Falco bútoripari anyagok

Díszítő lécek és falburkolati elemek

Bútorasztalosok és egyedi bútorokat készítők is egyre több félkész elemet használhatnak fel az ilyen jellegű munkákhoz. E félkész termékek lehetővé teszik, hogy a bútordarabok a mai ízléskultúrának megfelelően mívesek és gyorsan, kevés munkával elkészíthetők legyenek. Az alkalmazott díszítő- és szerkezeti profillécek - a korszerű gyártástechnológiának köszönhetően - kiváló minőségűek, és kialakításuk mellett igen változatos a bevonatuk is.

A különféle profillécek alapanyaga, azaz maganyaga finom faforgács-, illetve MDF rost, amit a kívánt idomra préselnek. Az ilyen lécek fizikai és mechanikai tulajdonságai természetesen a szabványelőírásoknak megfelelőek. A maganyagból kialakított profilok különféle bevonóanyagok felragasztása után nyerik el a végső megjelenési formájukat. A bevonóanyag többnyire különféle fafajokra jellemző fautánzat mintázatúak. Ez lehet lakkozott papírvázas-, 3D termoplasztikus PVC-, vagy alkorcell fólia, amit hőre lágyuló ömledékragasztóval rögzítenek a különféle profillécekre. Az igényesebb célra készülő léceket természetes fafurnér borítás fedi.
A fóliázott lécek bevonata mechanikai igénybevételekkel szemben ellenálló, jó a kopásállósága, klímaállósága azonban mérsékelt. Száraz melegben 100, nedves meleg klímában 50 fokig ellenállók, ezért a tartós nedvességtől óvni kell őket. A fólia bevonatok a vegyi hatásokkal szemben is ellenállók, ám a papírvázas fóliával bevont léceket citrom- és ecetsav, a PVC fóliás termékeket pedig az aceton és acetát tartalmú szerek hatásától védeni kell. Természetesen a valódi furnérbevonatú profilléceket felületkezelni kell, ami egyben meghatározza az ellenálló képességüket is.
Új termék a falburkolati rendszer. Alapja az MDF maganyagú, lakkozott papírfóliával borított falburkolólap, amely csaphornyos kialakítású, és komplett kiegészítő elemrendszer szolgálja az esztétikus falburkolatok korrekt kialakítását.
A profilírozott lécek hosszmérete egységesen 2600 mm, és színválasztékuk az aktuális dekorlistához igazodik. Felületi tulajdonságuk alapján kiválóan megfelelnek a lakossági- és a nagy forgalmú intézmények berendezésével szemben támasztott fokozott követelményeknek is. Kreatív alkalmazásukkal nívósabbá tehetők a szerény kisbútorok, és ezen túlmenően a lakókörnyezetünk is harmonikusan egységessé válhat e termékek alkalmazásával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: díszléc, falburkolat

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-667/Diszito_lecek_es_falburkolati_elemek