Ingatlan forgalmazók

Az energiatanúsítvány követelménye a hirdetéseknél teher az eladónak, de jó a vevőnek

MTI

2012-04-26 17:44:48 | Módosítva: 2012-04-26 17:58:58

Az eladók csak előzetes költséggel léphetnek piacra, a vevők viszont fontos információhoz jutnak - így kommentálták az MTI által megkérdezett ingatlan forgalmazók a kormánynak azt a tervezetét, amely jövő januártól csak úgy engedné a kereskedelmi médiában hirdetni a lakásokat, ha melléjük teszik az energetikai besorolásukat is.

Az Otthon Centrum (ÖC) kiemeli, hogy a hirdetésben feltüntetett energetikai besorolásnak - például C-osztály - csak akkor van értelme, ha az azonos paraméterű lakásokhoz egyező minősítés társul. A vevőt ugyan is a rezsi - fűtési - költség érdekli, és erre következtet a besorolásból, ezt veti össze a hirdetéseket böngészve.

Az eladónak nem csak a hirdetési költséggel kell kalkulálnia, hanem az energiatanúsítvány költségével is. Jelenleg a sikerdíjas szerződések hoznak annyit, hogy abból ki lehet fizetni a közvetítő díját, de az energia tanúsítvány már nem fér bele - állítja az OC.

A tanusítványokra az FHB Ingatlan Zrt. által közzé tett alap-tarifa a panel lakásoknál nettó 12 ezer, míg a családi házaknál nettó 25 ezer forint, de a piacon ennél magasabb díjak is vannak.

Az európai gyakorlat is az, hogy egy eladásra kínált lakásról elsőrendű információ az energetikai jellemzője - véli az FHB. Az autóknál és a háztartási gépeknél ma már mindenki nézi a fajlagos fogyasztást, illetve az energetikai besorolást, és ez legalább ennyire fontos a lakásoknál is. Viszont a lakásvásárlók tudatába ez még nem épült be - vélte a Duna House (DH).

A DH arra is felhívta a figyelmet, hogy ma sok eladó teszteli a piacot azzal, hogy magas áron akarja a közvetítővel eladatni a lakását, de valójában nincs is ilyen szándéka. Ha ezt megelőzően ki kell fizetni az energetikai tanúsítványt, szűkülni fog a piaci kínálat, bár ez nem okoz problémát, hiszen a "valódi" eladók megmaradnak.

Végül minden közvetítő valamilyen átmeneti intézkedést vár a jövő január 9-i bevezetéstől. Például csak az akkortól feladott hirdetésben kelljen feltüntetni az energetikai minősítést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

kontraproduktív avatarja

kontraproduktív         így megy ez magyarisztánban

Mi értelme van rezsivel kalkulálni egy olyan országban ahol a közműdíjak exponenciálisan emelkednek? Ez az egész bűvészkedés csak olyan piaci viszonyok között számítana, ahol 15-20 év távlatában kiszámítható az energiahordozók árának változása. Hiába vesz valaki egy "A" besorolású lakást olyan rezsivel, amit ma még ki tud fizetni, mert 2-3-4 év múlva nem fogja tudni fizetni. Ha érdekel a megvenni kívánt lakás rezsije, akkor elkérem a tulajtól 1 évre visszamenőleg a gázszámlát, vagy kiszámolom a gázfogyasztást az óra felszerelési dátuma alapján. Ehhez aztán kell ész.
...
A vevőnek sem jó, mert az eladó/bérbeadó bele fogja építeni az enegriatanúsítvány árát az eladási/kiadási árba. Akinek sok pénze van annak teljesen mindegy, mert eleve magasabb minőségű lakást vásárol és a közműdíjalkat is tudja fizetni. Akinek nincs pénze, az a legolcsóbb lakást veszi, nem érdekli a besorolás. Egy nem teljesen idióta ember, pedig tudja mire számíthat egy panellakásban, téglalakásban, faházban. Ismét egy újabb pénzkidobás, amit valamilyen lobbi kierőszakolt. Persze mi meg majd fizetünk, teljesen értelmetlenül, értelmetlen szolgáltatásért, értelmetlen papírmunkáért, amit egy excel táblázatba bevitt 7-8 paraméter után kiköp egy számítógép. Ettől kevesebbet fog fizetni valaki rezsire? Nem! A tanúsítvány árából már el lehetett volna végezni egy kazán karbantartását, felülvizsgálatát. Gratulálok! Csak így tovább!

Hőszigetelő vakolat ma

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt – és még korábban – azépületek hőszigetelésére még sokkal kisebb hangsúlyt fektettek. Egy felújításnál gyakran oldották meg a szigetelést hőszigetelő vakolattal, de...


Energiatanúsítvány a gyakorlatban

Akik lakáseladáson, lakásvételen törik a fejüket, azok gyakran csak egykötelező nyűgként tekintenek az energiatanúsítványra. Tudják, hogy az adásvételi szerződéshez ez szükséges, és az utolsó...