Szigorítás és bővítés

Fészekrakó program

A támogatott lakáshitelekről és a fészekrakó programról mostanában kevesebb szó esik, a lehetőségek iránt azonban folyamatosan, és sokan érdeklődnek. A közelmúltban életbe lépett néhány változás: egyrészt szigorodtak a feltételek, de ezzel együtt az életkori korlát kitolódott.

"A 2005. február elején indult Fészekrakó Programnak több eleme van. Egyik az állami kezességvállalás fiatalok számára, ami az önerő csökkentését szolgálja. Második a fiatalok otthonteremtési támogatása (a FOT). Harmadik pedig a "félszocpol" támogatás kiterjesztése használt lakásra is" - tudtuk meg a Kormányszóvivői Iroda munkatársától. Csaba Lajos kiemelte: Időközben a lakásépítési kedvezmény összege emelkedett, valamint bevezették a lakbértámogatási programot. A közalkalmazottakra is kiterjesztették az állami kezességvállalást.
A FOT szabályai idén nyáron pontosítással módosultak. A legfontosabb változások között szerepel, hogy a támogatással vásárolt lakásnak legalább komfortosnak kell lennie, valamint, ha az igénylők élettársak, legalább egy éve együtt kell élniük.
Az idei nyártól a lakás reális értékének megállapítása érdekében bevezették a hitelintézeti forgalmi érték meghatározást, és az önkormányzati értékbizonyítványt.
Az állami kezességes kölcsönök igénybevevőinek életkori határa 30-ról 35 évre emelkedett 2006 őszén. Tavaly óta az állam vállalja át a kétszázalékos kezességvállalási díjat, amelyet 2007-től kell majd fizetnie az állami kezességvállalással felvett hitelek igénybevevőinek.
A Kormányszóvivői Iroda illetékese elmondta, hogy a lakásszerzés céljából történő hitelfelvételről való döntést általában gondos mérlegelés előzi meg. Makroszinten a megkötött szerződések számát, és a hitelkeresletet általában a lakosság jövedelmi helyzete, az infláció, a kamatszint, a hitel egyéb terhei, a jövőbeli várakozások, a hitelkínálat, a lakásingatlanok ára, kínálata, minősége határozza meg. Ezért nem minden hitelt felvenni szándékozó jut el a szerződés megkötéséig, hiszen a hitelintézetek vizsgálják többek között az ügyfél hitelképességét. A forint árfolyamának változása a tapasztalatok szerint csak részben befolyásolják a támogatott hitelek iránti érdeklődést.
A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint tavaly a lakáscélú hitelek állományának 0,9 %-a kétes vagy rossz, 0,4 %-a átlag alatti, 3,4 %-a külön figyelendő, 95,3 %-a problémamentes minősítést kapott. A Kormányszóvivői Irodának nincs információja arról, hogy mekkora az az állomány, amelynél az ügyfél fizetésképtelensége miatt végrehajtást kezdeményeztek.

A kis önerőt igénylő hitelek a kelendőbbek

"Azok az ügyfelek, akik nem rendelkeznek megfelelő mértékű önerővel és megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, ők a Fészekrakó hitelt igénylik. A konstrukciónak plusz lendületet adott, amikor a 30 éves korhatárt 35 évre emelték" - mondta Pankucsi János, az Erste Bank jelzálogfinanszírozási osztályának vezetője.
Szerinte jellemző tendencia, hogy nagyon sok új lakás épül, és ezekre érdemes hitelt felvenni. Egyrészt a támogatott hitelek új lakásra kedvezőbb kamatozásúak, másrészt a felvehető összeg is nagyobb lehet, hiszen az új ingatlanoknak általában magasabb a hitelbiztosítéki értéke.
A deviza alapú Fészekrakó hitelek törlesztőrészletei devizában kerülnek meghatározásra, és az ügyfélnek minden hónapban forintért "meg kell vásárolnia" a szükséges deviza összegét. Tehát ha az árfolyam magas, akkor a forintban kifejezetett törlesztőrészlet összege is magasabb. Az árfolyamgarantált devizahitelekkel lehetőség van az árfolyamváltozás kiküszöbölésére, több bank is dolgozik jelenleg ilyen konstrukción. Az Erste Bank 2006 februárjában vezette be a minimális önerős konstrukcióját, mely jogszabályi és életkori kötöttségek nélkül minden ügyfele számára biztosítja az akár önerő nélküli lakáshitel felvételi lehetőséget, emiatt ez a "termék" igen kedvelt az ügyfelek körében. Aki a Fészekrakó valamelyik feltételének nem felel meg, ezt választja"- fogalmazott Pakuncsi János.
"Egyre nagyobb szerepet kap a hitelkínálat terén a hitelfelvételhez szükséges önerő csökkenése, az ügyintézés gyorsasága, átláthatósága"- nyilatkozta lapunknak Bagó Edit. A CIB Bank Kommunikációs Osztályának vezetője kiemelte: "A bankok közötti verseny alapvetően pozitív hatásokkal jár az ügyfelek számára, hiszen így egyre kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez. A tapasztalatok szerint a legtöbb lakásvásárló, illetve építkező számára a kezdeti kiadások okozzák a legnagyobb gondot. Erre tekintettel, az induló költségek minimalizálására törekedve a hitelintézet nem számít fel szerződéskötési díjat, hitelbírálati díjat, rendelkezésre tartási és folyósítási jutalékot sem"
A CIB Bank 2005. márciusa óta kínálja a Fészekrakó Hitelt. A CIB bank tapasztalatai szerint az érdeklődések általában nem "célirányosan" a Fészekrakó hitelre irányulnak. A hitelt felvenni kívánó személyről az igénylés során megállapítható, hogy jogosult-e ebben a programban részt venni. Akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, azok többnyire igénylik is a Fészekrakó változatot, az alacsonyabb önerő és a kedvezőbb kondíciók miatt.
Akárcsak egyéb lakáshiteleknél a Fészekrakónál is a tavasz, és az ősz általában több igénylést hoz. Az országos megoszlás tekintetében megfigyelhető tendencia, hogy mivel a jogszabályi vételár maximum-összegébe vidéken több lakás fér bele, így vidéken jóval több igénylés érkezik, és szintén a maximum összeg mértéke miatt inkább a használt lakásokat keresik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falusi CSOK

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) bevezetéséről, július 1-jétől indul afalusi CSOK. A támogatást új lakás építésére, új lakás...


Jelentős hitel lakásfelújításra

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az...