…bosszankodás nélkül

Karácsonyi sütés-főzés

2011-12-11 13:29:16 | Módosítva: 2012-08-13 11:48:31

Kakaót nyomokban sem tartalmazó szaloncukrok, ehetetlen és romlott ételek, lejárt szavatosságú termékek, megtévesztő címkézés, élelmiszerbotrányok: a Karácsony nem csak az örömről, a családi szeretetről és az ajándékokról szól, hanem – évről-évre minden ünnep során – a bosszankodás is helyet kap a Karácsonyfa meghittséget nyújtó nyugalma mellett.

Hogy idén legfeljebb a karácsonyfa talpban való elhelyezése okozza a legkomolyabb mérgelődést, ahhoz bizony sok mindenre figyelemmel kell lennünk. Legáltalánosabb tanácsunk, hogy az ünnepekre szánt étel- és italmennyiséget olyan helyen szerezzük be, amit ismerünk, megszoktunk, és ne számunkra ismeretlen, kellemetlen meglepetést is magában hordozható helyeken. Persze a megszokottság még nem mentesít a tudatosság alól, ahogy az esetleges minőségi kifogásoktól sem. Mint minden vásárlás előtt, alaposan gondoljuk át, mire van szükségünk, és azt hol, milyen feltételekkel (értsd ár, minőség) szerezhetjük be legegyszerűbben. Ha már kiválasztottunk egy terméket, nézzük meg, hogy az azon lévő címke mit tartalmaz: azaz mi az élelmiszer minőség-megőrzési idejének lejárta, illetve gyorsan romló élelmiszer esetén a fogyaszthatóság időpontja.

Mi van a szaloncukorban?

Ugyancsak figyeljünk arra, mik a termék összetevői: ebből például megállapíthatjuk, a szaloncukor „valódi-e”, azaz legyen benne kakaó és kakaómassza, ne pedig csupán tejbevonó massza. Nagyon fontos az is, hogy honnan származik az adott áru, így e tekintetben sem érhetnek bennünket meglepetések odahaza. És – bár ezt sokszor elfelejtjük – olvassuk el a tárolási, felhasználási feltételeket, ezzel ugyanis megelőzhetjük a komolyabb problémákat is!

Jó, ha tudjuk, hogy csak és kizárólag olyan élelmiszer hozható forgalomba hazánkban, amelynek jelölése magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jól olvashatóan tartalmazza az élelmiszer-jelölési előírásokban felsorolt feltételeket, információkat. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy milyen az adott élelmiszer kinézete, színe, állaga, azaz amellett, hogy a lejárt minőség-megőrzési, fogyaszthatósági terméket semmiképpen ne vegyük meg, de azt sem, amely „gyanús”, azaz rossz a szaga, külseje stb. Figyeljük a napi híreket, a sajnos nem túl ritkán előforduló esetleges élelmiszerbotrányok minden bizonnyal ünnepekkor különösen a sajtóhírek központi témáját adják.

Ha baj van, ne adjuk fel!

Természetesen a legnagyobb figyelem és körültekintés ellenére sem lehet minden bajt és gondot megelőzni. Ezért tisztában kell lennünk azzal, mit tehetünk, ha romlott az áru, vagy azzal bármilyen probléma adódik.

Először is a vásárláskor kapott blokkot őrizzük meg, mert azzal együtt tudunk csak a későbbiekben reklamálni. Ne féljünk visszamenni a boltba hibás teljesítés esetén, jogunk van ugyanis a jogszabályokban biztosított jogaink érvényesítésére. A vásárlás helyén kérjük a termék kicserélését, illetve annak lehetetlensége esetén a vételár visszaadását. Ha erre nem hajlandó az eladó, kérjük jegyzőkönyv felvételét, illetve a vásárlók könyvét. Ez utóbbit minden kereskedelmi egységben jól látható és könnyen hozzáférhető helyen kell elhelyezni, az abba tett megjegyzésünkre pedig 30 napon belül válaszolnia kell az üzletnek. Ha ezt nem teszi meg, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordulhatunk emiatt, míg egyedi fogyasztói jogvitánkkal – annak elutasítása esetén – a minden megyében és a fővárosban ingyenes, gyors és egyszerű eljárást lefolytató békéltető testülethez mehetünk.

Végül, de nem utolsósorban egy nagyon fontos karácsonyi jó tanács: figyeljünk a minőségre, ne csak a mennyiségre! Komoly bosszankodástól, és anyagi kártól menthetjük meg magunkat, ha tudatosan, megfontoltan választunk és vásárolunk. Ebben az esetben jó esélyünk van rá, hogy az ünnep igazán ünnepi, békés, és szeretet teljes legyen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: karácsony, sütés, főzés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5393/Karacsonyi_sutes_fozes