Motivo ajándéktárgyak

Népművészet új köntösben

2013-10-08 13:38:00 | Módosítva: 2014-05-08 17:03:47

A kézművesség titkait – a fonástól a hímzésig – legtöbben nagymamáinktól tanultuk. A tudást, melyet évszázadokon keresztül egyik nemzedék a másikra hagyott, már nehezebb ugyanolyan formában továbbadni. Egészen más életet élünk.

Hogy ne szakítsuk meg az öröklés fonalát, a Motivo munkatársai ősanyáink bölcsességét és tudását napjaink nyelvére fordították, és „digitális hímzést” alkottak. Immáron a kortárs grafikus tervezés jegyében teszik mindazt, amit nagyanyáink tanítottak, így a több évszázados alkotás új formában élhet tovább, hogy folytatódjon szép nemzeti hagyományunk. Papírtáskák és kerámia dísztárgyak motívumaként éltetik tovább – ezúttal a hódmezővásárhelyi népművészet hagyományait.

Hódmezővásárhelyen a 18. század végén először az újvárosi fazekasok dolgoztak a három jellegzetes „vásárhelyi” mázzal: a sárgával, a barnával és a zölddel. Egyszerre alkalmazták e színeket ugyanazon az edényen, de ugyanakkor többféle díszítőeljárást is használtak: írókázást, karcolást és absztrakt hatású foltokat. A sárga máz alatt gyakori a fehér földfesték anyagú, növényi elemeket tartalmazó díszítmény. Ezt tálakon, tányérokon, butellákon egyaránt fellelhetjük. A Tabán nevű városrész mestereit sárgaedényeseknek mondták, mert tálaik nagy része sárga mázas volt. E két városrész stílusától elüt a Csúcs nevű városrész kerámiája, melynek alapszíne a fehér, s erre írókával rajzolták a kobaltkék mázas, növényi elemekből és egyszerűbb vonalkázásból, pöttyözésből komponált díszítményt.


A hódmezővásárhelyi népművészet jellegzetes terméke volt a párna-véghímzés, amit „szőrös párnavégeknek” is neveztek a hímzőfonálul szolgáló gyapjúszál után. Ezeket hamis laposöltéssel, néha szálán-varrott öltéssel hímezték kendervászonra. Nagy, gazdag, nemegyszer buja hímzésmezőkkel tűntek ki. Az árnyalásos varrás fokozta ezt a hatást. Gránátalma, tulipán és szerényebb rozetta motívumait hullámindák közé helyezték el.

A hódmezővásárhelyi hímzésre jellemző motívum az is, amely egyetlen szerteágazó virágtővel borítja el a középmezőt. A többi régi tiszántúli hímzéstől eltérően széles peremdíszek a fődíszítmény, a középmező motívumait ismétlik, vagy variálják. Fő színei a sárga-barna, a lila és kék árnyalatai, de van tiszta fekete és sötétbarna hódmezővásárhelyi hímzés is.

A szemet gyönyörködtető papírtáskák és kerámiák megrendelhetőek, illetve megvásárolhatók tőlünk itt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia bevonatú edények

Hosszú ideig a teflon volt a tapadásmentesség szinonimája, de az utóbbi időben terjednek a kerámia bevonatos edények, amelyek a teflonnál is jobb tulajdonságokkal rendelkeznek.


Ajándékok díszítése

Az ajándékot illik valamilyen csomagolásban átadni, aminek az is lényege, hogy a megajándékozott, ne tudja meg egyből, mit is kap.