Magastetők hőszigetelése

2011-11-12 12:05:09 | Módosítva: 2011-11-12 12:05:09

A lakossági energiafelhasználás jelentős hányadot tesz ki hazánk teljes energiafelhasználásában, ezért kulcsfontosságú, hogy épületeinket hőszigeteljük, ezzel nagyban növelve energiahatékonyságukat. A tetőteret két módon szigetelhetjük attól függően, hogy lakó, vagy nem használt tetőtérre van szükségünk.

Nem használt tetőtér hőszigetelése: ha a tetőteret – ideiglenesen vagy véglegesen – nem kívánjuk használni, akkor a szigetelőanyagot a padlásfödémre fektethetjük.

Beépített tetőtér hőszigetelése: ha lakható tetőteret szeretnénk, akkor a szarufák közé és a szarufák elé keresztben helyezünk el szigetelőanyagot, majd ezt a belső oldalról burkolattal látjuk el.

A szükséges méretre szabás az építkezésen, gyakorlatilag hulladékmentesen elvégezhető, és ugyanaz a tekercs használható minden szarufatávolsághoz. A vágás hossza a szarufák belső távolsága +1,5-2 cm ráhagyással történik, ami a szigetelőanyag rögzítését – befeszülését – biztosítja. A megfelelő méretű szigetelőanyagot a kigurított tekercs hosszára merőlegesen szükséges levágni. A hőszigetelő réteg vastagsága teljes szarufa szigetelésnél a szarufa magasságának felel meg. Ilyen esetben – amikor a teljes szarufa magasságot kitöltjük szigeteléssel – páraáteresztő tetőfólia használata szükséges.

Miután a szigetelést elhelyeztük a szarufák közé, következik a belső, szarufák alatti réteg elhelyezése. Ez kerülhet fa lécvázak közé – ilyen esetben a lécváz a szarufával közvetlenül pontonkénti csavarozás segítségével kapcsolódik össze –, vagy elhelyezhető fém profilvázak közé is.

Miután elhelyeztük a szarufa alatti hőszigetelést, szerkezetünket párazáró fóliával befedjük, melyet minden esetben felület-folytonosan és légtömör kialakításban szükséges elkészíteni – átlapolásoknál, összeragasztásoknál, szerkezeti csatlakozásoknál is. Az így elkészült felületre még egy vázrendszer kialakítása ajánlott, melyben a szükséges elektromos, gépészeti és egyéb vezetékek, szerelvények elhelyezhetők a párazáró fólia áttörése nélkül. Ezután a belső burkolatot a kialakított vázra csavarozással rögzítjük. A belső burkolat kialakítása leggyakrabban gipszkarton lapok felhasználásával történik, az adott gyártók utasításai szerint.

Fontos megemlíteni, hogy az URSA üveggyapot termékek a legmagasabb, A1-es, nem éghetőségi kategóriába tartoznak, mellyel hozzájárulnak a tetőtéri szerkezet tűzvédelméhez. Az URSA üveggyapot termékek az egészségre ártalmatlanok.

A hőszigetelő anyagok legfontosabb műszaki paramétere a hővezetési tényezője: a deklarált lambdája. A táblázat megmutatja, hogy milyen típusú – deklarált lambdájú – anyagokból milyen vastagságot szükséges beépíteni, hogy a jelenlegi hőtechnikai követelményeknek megfeleljünk. A számításunkban figyelembe vettük a szarufa és a belső tartóváz okozta hőhídhatást is. Szükséges kiemelni, hogy ezek a jelenlegi minimum követelmények, melyek az elkövetkező időben igencsak szigorodni fognak.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu, www.pureone.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5349/Magastetok_hoszigetelese