Karácsonyfák és talpak

2011-12-11 13:30:40 | Módosítva: 2013-12-13 12:27:51

Amikor a karácsonyfa megvásárlására indulunk, rendszerint már van elképzelésünk, hogy mekkora fát szeretnénk, és mennyi pénzt szánunk rá. Vannak hagyományaink, amikhez ragaszkodunk, de időnként változtatni szeretnénk; kipróbálni egy másik fafajtát, venni egy igazán szép és nagy példányt, vagy éppen megelégedni egy szerényebbel.

Gondolnunk kell azonban arra is, hogy a kiválasztott fát bele kell majd faragnunk vagy faragtatnunk a meglévő talpba. Az igazán rutinos vásárlók eleve magukkal viszik a talpat, és az eladóval elvégeztetik a munkát. Ennek több előnye is van; az eladási kényszer miatt az eladó szívesen elvégzi helyettünk ezt a feladatot, ráadásul sokkal jobb szerszámokkal – láncfűrésszel, szablyafűrésszel, jó fejszével – rutinosan. És az is időben kiderül, hogy a választott fenyőt – mérete vagy fajtája miatt – úgyszólván lehetetlen befaragni a meglévő talpba, inkább másik fát érdemes találni.

Stabil fém talp, kicsi csőátmérő – leginkább lucfenyőhöz Nehéz kovácsoltvas talp – magasabb fákhoz is ajánlható

A kis csőátmérőjű fém talpakba leginkább a vékony törzsű lucfenyőt tudjuk beállítani, ha méretben is megfelelőt választunk. Szükség esetén ennek alsó ágai könnyen eltávolíthatók, és a talprész is vékonyítható, de ha a törzs görbülettel indul, akkor azt szinte lehetetlen korrigálni. Az egész görbületet levágni pedig gazdaságtalan. Mindig nézzük, hogy a fa töve egy irányba fut-e az egész sudárral, ha nagy az eltérés, akkor válasszunk másik fát.

Könnyű de borulékony műanyag talp – alacsony ezüstfenyőhöz Krinner fenyőtalp – szinte minden fajtához és mérethez jó

Az ezüstfenyő kisebb mérete ellenére rendszerint viszonylag vastag törzsű, a talprésze is lényegesen vastagabb, mint a lucfenyőé vagy az ehhez nagyon hasonló duglas fenyőé. A fém talpak ehhez a fajtához ritkán alkalmasak, mert a nagy csőátmérőjű változatnak már a tartórésze is olyan hatalmas, hogy elnyomja a kis termetű fát. Inkább alkalmasak ezekhez a műanyag talpak, amelyekbe rendszerint egy kis vizet is lehet tölteni, ami némileg meghosszabbítja a fa élettartamát.

Legfeljebb műfenyőhöz ajánlható

Viszonylag vastag, illetve erősen kiszélesedő a normand fenyő törzse, ráadásul ez termetesebb is az ezüstfenyőnél, egy könnyű műanyag talpban nagyon bizonytalanul állna.

Ezüstfenyő Normand fenyő Lucfenyő

Ehhez a fenyőfajtához, de tulajdonképpen mindegyikhez a műanyag, de súllyal nehezített, Krinner karácsonyfatalpat ajánljuk. Ebbe akár a 10 cm-t meghaladó törzsátmérőjű fát is be tudjuk állítani, nem is igen kell faragni, csak a legalsó ágakat eltávolítani. Ráadásul még a kisebb ferdüléseket is kivédi, mert az önbeálló rögzítő szerkezet abban a helyzetben fogja meg a fát, amilyenbe előzőleg állítottuk; csak a rögzítő kart kell lenyomnunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5394/Karacsonyfak_es_talpak