Bringázz az Ezermesterrel

2012-06-09 12:24:01 | Módosítva: 2012-06-09 12:24:01

Bár a „drótszamár” már több száz éves múltra tekint vissza, az általa kínált előnyök napjainkban is meghatározók. Egészségmegőrző, környezetkímélő, olcsó és gyors. Javítja a szív- és érrendszer keringését és intenzíven megmozgatja a test összes izmát.

A kerékpározás sokak számára nem csak spórolás vagy időmegtakarítás, hanem szenvedély, életforma. Ők nemcsak eszközként tekintenek bringájukra, egyfajta érzelmi kapcsolatban állnak vele. Egy kerékpár anyagilag is komoly értéket képvisel, a legtöbben keményen megdolgoznak azért, hogy övék legyen az áhított paripa. Jó, ha ez így is marad, vagyis gondoskodjunk kedvencünk védelméről, mielőtt a küllők közé csapnánk!

A szükséges védelmet nemcsak a kerékpár értéke határozza meg, hanem a felhasználás jellege is. A bicajt ritkán használóknak, vagy akik csak rövid időre hagyják magára azt, elég lehet egy belépő szintű biztonsági megoldás, mint pl.: a jól ismert színes számkombinációs kábel. Akinek mindennapi közlekedési eszköze, vagy sokáig hagyja magára városi környezetben, netalán kénytelen az utcán parkoltatni azt egész éjszaka, kétség kívül a legmagasabb védelemre van szüksége. A gyártók általában 1-10 skálán tüntetik föl az eszköz védelmi szintjét, ezzel könnyítve meg választásunkat. Lássuk, milyen alternatívák vannak.

A legkomolyabb védelmet (egyértelműen 10-es szint) az ún. kerékpárbilincs nyújtja, amely megjelenésében tekintélyt parancsol, és megmosolyogja azt, aki erővágóval próbálja levágni. Kétféle hosszúságban kapható, speciális tartójával könnyedén rögzíthető a vázon, egyszerű, gyors zárást tesz lehetővé. Élettartam garanciával rendelkezik mechanikus meghibásodás ellen. (Az Egyesült Államokban – az EU-ban nem – 3500 $ értékig megtérítik a kerékpár árát, ha az eszközt elvágva/föltörve vitték el a bicajt. Ez valóban a komoly terméknek tűnik!)

A következő lépcsőket (8-9 szint) a vastag acélláncok foglalják el, amelyek szövet, illetve egyéb borítással rendelkeznek a karcolás elkerülése végett. Kulcsos, vagy kombinációs változatban egyaránt léteznek, akár kapuk leláncolásához is tökéletesen alkalmasak. Az egyedüli probléma talán súlyuk és szállításuk. A 8-9-es szint alá tartoznak a vékonyabb láncok, kábelek, U-alakú zárak.

A kerékpárzárak világában is megtalálhatók a különleges termékek, mint pl.: a világító LED-es kombinációs zár, ami sötétben is könnyű nyitást tesz lehetővé, vagy a hölgyek számára kialakított rózsaszín „csini kerékpárzár”.
Hogyan alkalmazzuk ezeket az eszközöket? Egy fontos javaslat: soha ne rögzítsük csak önmagához a kerékpárt. Egyszerűen fölemelik, és majd nyugodt körülmények között levágják a zárat. Ne felejtsük, a flex minden ilyen eszközt átvág, ha rendelkezésre áll áram, illetve nem gond a zaj és szikra.

Mitévők legyünk, ha nincs rögzítési pont? Csináljunk egyet! Ilyenkor jönnek jól az ún. vasmacskák. Rögzíthetők falra, vagy a földbe (betonba). Csomagolásában speciális dübel és csavar található, mely rögzítés után beleszakad a dübelbe, így nem csavarható ki többé. A vasmacskán már átfűzhetjük láncainkat (figyelni kell az átmérőre), vagy választhatjuk a kettő az egyben megoldást is, a záró kengyelt tartalmazó vasmacskát, mely rögzíti is biztonsági láncunkat.

Válasszunk igényeinknek megfelelően, és gondoskodjunk, arról, hogy egyikünk (jómagunk vagy eszközünk) mindig legyen a bringán!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5796/Bringazz_az_Ezermesterrel