Szerves hulladékok biológiai lebontása

2011-08-13 19:45:38 | Módosítva: 2016-02-07 16:36:20

Érdemes elgondolkodni azon, hogy az évmilliók alatt sem lett bűzös mocsár a tengerekből, vagy hatalmas szemétdomb a dús vegetációjú esőerdőkből. A hulladék lebontást végző enzimek és mikroorganizmusok a természetben mindenütt megtalálhatók.

A kommunális csatornahálózaton a legtöbb gondot a szennyvízbe kerülő zsír okozza. A zsírok (viszonylag magas dermedéspontjuk miatt) könnyen lerakódnak a csővezetékek falára. A kialakuló kéregszerű rétegben a szennyvízben található más anyagok is könnyen megtapadnak. A lakás és a családi ház belső csatornahálózata ugyanolyan rendszeres karbantartást igényel, mint otthonunk bármely más része. Nem kellene megvárni, amíg a lefolyók, a csövek és az egész rendszer elzsírosodik, kellemetlen szagú lesz és eldugul.

A bioenzim termékek a természetben jól működő biológiai hulladék lebontás lehetőségét kínálják korszerű formában. A szervez hulladék biológiai lebontási folyamata a vízben oldhatatlan óriásmolekulák (zsírok, olajok, fehérjék, összetett szénhidrátok) vízben oldhatóvá tételével kezdődik, ami az enzimek segítségével zajlik. A következő lépésben, a vízben oldódó anyagokat, a hulladékfaló mikroorganizmusok táplálékként elfogyasztják. Ennek a táplálkozási (és szaporodási) folyamatnak a melléktermékei túlnyomó részben (95 %-ban) víz és széndioxid. A maradék rész többnyire változatlan állapotú ásványi anyagokat (homok, mészkő, szilikátok stb.) és az elpusztult mikroorganizmusok sejtjei tartalmazza.

A bioenzim rendszeres adagolásával, a csővezetékek falán – néhány hónap alatt – egy vékony védőréteg alakul ki, amely megakadályozza a további lerakódásokat. A már meglévő lerakódások a tisztulási folyamat során - néhány hónap alatt - lassan, többnyire kis darabokban leválnak. Ezt a csőben áramló víz magával viszi. A gyakorlatban 4-6 hét folyamatos adagolás szükséges az érzékelhető eredmény eléréséhez.

A bioenzim alkalmazása, a lakás vagy családi ház belső csőhálózatának karbantartása némi odafigyelést és napi 1 percet igénylő egyszerű tablettaadagolást jelent. Rendszeres adagolással megelőzhető a szennyvízvezetékek elzsírosodása és az ebből eredő dugulás. Mindezek mellett, hatékonyan megszünteti a kellemetlen szagokat.
Az adagolás roppant egyszerű. Naponta 1 tablettát be kell dobni a WC vízzárjába, mosogatás és fürdés után a lefolyókba, hagyni, hogy szétázzon kevés langyos vízben, majd le kell engedni.

Lehetőleg olyan időpontot válasszunk az adagolásra, amikor a hatóanyagok hosszabb ideig tartózkodhatnak a WC vízzárjában, és a mosogató vagy a zsírfogó szifonjában, illetve a zuhanyzó és a kád lefolyójában. Lehet ez este, lefekvéskor, vagy reggel, munkába indulás előtt – az életviteli szokásokhoz alkalmazkodóan.


Ahol nincs csatornahálózat, ott a szennyvízkezelést házilagosan kell megoldani. Az összegyűjtött szennyvízbe adagolt bioenzim hatóanyagai - két elszállítás (szippantás) közötti időben - megelőzik a szennyvízromlást, a kellemetlen szagok kialakulását. A hétvégi házaknál még előforduló ásott WC kezelésére is hatékony ez az eljárás. A kellemetlen szagok megszüntetésére jó megoldást kínál. Ugyanígy az udvaron vagy ólban tartott állatok után összegyűjtött trágya hatékony lebontásában is segít.

Komposztálás bioenzimmel

A komposzt-halomba rétegezett, lebontható konyhai hulladékokat - fűkaszálékot, kerti zöldhulladékot - is lehet kezelni bioenzimmel. Bioenzim oldattal megöntözve jelentősen gyorsítható a komposztálási folyamat. A komposzt érési ideje a szokásos 15-18 hétről 12-14 hétre csökken. A lebontási folyamat gyakorlatilag szagtalan, és eltűnnek a legyek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5174/_Szerves_hulladekok_biologiai_lebontasa_