Képes kerti ötlettár

2011-10-07 21:59:52 | Módosítva: 2011-10-07 21:59:52

A kert képében a növényeken kívül azok elrendezésének is nagy szerepe van, azt is mondhatnánk, hogy a kert az növényekből, kiegészítőkből és ötletekből áll. Bár minél nagyobb a területünk, annál nagyobbak a lehetőségeink, ám kis kertben is lehet nagy ötleteket összehozni. Íme néhány példa…

A kerti út vonalvezetése lehetőleg ne legyen teljesen egyenes, mert arról az egész kert belátható. Ha kanyarokat is teszünk az útvonalba, akkor sokkal több arcát láthatjuk a területnek, mialatt végighaladunk rajta.

A szintkülönbségek áthidalását általában támfallal, vagy lépcsővel szokás megoldani. A kerti út és a lépcső keveréke ott jó és látványos megoldás, ahol hosszabb távolság áll a rendelkezésünkre a két különböző magasságú pont közötti áthidalásra.

Szép látványt nyújt, ha az utat alacsony növésű évelőkkel szegélyezzük. Arra ügyeljünk, hogy ne nőjenek rá.

Fából is készíthetünk kerti utat, a lényeg, hogy a deszkalapok ne a földön feküdjenek, hanem egy megfelelően kezelt párnafán, vagy rozsdamentes fémvázon, így hosszú életű lesz a fából készült járdánk. A deszkalapokat egymástól távolabb, hézagosan rögzítsük, és állítsunk be lejtést, így a ráhulló csapadék hamar lefolyik róla, és nem károsítja a faanyagot.

Egy régi kerékpár érdekes virágtartó lehet

A kőbe fúrt ültető-lyukakba telepített növények természet-közelibb hatást nyújtanak, mintha ugyanaz a növény cserépben lenne.

A szabályos mértani formák a francia kertek jellemzői. Így madártávlatból kissé túlzásnak hat a dolog, de néhány ötlet e kissé „kocka” kertekből is meríthető.

Ha már készült a kertben valami különösen szép rész, akkor miért ne élvezzük minél többet. A tó mellé épített nem mindennapi pihenőhely egyszerűen elkészíthető, de a hagyományos megoldásoktól mégis nagyon távoli.

Kővel körberakott, kiemelt többfunkciós ágyás: miután belakják a növények, árnyékos ülőhelyként is használható.

Rendhagyó, de ötletes megoldás: kerti út a vízen keresztül is vezethet. Ekkor különösen ügyeljünk a kövek stabil behelyezésére, az egyenes, de érdes felső rész beállítására.

Egy miniatűr kert egy tálban is elfér, a tál meg egy asztalon. Mindez kicsi, de a látvány és az ötlet óriási.

A kerékpárvázra helyezett vetemény kissé groteszk, nem is túl szép, de a meghökkentő dolgok vonzzák igazán a tekintetet, így egy modern stílusú kertben ennek is helye lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5276/Kepes_kerti_otlettar