Képes kerti ötlettár

2011-10-07 21:59:52 | Módosítva: 2011-10-07 21:59:52

A kert képében a növényeken kívül azok elrendezésének is nagy szerepe van, azt is mondhatnánk, hogy a kert az növényekből, kiegészítőkből és ötletekből áll. Bár minél nagyobb a területünk, annál nagyobbak a lehetőségeink, ám kis kertben is lehet nagy ötleteket összehozni. Íme néhány példa…

A kerti út vonalvezetése lehetőleg ne legyen teljesen egyenes, mert arról az egész kert belátható. Ha kanyarokat is teszünk az útvonalba, akkor sokkal több arcát láthatjuk a területnek, mialatt végighaladunk rajta.

A szintkülönbségek áthidalását általában támfallal, vagy lépcsővel szokás megoldani. A kerti út és a lépcső keveréke ott jó és látványos megoldás, ahol hosszabb távolság áll a rendelkezésünkre a két különböző magasságú pont közötti áthidalásra.

Szép látványt nyújt, ha az utat alacsony növésű évelőkkel szegélyezzük. Arra ügyeljünk, hogy ne nőjenek rá.

Fából is készíthetünk kerti utat, a lényeg, hogy a deszkalapok ne a földön feküdjenek, hanem egy megfelelően kezelt párnafán, vagy rozsdamentes fémvázon, így hosszú életű lesz a fából készült járdánk. A deszkalapokat egymástól távolabb, hézagosan rögzítsük, és állítsunk be lejtést, így a ráhulló csapadék hamar lefolyik róla, és nem károsítja a faanyagot.

Egy régi kerékpár érdekes virágtartó lehet

A kőbe fúrt ültető-lyukakba telepített növények természet-közelibb hatást nyújtanak, mintha ugyanaz a növény cserépben lenne.

A szabályos mértani formák a francia kertek jellemzői. Így madártávlatból kissé túlzásnak hat a dolog, de néhány ötlet e kissé „kocka” kertekből is meríthető.

Ha már készült a kertben valami különösen szép rész, akkor miért ne élvezzük minél többet. A tó mellé épített nem mindennapi pihenőhely egyszerűen elkészíthető, de a hagyományos megoldásoktól mégis nagyon távoli.

Kővel körberakott, kiemelt többfunkciós ágyás: miután belakják a növények, árnyékos ülőhelyként is használható.

Rendhagyó, de ötletes megoldás: kerti út a vízen keresztül is vezethet. Ekkor különösen ügyeljünk a kövek stabil behelyezésére, az egyenes, de érdes felső rész beállítására.

Egy miniatűr kert egy tálban is elfér, a tál meg egy asztalon. Mindez kicsi, de a látvány és az ötlet óriási.

A kerékpárvázra helyezett vetemény kissé groteszk, nem is túl szép, de a meghökkentő dolgok vonzzák igazán a tekintetet, így egy modern stílusú kertben ennek is helye lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzatfelületek dekorációs festése

A homlokzat bevonatának víztaszító-képessége az idő múlásával fokozatosan csökken, ezért legkésőbb 10-15 évente fel kell újítani. Ez idő alatt a homlokzatfelület már valamennyire kimosódik,...


Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...