Karácsonyfák és talpak

2011-12-11 13:30:40 | Módosítva: 2013-12-13 12:27:51

Amikor a karácsonyfa megvásárlására indulunk, rendszerint már van elképzelésünk, hogy mekkora fát szeretnénk, és mennyi pénzt szánunk rá. Vannak hagyományaink, amikhez ragaszkodunk, de időnként változtatni szeretnénk; kipróbálni egy másik fafajtát, venni egy igazán szép és nagy példányt, vagy éppen megelégedni egy szerényebbel.

Gondolnunk kell azonban arra is, hogy a kiválasztott fát bele kell majd faragnunk vagy faragtatnunk a meglévő talpba. Az igazán rutinos vásárlók eleve magukkal viszik a talpat, és az eladóval elvégeztetik a munkát. Ennek több előnye is van; az eladási kényszer miatt az eladó szívesen elvégzi helyettünk ezt a feladatot, ráadásul sokkal jobb szerszámokkal – láncfűrésszel, szablyafűrésszel, jó fejszével – rutinosan. És az is időben kiderül, hogy a választott fenyőt – mérete vagy fajtája miatt – úgyszólván lehetetlen befaragni a meglévő talpba, inkább másik fát érdemes találni.

Stabil fém talp, kicsi csőátmérő – leginkább lucfenyőhöz Nehéz kovácsoltvas talp – magasabb fákhoz is ajánlható

A kis csőátmérőjű fém talpakba leginkább a vékony törzsű lucfenyőt tudjuk beállítani, ha méretben is megfelelőt választunk. Szükség esetén ennek alsó ágai könnyen eltávolíthatók, és a talprész is vékonyítható, de ha a törzs görbülettel indul, akkor azt szinte lehetetlen korrigálni. Az egész görbületet levágni pedig gazdaságtalan. Mindig nézzük, hogy a fa töve egy irányba fut-e az egész sudárral, ha nagy az eltérés, akkor válasszunk másik fát.

Könnyű de borulékony műanyag talp – alacsony ezüstfenyőhöz Krinner fenyőtalp – szinte minden fajtához és mérethez jó

Az ezüstfenyő kisebb mérete ellenére rendszerint viszonylag vastag törzsű, a talprésze is lényegesen vastagabb, mint a lucfenyőé vagy az ehhez nagyon hasonló duglas fenyőé. A fém talpak ehhez a fajtához ritkán alkalmasak, mert a nagy csőátmérőjű változatnak már a tartórésze is olyan hatalmas, hogy elnyomja a kis termetű fát. Inkább alkalmasak ezekhez a műanyag talpak, amelyekbe rendszerint egy kis vizet is lehet tölteni, ami némileg meghosszabbítja a fa élettartamát.

Legfeljebb műfenyőhöz ajánlható

Viszonylag vastag, illetve erősen kiszélesedő a normand fenyő törzse, ráadásul ez termetesebb is az ezüstfenyőnél, egy könnyű műanyag talpban nagyon bizonytalanul állna.

Ezüstfenyő Normand fenyő Lucfenyő

Ehhez a fenyőfajtához, de tulajdonképpen mindegyikhez a műanyag, de súllyal nehezített, Krinner karácsonyfatalpat ajánljuk. Ebbe akár a 10 cm-t meghaladó törzsátmérőjű fát is be tudjuk állítani, nem is igen kell faragni, csak a legalsó ágakat eltávolítani. Ráadásul még a kisebb ferdüléseket is kivédi, mert az önbeálló rögzítő szerkezet abban a helyzetben fogja meg a fát, amilyenbe előzőleg állítottuk; csak a rögzítő kart kell lenyomnunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Különleges örökzöldek

Az örökzöldek – közülük is afenyők – a tél, és a karácsony jelképei. Kertjeinkben is gyakran ültetjük e növénycsoport tagjait, ám nem túl nagy fajtaválasztékban. Pedigtűlevelű örökzöldekből egész...


Forgódobos hőcserélő

Az új energetikai követelmények következtében előtérbe kerültek ahőcserélős lakásszellőztető berendezések. Ezek egy része alevegő páratartalmára nincs befolyással, mások viszont a helyiség...