Padlóburkolat választása

2012-11-10 21:28:58 | Módosítva: 2012-11-14 13:02:45

Új épületeknél, vagy a régi padlók felújításakor nagyon fontos, hogy milyen új burkoló anyag kerüljön az aljzatara. A célnak leginkább megfelelő padlólap kiválasztása azonban nem is olyan könnyű feladat. A kínálat elbizonytalanítóan bőséges, és hiába van megközelítően komplett elképzelésünk a leendő burkolatról, számos szempontot kell figyelembe venni a megfelelő anyag kiválasztásához.

Mivel a járólapot és az esetlegesen hozzá illő csempe burkolatot nem cserélgetjük évenként, a vásárlás előtt mindenképpen jól megfontolt döntést kell hozni. Figyelembe kell venni esztétikai szempontokat, mivel a burkolólap otthonunk szerves része, így illenie kell a bútorainkhoz, egyéb berendezési tárgyakhoz, és a szaniterekhez. Emellett nagy figyelmet kell fordítani arra is, hogy az általunk választott lap rendelkezik-e a megfelelő műszaki paraméterekkel a kopásállóság, keménység, fagyállóság, vegyszerállóság és nem utolsó sorban a könnyű takaríthatósági tulajdonságaikat illetően.

A magasfényű padlólapok nagyon mutatósak, de felületük hajlamos a kopásra, karcolódásra, és nedvesen csúszóssá válnak, ezért konyhába, előszobába és fürdőszobába nem ajánlott a lerakásuk, ha keménységük nincs legalább PEI II kopásállósági fokozatú. Sokan kedvelik a sötét tónusú padlóburkolatot, ám ez csak akkor ajánlott, ha a helyiség jól megvilágított. Egyébként tércsökkentő hatásúak, és kis alapterületű helyiségekben nem előnyösek. Ez a csempeburkolatokra is érvényes!

A padlólapok fektetési módjainak variálásával is egyedivé tehető az újburkolat, és a különböző színű lapok alkotta szegélyek is nagyon hatásosak lehetnek, ha azok nem túlzóak. Ám még ilyen esetekben is csak azonos műszaki paraméterű lapokat célszerű használni.

Nem mellékes körülmény, hogy a burkolólapok bel- vagy kültéren kerülnek majd lefektetésre. Kültérre ugyanis csak kimondottan fagyálló minősítésű termékeket szabad választani. A kiváló minőségű burkolólapoknál a gyártó cégek 0,5%-nál kisebb vízfelvételi értéket garantálnak ezekre a termékeikre, ami a kontinentális éghajlaton is biztosítja az ilyen lapok fagyállóságát. Természetesen az egész burkolat fagyállóságát csak a megfelelő flexibilis segédanyagok és a szakszerű burkolás együttesen biztosíthatják. Ha pl. a széleket oldalról és alulról nem megfelelően zárják le, és a lecsapódó pára a burkolat alá jutva megfagy, szétfeszítheti az egyébként fagyálló padlófelületet.

Méretbeli eltérések

A lapok méreteltérései sem lényegtelenek. Ez általánosan 0,5-1,5 % között megengedett, és a kaliberszám azonossága alapján választhatók ki az azonos méreteltérésű lapok. Az I. osztályú, 30 cm-es oldalméretű termékeknél akár 1,5 mm is lehet, amit fektetéskor a fugák kialakítása során kell korrigálni. A lapok derékszögűsége, középpontos görbesége I. osztályú lapoknál +/-0,5 és +/- 1 % közötti lehetséges, ám egy szérián belül a hibás darabok száma nem haladhatja meg az 5%-ot. Ezért egy burkolathoz csak azonos kaliberszámú lapokat célszerű beszerezni, hogy a méretazonosságuk megfelelő legyen. Ez a szám egyben a színazonosságukra is garancia.

Színtónus, árnyalat azonosság

Egy szérián belül minden gyártó törekszik az azonos tónus biztosítására, ám akár a mázas, vagy anélküli kerámiáknál a különböző időben gyártott szériák színazonossága nem mindig tökéletes. A különböző szériákban készült lapok színtónusát precíz műszerekkel ellenőrzik, és az eltérő tónusokat különféle számokkal jelzik. Ezért a csomagoló dobozokon a színtónus azonos gyártói száma lapján választhatók ki az azonos színtónusú lapok. Ám a későbbi gyártás során előfordul, hogy az azonos színtónusú lapok más tónusszámot kapnak, amire főként után vásárláskor érdemes odafigyelni!

Egyéb szempontok

Ezen túlmenően a különféle alapanyagú járólapok egyéb, fajtáikra jellemző alaptulajdonságaira is érdemes figyelemmel lenni. A mázas padlókerámiák szín és méretválasztéka rendkívül bőséges. A felületi mázuk azonban vékony, sérülés esetén előtűnik az égetett agyag színe. Jól takaríthatók, jó a vegyszerállóságuk, ám a fényes mázzal bevontak nedvesen csúszásveszélyesek.

A kőagyagból préseléssel készülő gres lapokat gyártják mázas és teljes vastagságában színezett változatban is. Kiváló a kopásállóságuk és csiszolt felületű változatai a természetes kövekhez hasonló. Nedvesen ezek is csúszásveszélyesek, és egyes csiszolt felületű gres lapok a különféle agresszívebb hatású folyadékokra foltosodással reagálnak. Ennek ellenére nagyon strapabíró burkolatok készíthetők belőlük, viszont nehéz a darabolásuk.

A mozaikburkolatok különféle anyagokból készült kis lapkák 30x30 cm-es, alaphordozó anyagra erősített változatai. Felületi keménységűk, takaríthatóságuk az alapanyagtól, illetve a máz anyagától függ, ám a fugák sűrűsége miatt az ilyen felületeket gyakrabban kell tisztítani.

Kopásállósági jellemzők

A padlólapokat az igénybevételük alapján célszerű kiválasztani. Ha ezt szem előtt tartva választunk burkolólapot, azzal biztosítjuk a tartósságát hosszú évekre. Ezt akkor is ajánlott betartani, ha különböző méretű és eltérő színkombinációjú lapok alkotják majd a padlót.

PEI I.

kopásnak legkevésbé kitett belső helyiségekben használható, ahol kevesen és puhatalpú cipőben járnak (pl. gardrób, fürdőszoba)

PEI II.

kevésé igénybe vett helyiségekben, ahol csekély kopásnak van kitéve a padló (pl. háló-, dolgozó- vagy fürdőszoba)

PEI III.
a lakás közös egyéb, de nem nagy forgalmú helyiségeibe ajánlott lapok, de kerülendő a helyiség kültéri kapcsolata, mert a sár, homok és egyéb szemcsés szennyeződések koptató hatásait nem viselik jól.

PE IV.
a lakás bármely forgalmas közös helyiségébe megfelelnek az ilyen kopásállóságú padlólapok (pl. konyhák, előszobák, utcai cipőben is használt helyiségek), amelyek ellenállóak a külső térből behozott szennyeződések koptató hatásával szemben is.

PE V.
kimondottan nagy forgalmú helyiségek nagy kopásállóságú burkolóanyaga (pl. irodák, éttermek, stb.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6015/Padloburkolat_valasztasa