történhet centiméterben vagy angolszász szokás szerint inchben (colban). 1 inch (col) = 2,54 cm, ilyen módon könnyen átszámíthatjuk a bolt honlapján vagy a kerékpár adatlapján megadott méretet.
Egy másik méret megadási mód, amikor az ún. átlépési magasságot adják meg. Ez a talajtól a felsőcső tetejéig terjed. Az átlépési magasságot a lábunk hossza határozza meg, érdemes olyan kerékpárt venni, amelyiknél az átlépési magasság 5-10 cm-el kisebb, mint a lábhosszunk.

Kerékméret

Gyakran találkozni olyan jelöléssel, ahol a vázméret helyett a kerékméretet adják meg, ez eléggé megtévesztő tud lenni. Kerekek esetében a szám a kerék külső átmérőjére utal, itt is col értékekkel találkozni. A gyermekkerékpárok kerékmérete 12-24 col, kortól és magasságtól függően. Az népszerű mountain bike-ok kerekei egységesen 26 colosak, az országúti „versenykerékpárok” 27 colos kerékkel rendelkeznek, míg a túrabiciklik és a klasszikus Csepel bringák kerekei 28 colosak. Minél nagyobb a kerékméret, a kerékpár annál könnyebben veszi az útakadályokat, gödröket, hepehupákat.

Abroncsméret

Míg a felni méretének számozása egységesnek tekinthető, az abroncs, azaz a külső méreteinek megadása meglehetős szórást mutat. A köpeny csakis akkor „megy fel” a kerékre, ha pontosan megegyezik a méretük.

A kerékpáros kresz szabályok

A KRESZ által előírt kötelező kerékpártartozékok:

 1. Fehér színű első lámpa
 2. Vörös színű hátsó lámpa
 3. Vörös színű hátsó prizma
 4. Két, egymástól független fék
 5. Csengő
 6. Borostyán sárga színű küllőprizma, legalább az első keréken
 7. Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között).

A KRESZ által javasolt kerékpártartozékok:

 • A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák.
 • Karos szélességjelző prizma.
 • Visszapillantó tükör.
 • Sárvédő
 • Kerékpáros bukósisak

Az első és hátsó világítás a legfontosabb kerékpártartozék az összes közül. Világítás hiányában éjszaka teljesen láthatatlanok vagyunk! Egy villogó áránál többet ér az életünk, ne sajnáljuk rá a pénzt. Az első világítás ugyanolyan fontos, mint a hátsó, különösen azért, hogy a szembejövő biciklisek is lássanak bennünket.

Kerékpárral közlekedhetünk:

Kerékpárúton, kerékpársávban, nyitott kerékpársávban, kerékpár által is használható(!) buszsávban, gyalog- és kerékpárúton, gyalogos-kerékpáros zónában, kerékpáros nyomon.

Járdán, buszsávban, autópályán közlekedni kerékpárral TILOS!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kerékpár, bicikli, kresz

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5163/Kerekparos_tudnivalok