Szigorítás és bővítés

Fészekrakó program

A támogatott lakáshitelekről és a fészekrakó programról mostanában kevesebb szó esik, a lehetőségek iránt azonban folyamatosan, és sokan érdeklődnek. A közelmúltban életbe lépett néhány változás: egyrészt szigorodtak a feltételek, de ezzel együtt az életkori korlát kitolódott.

"A 2005. február elején indult Fészekrakó Programnak több eleme van. Egyik az állami kezességvállalás fiatalok számára, ami az önerő csökkentését szolgálja. Második a fiatalok otthonteremtési támogatása (a FOT). Harmadik pedig a "félszocpol" támogatás kiterjesztése használt lakásra is" - tudtuk meg a Kormányszóvivői Iroda munkatársától. Csaba Lajos kiemelte: Időközben a lakásépítési kedvezmény összege emelkedett, valamint bevezették a lakbértámogatási programot. A közalkalmazottakra is kiterjesztették az állami kezességvállalást.
A FOT szabályai idén nyáron pontosítással módosultak. A legfontosabb változások között szerepel, hogy a támogatással vásárolt lakásnak legalább komfortosnak kell lennie, valamint, ha az igénylők élettársak, legalább egy éve együtt kell élniük.
Az idei nyártól a lakás reális értékének megállapítása érdekében bevezették a hitelintézeti forgalmi érték meghatározást, és az önkormányzati értékbizonyítványt.
Az állami kezességes kölcsönök igénybevevőinek életkori határa 30-ról 35 évre emelkedett 2006 őszén. Tavaly óta az állam vállalja át a kétszázalékos kezességvállalási díjat, amelyet 2007-től kell majd fizetnie az állami kezességvállalással felvett hitelek igénybevevőinek.
A Kormányszóvivői Iroda illetékese elmondta, hogy a lakásszerzés céljából történő hitelfelvételről való döntést általában gondos mérlegelés előzi meg. Makroszinten a megkötött szerződések számát, és a hitelkeresletet általában a lakosság jövedelmi helyzete, az infláció, a kamatszint, a hitel egyéb terhei, a jövőbeli várakozások, a hitelkínálat, a lakásingatlanok ára, kínálata, minősége határozza meg. Ezért nem minden hitelt felvenni szándékozó jut el a szerződés megkötéséig, hiszen a hitelintézetek vizsgálják többek között az ügyfél hitelképességét. A forint árfolyamának változása a tapasztalatok szerint csak részben befolyásolják a támogatott hitelek iránti érdeklődést.
A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint tavaly a lakáscélú hitelek állományának 0,9 %-a kétes vagy rossz, 0,4 %-a átlag alatti, 3,4 %-a külön figyelendő, 95,3 %-a problémamentes minősítést kapott. A Kormányszóvivői Irodának nincs információja arról, hogy mekkora az az állomány, amelynél az ügyfél fizetésképtelensége miatt végrehajtást kezdeményeztek.

A kis önerőt igénylő hitelek a kelendőbbek

"Azok az ügyfelek, akik nem rendelkeznek megfelelő mértékű önerővel és megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, ők a Fészekrakó hitelt igénylik. A konstrukciónak plusz lendületet adott, amikor a 30 éves korhatárt 35 évre emelték" - mondta Pankucsi János, az Erste Bank jelzálogfinanszírozási osztályának vezetője.
Szerinte jellemző tendencia, hogy nagyon sok új lakás épül, és ezekre érdemes hitelt felvenni. Egyrészt a támogatott hitelek új lakásra kedvezőbb kamatozásúak, másrészt a felvehető összeg is nagyobb lehet, hiszen az új ingatlanoknak általában magasabb a hitelbiztosítéki értéke.
A deviza alapú Fészekrakó hitelek törlesztőrészletei devizában kerülnek meghatározásra, és az ügyfélnek minden hónapban forintért "meg kell vásárolnia" a szükséges deviza összegét. Tehát ha az árfolyam magas, akkor a forintban kifejezetett törlesztőrészlet összege is magasabb. Az árfolyamgarantált devizahitelekkel lehetőség van az árfolyamváltozás kiküszöbölésére, több bank is dolgozik jelenleg ilyen konstrukción. Az Erste Bank 2006 februárjában vezette be a minimális önerős konstrukcióját, mely jogszabályi és életkori kötöttségek nélkül minden ügyfele számára biztosítja az akár önerő nélküli lakáshitel felvételi lehetőséget, emiatt ez a "termék" igen kedvelt az ügyfelek körében. Aki a Fészekrakó valamelyik feltételének nem felel meg, ezt választja"- fogalmazott Pakuncsi János.
"Egyre nagyobb szerepet kap a hitelkínálat terén a hitelfelvételhez szükséges önerő csökkenése, az ügyintézés gyorsasága, átláthatósága"- nyilatkozta lapunknak Bagó Edit. A CIB Bank Kommunikációs Osztályának vezetője kiemelte: "A bankok közötti verseny alapvetően pozitív hatásokkal jár az ügyfelek számára, hiszen így egyre kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez. A tapasztalatok szerint a legtöbb lakásvásárló, illetve építkező számára a kezdeti kiadások okozzák a legnagyobb gondot. Erre tekintettel, az induló költségek minimalizálására törekedve a hitelintézet nem számít fel szerződéskötési díjat, hitelbírálati díjat, rendelkezésre tartási és folyósítási jutalékot sem"
A CIB Bank 2005. márciusa óta kínálja a Fészekrakó Hitelt. A CIB bank tapasztalatai szerint az érdeklődések általában nem "célirányosan" a Fészekrakó hitelre irányulnak. A hitelt felvenni kívánó személyről az igénylés során megállapítható, hogy jogosult-e ebben a programban részt venni. Akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, azok többnyire igénylik is a Fészekrakó változatot, az alacsonyabb önerő és a kedvezőbb kondíciók miatt.
Akárcsak egyéb lakáshiteleknél a Fészekrakónál is a tavasz, és az ősz általában több igénylést hoz. Az országos megoszlás tekintetében megfigyelhető tendencia, hogy mivel a jogszabályi vételár maximum-összegébe vidéken több lakás fér bele, így vidéken jóval több igénylés érkezik, és szintén a maximum összeg mértéke miatt inkább a használt lakásokat keresik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-623/Feszekrako_program