Magastetők hőszigetelése

2011-11-12 12:05:09 | Módosítva: 2011-11-12 12:05:09

A lakossági energiafelhasználás jelentős hányadot tesz ki hazánk teljes energiafelhasználásában, ezért kulcsfontosságú, hogy épületeinket hőszigeteljük, ezzel nagyban növelve energiahatékonyságukat. A tetőteret két módon szigetelhetjük attól függően, hogy lakó, vagy nem használt tetőtérre van szükségünk.

Nem használt tetőtér hőszigetelése: ha a tetőteret – ideiglenesen vagy véglegesen – nem kívánjuk használni, akkor a szigetelőanyagot a padlásfödémre fektethetjük.

Beépített tetőtér hőszigetelése: ha lakható tetőteret szeretnénk, akkor a szarufák közé és a szarufák elé keresztben helyezünk el szigetelőanyagot, majd ezt a belső oldalról burkolattal látjuk el.

A szükséges méretre szabás az építkezésen, gyakorlatilag hulladékmentesen elvégezhető, és ugyanaz a tekercs használható minden szarufatávolsághoz. A vágás hossza a szarufák belső távolsága +1,5-2 cm ráhagyással történik, ami a szigetelőanyag rögzítését – befeszülését – biztosítja. A megfelelő méretű szigetelőanyagot a kigurított tekercs hosszára merőlegesen szükséges levágni. A hőszigetelő réteg vastagsága teljes szarufa szigetelésnél a szarufa magasságának felel meg. Ilyen esetben – amikor a teljes szarufa magasságot kitöltjük szigeteléssel – páraáteresztő tetőfólia használata szükséges.

Miután a szigetelést elhelyeztük a szarufák közé, következik a belső, szarufák alatti réteg elhelyezése. Ez kerülhet fa lécvázak közé – ilyen esetben a lécváz a szarufával közvetlenül pontonkénti csavarozás segítségével kapcsolódik össze –, vagy elhelyezhető fém profilvázak közé is.

Miután elhelyeztük a szarufa alatti hőszigetelést, szerkezetünket párazáró fóliával befedjük, melyet minden esetben felület-folytonosan és légtömör kialakításban szükséges elkészíteni – átlapolásoknál, összeragasztásoknál, szerkezeti csatlakozásoknál is. Az így elkészült felületre még egy vázrendszer kialakítása ajánlott, melyben a szükséges elektromos, gépészeti és egyéb vezetékek, szerelvények elhelyezhetők a párazáró fólia áttörése nélkül. Ezután a belső burkolatot a kialakított vázra csavarozással rögzítjük. A belső burkolat kialakítása leggyakrabban gipszkarton lapok felhasználásával történik, az adott gyártók utasításai szerint.

Fontos megemlíteni, hogy az URSA üveggyapot termékek a legmagasabb, A1-es, nem éghetőségi kategóriába tartoznak, mellyel hozzájárulnak a tetőtéri szerkezet tűzvédelméhez. Az URSA üveggyapot termékek az egészségre ártalmatlanok.

A hőszigetelő anyagok legfontosabb műszaki paramétere a hővezetési tényezője: a deklarált lambdája. A táblázat megmutatja, hogy milyen típusú – deklarált lambdájú – anyagokból milyen vastagságot szükséges beépíteni, hogy a jelenlegi hőtechnikai követelményeknek megfeleljünk. A számításunkban figyelembe vettük a szarufa és a belső tartóváz okozta hőhídhatást is. Szükséges kiemelni, hogy ezek a jelenlegi minimum követelmények, melyek az elkövetkező időben igencsak szigorodni fognak.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu, www.pureone.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Burkolni tudni kell

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába...