Ingatlan forgalmazók

Az energiatanúsítvány követelménye a hirdetéseknél teher az eladónak, de jó a vevőnek

MTI

2012-04-26 17:44:48 | Módosítva: 2012-04-26 17:58:58

Az eladók csak előzetes költséggel léphetnek piacra, a vevők viszont fontos információhoz jutnak - így kommentálták az MTI által megkérdezett ingatlan forgalmazók a kormánynak azt a tervezetét, amely jövő januártól csak úgy engedné a kereskedelmi médiában hirdetni a lakásokat, ha melléjük teszik az energetikai besorolásukat is.

Az Otthon Centrum (ÖC) kiemeli, hogy a hirdetésben feltüntetett energetikai besorolásnak - például C-osztály - csak akkor van értelme, ha az azonos paraméterű lakásokhoz egyező minősítés társul. A vevőt ugyan is a rezsi - fűtési - költség érdekli, és erre következtet a besorolásból, ezt veti össze a hirdetéseket böngészve.

Az eladónak nem csak a hirdetési költséggel kell kalkulálnia, hanem az energiatanúsítvány költségével is. Jelenleg a sikerdíjas szerződések hoznak annyit, hogy abból ki lehet fizetni a közvetítő díját, de az energia tanúsítvány már nem fér bele - állítja az OC.

A tanusítványokra az FHB Ingatlan Zrt. által közzé tett alap-tarifa a panel lakásoknál nettó 12 ezer, míg a családi házaknál nettó 25 ezer forint, de a piacon ennél magasabb díjak is vannak.

Az európai gyakorlat is az, hogy egy eladásra kínált lakásról elsőrendű információ az energetikai jellemzője - véli az FHB. Az autóknál és a háztartási gépeknél ma már mindenki nézi a fajlagos fogyasztást, illetve az energetikai besorolást, és ez legalább ennyire fontos a lakásoknál is. Viszont a lakásvásárlók tudatába ez még nem épült be - vélte a Duna House (DH).

A DH arra is felhívta a figyelmet, hogy ma sok eladó teszteli a piacot azzal, hogy magas áron akarja a közvetítővel eladatni a lakását, de valójában nincs is ilyen szándéka. Ha ezt megelőzően ki kell fizetni az energetikai tanúsítványt, szűkülni fog a piaci kínálat, bár ez nem okoz problémát, hiszen a "valódi" eladók megmaradnak.

Végül minden közvetítő valamilyen átmeneti intézkedést vár a jövő január 9-i bevezetéstől. Például csak az akkortól feladott hirdetésben kelljen feltüntetni az energetikai minősítést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5724/Az_energiatanUsitvany_kovetelmenye_a_hirdeteseknel_teher_az_eladonak__de_jo_a_vevonek