Bringázz az Ezermesterrel

2012-06-09 12:24:01 | Módosítva: 2012-06-09 12:24:01

Bár a „drótszamár” már több száz éves múltra tekint vissza, az általa kínált előnyök napjainkban is meghatározók. Egészségmegőrző, környezetkímélő, olcsó és gyors. Javítja a szív- és érrendszer keringését és intenzíven megmozgatja a test összes izmát.

A kerékpározás sokak számára nem csak spórolás vagy időmegtakarítás, hanem szenvedély, életforma. Ők nemcsak eszközként tekintenek bringájukra, egyfajta érzelmi kapcsolatban állnak vele. Egy kerékpár anyagilag is komoly értéket képvisel, a legtöbben keményen megdolgoznak azért, hogy övék legyen az áhított paripa. Jó, ha ez így is marad, vagyis gondoskodjunk kedvencünk védelméről, mielőtt a küllők közé csapnánk!

A szükséges védelmet nemcsak a kerékpár értéke határozza meg, hanem a felhasználás jellege is. A bicajt ritkán használóknak, vagy akik csak rövid időre hagyják magára azt, elég lehet egy belépő szintű biztonsági megoldás, mint pl.: a jól ismert színes számkombinációs kábel. Akinek mindennapi közlekedési eszköze, vagy sokáig hagyja magára városi környezetben, netalán kénytelen az utcán parkoltatni azt egész éjszaka, kétség kívül a legmagasabb védelemre van szüksége. A gyártók általában 1-10 skálán tüntetik föl az eszköz védelmi szintjét, ezzel könnyítve meg választásunkat. Lássuk, milyen alternatívák vannak.

A legkomolyabb védelmet (egyértelműen 10-es szint) az ún. kerékpárbilincs nyújtja, amely megjelenésében tekintélyt parancsol, és megmosolyogja azt, aki erővágóval próbálja levágni. Kétféle hosszúságban kapható, speciális tartójával könnyedén rögzíthető a vázon, egyszerű, gyors zárást tesz lehetővé. Élettartam garanciával rendelkezik mechanikus meghibásodás ellen. (Az Egyesült Államokban – az EU-ban nem – 3500 $ értékig megtérítik a kerékpár árát, ha az eszközt elvágva/föltörve vitték el a bicajt. Ez valóban a komoly terméknek tűnik!)

A következő lépcsőket (8-9 szint) a vastag acélláncok foglalják el, amelyek szövet, illetve egyéb borítással rendelkeznek a karcolás elkerülése végett. Kulcsos, vagy kombinációs változatban egyaránt léteznek, akár kapuk leláncolásához is tökéletesen alkalmasak. Az egyedüli probléma talán súlyuk és szállításuk. A 8-9-es szint alá tartoznak a vékonyabb láncok, kábelek, U-alakú zárak.

A kerékpárzárak világában is megtalálhatók a különleges termékek, mint pl.: a világító LED-es kombinációs zár, ami sötétben is könnyű nyitást tesz lehetővé, vagy a hölgyek számára kialakított rózsaszín „csini kerékpárzár”.
Hogyan alkalmazzuk ezeket az eszközöket? Egy fontos javaslat: soha ne rögzítsük csak önmagához a kerékpárt. Egyszerűen fölemelik, és majd nyugodt körülmények között levágják a zárat. Ne felejtsük, a flex minden ilyen eszközt átvág, ha rendelkezésre áll áram, illetve nem gond a zaj és szikra.

Mitévők legyünk, ha nincs rögzítési pont? Csináljunk egyet! Ilyenkor jönnek jól az ún. vasmacskák. Rögzíthetők falra, vagy a földbe (betonba). Csomagolásában speciális dübel és csavar található, mely rögzítés után beleszakad a dübelbe, így nem csavarható ki többé. A vasmacskán már átfűzhetjük láncainkat (figyelni kell az átmérőre), vagy választhatjuk a kettő az egyben megoldást is, a záró kengyelt tartalmazó vasmacskát, mely rögzíti is biztonsági láncunkat.

Válasszunk igényeinknek megfelelően, és gondoskodjunk, arról, hogy egyikünk (jómagunk vagy eszközünk) mindig legyen a bringán!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Tetszik! Mar vasaroltam egy 10-es kategoriasat! Borsos ara volt,de megerte,mert kiallta a probat! ugy igaz, az erovagon kifogott!

Új ajtót a régi helyett

Panelházak, társasházak esetében általánosságban elmondható, hogy betörés ellen ideális esetben csak a bejárai ajtót kell védenünk. Tény, hogy a már meglévő ajtók nem egy esetben 30 de akár 50...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...