Fontos a rendszeresség

Háztartási gépeink gondozása

2012-04-28 20:50:25 | Módosítva: 2012-05-02 11:30:23

Otthonunkban számos készülék és gép teszi kényelmesebbé mindennapjainkat. Nap, mint nap használjuk ezeket, ám ezen túl csak kevés gondot fordítunk arra, hogy mindig kifogástalanul működjenek. A főzéshez használtakat pl. elmossuk ugyan, de nem mindig elég gondosan, mint ahogyan a mosógép szűrőjének rendszeres tisztításáról is elfeledkezünk. Feledékenységünk azonban időnként megbosszulja magát, és a munkánkat megakasztja a már halaszthatatlan karbantartás, hibajavítás. Ez esetenként nemcsak bosszúságot, de felesleges kiadást is okozhat, amit jobb elkerülni. Íme néhány pár perces karbantartási művelet, amit ­érdemes gyakrabban elvégezni.

A kávéfőzőknél pl. a vízkövesedés okoz rendszeresen gondot. Nem érdemes megvárni, amíg nem folyik ki a kávé, csak sistergő gőzfelhő távozik a fedő alól. Ez megelőzhető, ha 3-5 havonta többször speciálisan kávéfőzőkhöz való vízkőoldóval, esetleg citromsavas vagy ecetes oldattal többször átmossuk. A vízkőoldót először hagyjuk néhány órát állni a víztartályban, mosáskor pedig célszerű ki-be kapcsolgatni a készüléket, hogy a szernek legyen ideje a kifolyócsőben is feloldani a lerakódásokat. Utána többszöri tiszta vizes átmosás szükséges. Ilyenkor a biztonsági szelepet is célszerű megtisztítani, mert a vízkő gátolhatja a működését.

A korszerűbb, nagy nyomású gépeknél ez különösen szükséges, hogy a pumpa is teljesen megtisztuljon. Egyes készlékeknél e művelethez a gyártó ajánlotta tisztító folyadékot kell használni. A tisztavizes átmosás e készülékeknél is alapvetően fontos. És még valami, a kávétartó szűrőjének lyukait leszűkítő finom zacclerakódásokat is célszerű eltávolítani.

A hűtőgépeknél a sűrű ajtónyitás miatti jegesedés erősen ronthatja a hűtés intenzitását. Bár a korszerű gépek már automatikusan leolvasztják a jégréteget, ám a hátoldalukon található párologtató tálcát és a levezető csövet is célszerű alaposan átmosni, kitisztítani. Ilyenkor a hátsó hőcserélő rácsot is ajánlatos alaposan lemosni, de legalább is pormentesíteni. A porréteg ugyanis csökkenti a hűtés hatásfokát, és a hűtőgép ezért gyakrabban kapcsol be.

Az gép faltól való minimális távolságának beállításával is javítható a gép hűtési hatásfoka, és nem árt a régebbi hűtőgépek ajtótömítő résmentességét is ellenőrizni egy papírlappal. A tömítés a régebbieknél könnyen cserélhető, az újabbakon azonban ezt szervizre kell bízni. Az ajtó tökéletes zárása ugyanis kihat a gép hatásfokára is.

A mosógép is igényel némi gondozást, amit a szűrőjének legalább félévenkénti megtisztításával érhetünk el. Ezzel tehermentesíthető a szivattyú működése. A művelet nem tart soká, hiszen a szűrőbetét könnyen hozzáférhető, és az összeállt textilszálak eltávolítása is könnyű. A gépet havonta ajánlatos ecetes vízzel többször átmosni, ha nem használunk hozzá mosáskor hatékony vízlágyító szert. Ha pedig mosóport használunk gél helyett, az adagoló tartályt is ajánlatos legalább 3 havonta alaposan kitisztítani a fel nem oldódott mosószer maradékától. Ez ugyan nem jelent gondot a gép működésében, a fiók tisztasága csupán esztétikailag lényeges.

A hálózati dugó szoros kontaktusa is ellenőrizendő, mert laza érintkezéskor az aljzat túlmelegszik, és ez a vezeték elolvadását okozhatja. Erre a konnektor barnás elszíneződése figyelmeztet. Ilyenkor a megfelelő aljzatra cserélés a megoldás.

A páraelszívó is szinte naponta működik, és az alján fokozatosan zsíros réteg rakódik le. Ez eltömheti a szűrők pórusait, és a hatásfokukat is erősen csökkenti. Az ilyen lerakódásokat hetente ajánlatos zsíroldószeres mosással letakarítani, és a szűrők cseréjét a használat gyakoriságát figyelembe véve cserélni kell. A szűrőcsere könnyű, feltéve, ha a megfelelő típusú kerül az elhasználódott helyére. Ugyanis ez készülék típusonként változó, és nem mindegyik csereszabatos más készülékekével. Ha a készülék kürtőbe kötött, akkor legalább évente egyszer az összekötő csatornát is ki kell tisztítani a lerakódásoktól, már csak higiéniai okokból is.

A konyhai előkészítő munkákhoz használt kisgépek a viszonylag elhanyagolt karbantartású készülékek másik jelentős csoportja. Ide sorolhatók a botmixerek, turmixgépek, darálók és a különféle aprító készülékek.
Ezeknek a legkritikusabb része a meghajtó tengely, annak is az akadálymentes forgása, és a munkát végző szeletelőkések, tárcsák és egyéb keverő lapátok, valamint ezek csatlakozó részei. A használat utáni tisztítás alapossága alapkövetelmény. Az esetlegesen felcsapódó anyagrészecskék ilyenkor már rászáradhatnak a tengely nyakrészére, és csak alapos áztatást, zsíroldást követően távolíthatók el maradéktalanul. Az itt megszáradó anyagmaradványok a tárolás alatt rászáradnak a nyakrészre, később pedig gátolhatják a tengely forgását.

A szeletelő tárcsák, kések idővel életlenné válhatnak, ami az aprítás hatékonyságát rontja, és a nyersanyagot is roncsolja éles vágás helyett. A kések finom fenőkővel utánélezhetők, a tárcsák perforált lyukai pedig vékony acélrúddal fenhetők élessé. A patentos csatlakozásokat is tisztán kell tartani a robotgépeken és a botmixereken, mert a munka közben kioldódó körmös tengelyvég komolyabb sérüléseket is okozhat a meghajtó rész nyakának belsejében. Ez a tartozékok gondos helyrepattintásával elkerülhető.

A porszívó porzsákjának cseréje, a szűrők tisztítása, cseréje ugyan megszokott művelet, ám e mellett a kerekek tengelyén összeálló filces gallér eltávolítása már aligha. Ez pedig gátolja a forgásukat, amelyeket ajánlatos időnként eltá­vo­lítani. A szívófejek kefés betéteiből is gyakorta ajánlatos „kifésülni” a sörték közé tapadt filces réteget, és a fej elfordítható részét sem haszontalan vízzel átmosva portalanítani, ami a csőpalástok kopását jelentősen csökkenti, és megőrzi ideális tömítettségét. A ház teljes portalanítása is ajánlatos, mert ezzel hosszabb ideig megtartható a porszívó újszerű állapota. Ne felejtkezzünk meg a motorvédő szűrőről, és a légkifújás ­oldalán lévő szűrőről sem. Gyakran ezek elfilcesedése, eltömődése miatt szív gyengén a porszívó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Split klímához is GEO tarifa

Akár egy hűtő-fűtő split klímához is lehet igényelni már a kedvezményes áramtarifát, az ún. Geo tarifát, hiszen egy ilyen készülék tulajdonképpen levegős hőszivattyú. Ahhoz azonban, hogy a...


Hangszigetelés és hangzásjavítás burkolatokkal

Hangszigeteléssel kapcsolatban általában egy burkolat alá, vagy közvetlenül egy felületre helyezett hangszigetelő anyagra gondolunk. Ezek az anyagok sokszor egybe esnek a klasszikus hőszigetelő...