Fontos a rendszeresség

Háztartási gépeink gondozása

2012-04-28 20:50:25 | Módosítva: 2012-05-02 11:30:23

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A főzéshez használtakat pl. elmossuk ugyan, de nem mindig elég gondosan, mint ahogyan a mosógép szűrőjének rendszeres tisztításáról is elfeledkezünk. Feledékenységünk azonban időnként megbosszulja magát, és a munkánkat megakasztja a már halaszthatatlan karbantartás, hibajavítás. Ez esetenként nemcsak bosszúságot, de felesleges kiadást is okozhat, amit jobb elkerülni. Íme néhány pár perces karbantartási művelet, amit ­érdemes gyakrabban elvégezni.

A kávéfőzőknél pl. a vízkövesedés okoz rendszeresen gondot. Nem érdemes megvárni, amíg nem folyik ki a kávé, csak sistergő gőzfelhő távozik a fedő alól. Ez megelőzhető, ha 3-5 havonta többször speciálisan kávéfőzőkhöz való vízkőoldóval, esetleg citromsavas vagy ecetes oldattal többször átmossuk. A vízkőoldót először hagyjuk néhány órát állni a víztartályban, mosáskor pedig célszerű ki-be kapcsolgatni a készüléket, hogy a szernek legyen ideje a kifolyócsőben is feloldani a lerakódásokat. Utána többszöri tiszta vizes átmosás szükséges. Ilyenkor a biztonsági szelepet is célszerű megtisztítani, mert a vízkő gátolhatja a működését.

A korszerűbb, nagy nyomású gépeknél ez különösen szükséges, hogy a pumpa is teljesen megtisztuljon. Egyes készlékeknél e művelethez a gyártó ajánlotta tisztító folyadékot kell használni. A tisztavizes átmosás e készülékeknél is alapvetően fontos. És még valami, a kávétartó szűrőjének lyukait leszűkítő finom zacclerakódásokat is célszerű eltávolítani.

A hűtőgépeknél a sűrű ajtónyitás miatti jegesedés erősen ronthatja a hűtés intenzitását. Bár a korszerű gépek már automatikusan leolvasztják a jégréteget, ám a hátoldalukon található párologtató tálcát és a levezető csövet is célszerű alaposan átmosni, kitisztítani. Ilyenkor a hátsó hőcserélő rácsot is ajánlatos alaposan lemosni, de legalább is pormentesíteni. A porréteg ugyanis csökkenti a hűtés hatásfokát, és a hűtőgép ezért gyakrabban kapcsol be.

Az gép faltól való minimális távolságának beállításával is javítható a gép hűtési hatásfoka, és nem árt a régebbi hűtőgépek ajtótömítő résmentességét is ellenőrizni egy papírlappal. A tömítés a régebbieknél könnyen cserélhető, az újabbakon azonban ezt szervizre kell bízni. Az ajtó tökéletes zárása ugyanis kihat a gép hatásfokára is.

A mosógép is igényel némi gondozást, amit a szűrőjének legalább félévenkénti megtisztításával érhetünk el. Ezzel tehermentesíthető a szivattyú működése. A művelet nem tart soká, hiszen a szűrőbetét könnyen hozzáférhető, és az összeállt textilszálak eltávolítása is könnyű. A gépet havonta ajánlatos ecetes vízzel többször átmosni, ha nem használunk hozzá mosáskor hatékony vízlágyító szert. Ha pedig mosóport használunk gél helyett, az adagoló tartályt is ajánlatos legalább 3 havonta alaposan kitisztítani a fel nem oldódott mosószer maradékától. Ez ugyan nem jelent gondot a gép működésében, a fiók tisztasága csupán esztétikailag lényeges.

A hálózati dugó szoros kontaktusa is ellenőrizendő, mert laza érintkezéskor az aljzat túlmelegszik, és ez a vezeték elolvadását okozhatja. Erre a konnektor barnás elszíneződése figyelmeztet. Ilyenkor a megfelelő aljzatra cserélés a megoldás.

A páraelszívó is szinte naponta működik, és az alján fokozatosan zsíros réteg rakódik le. Ez eltömheti a szűrők pórusait, és a hatásfokukat is erősen csökkenti. Az ilyen lerakódásokat hetente ajánlatos zsíroldószeres mosással letakarítani, és a szűrők cseréjét a használat gyakoriságát figyelembe véve cserélni kell. A szűrőcsere könnyű, feltéve, ha a megfelelő típusú kerül az elhasználódott helyére. Ugyanis ez készülék típusonként változó, és nem mindegyik csereszabatos más készülékekével. Ha a készülék kürtőbe kötött, akkor legalább évente egyszer az összekötő csatornát is ki kell tisztítani a lerakódásoktól, már csak higiéniai okokból is.

A konyhai előkészítő munkákhoz használt kisgépek a viszonylag elhanyagolt karbantartású készülékek másik jelentős csoportja. Ide sorolhatók a botmixerek, turmixgépek, darálók és a különféle aprító készülékek.
Ezeknek a legkritikusabb része a meghajtó tengely, annak is az akadálymentes forgása, és a munkát végző szeletelőkések, tárcsák és egyéb keverő lapátok, valamint ezek csatlakozó részei. A használat utáni tisztítás alapossága alapkövetelmény. Az esetlegesen felcsapódó anyagrészecskék ilyenkor már rászáradhatnak a tengely nyakrészére, és csak alapos áztatást, zsíroldást követően távolíthatók el maradéktalanul. Az itt megszáradó anyagmaradványok a tárolás alatt rászáradnak a nyakrészre, később pedig gátolhatják a tengely forgását.

A szeletelő tárcsák, kések idővel életlenné válhatnak, ami az aprítás hatékonyságát rontja, és a nyersanyagot is roncsolja éles vágás helyett. A kések finom fenőkővel utánélezhetők, a tárcsák perforált lyukai pedig vékony acélrúddal fenhetők élessé. A patentos csatlakozásokat is tisztán kell tartani a robotgépeken és a botmixereken, mert a munka közben kioldódó körmös tengelyvég komolyabb sérüléseket is okozhat a meghajtó rész nyakának belsejében. Ez a tartozékok gondos helyrepattintásával elkerülhető.

A porszívó porzsákjának cseréje, a szűrők tisztítása, cseréje ugyan megszokott művelet, ám e mellett a kerekek tengelyén összeálló filces gallér eltávolítása már aligha. Ez pedig gátolja a forgásukat, amelyeket ajánlatos időnként eltá­vo­lítani. A szívófejek kefés betéteiből is gyakorta ajánlatos „kifésülni” a sörték közé tapadt filces réteget, és a fej elfordítható részét sem haszontalan vízzel átmosva portalanítani, ami a csőpalástok kopását jelentősen csökkenti, és megőrzi ideális tömítettségét. A ház teljes portalanítása is ajánlatos, mert ezzel hosszabb ideig megtartható a porszívó újszerű állapota. Ne felejtkezzünk meg a motorvédő szűrőről, és a légkifújás ­oldalán lévő szűrőről sem. Gyakran ezek elfilcesedése, eltömődése miatt szív gyengén a porszívó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5731/Haztartasi_gepeink_gondozasa