LED a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók ellen

2014-03-09 15:36:48 | Módosítva: 2014-03-09 15:39:24

A LED termékek bevezetésével párhuzamosan az Óbudai Egyetem közreműködésével vizsgálták a hazai fogyasztói szokásokat, a korszerű fényforrások használatát. Mintavétel alapján felmérték a magyar lakások átlagos fényforrás összetételét. Ebből kiderült, hogy napjainkban 48 százalékban hagyományos izzókat, 30 százalékban kompakt fénycsöveket, 19 százalékban halogén égőket, 3 százalékban pedig LED fényforrásokat használunk otthonainkban.

Mérési eredmények

A mérési eredményei szerint a hagyományos égőkről korszerű LED égőre váltva, napi átlagos 2,7 órás használat mellett egy átlagos háztartás évi 365 kWh áramot takaríthat meg. A teljes, 3,3 millió háztartást magába foglaló magyar társadalomra vetítve a LED technológiára váltás éves szinten akár 1 205 milló kWh megtakarítást is jelenthetne.


Az összehasonlító kísérletsorozatban a 60 W-os hagyományos izzót mérték össze a vele megegyező fényáramú kompakt fénycsővel és LED lámpával, rávilágított az ezek közötti legfontosabb különbségekre. A LED technológia alapvető előnye az energia-hatékony működés, hosszú élettartammal párosítva. Egy LED égő wattonként akár 90 lumen erősségű fényáramra is képes lehet, míg ez az érték kompakt fénycsövek esetén általában 40 és 60 között, a hagyományos izzóknál 10-15 körül alakul.

Az energiatakarékos viselkedés természetesen nem csak a környezetre, hanem a pénztárcára is jótékony hatással bír: míg hasonló paraméterek mellett egyetlen LED lámpa évente 350, a kompakt fénycső 1950, addig a hagyományos izzó 2950 forintnyi áramot fogyaszt (napi 2,7 óra átlagos használat, 50 Ft/KWh áramdíj és 7 W, 40 W és 60 W áramfelvétel mellett). Ez a különbség egy átlagos háztartás összes világítótestét figyelembe véve évente elérheti akár a 40-50 ezer forintot is.


Habár a LED lámpák ára magasabb, mint a hagyományos izzóé és a kompakt fénycsőé, átlagos élettartamuk mintegy 15-ször hosszabb a hagyományos izzókénál, és 2,5-szer a kompakt fénycsövekénél.

Kiemelkedő energiahatékonyságuk mellett a LED lámpák 31 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, mint a kompakt fénycsövek, valamint higanyt és ólmot sem tartalmaznak, ezért sokkal környezetkímélőbbek elődeiknél.

A napi átlagos 2,7 órányi világítási idő mellett a LED égők élettartama több mint 15 évre tehető. Mivel nagyon ritkán kell cserélni őket, sokkal kevesebb hulladék is keletkezik utánuk. A LED égők hőleadása jelentősen kisebb, mint hagyományos társaiké, a körte burája pedig törés-biztosabb, így ellenállóbb a hétköznapi behatásoknak. Ráadásul, a LED fényforrások által kibocsátott fény – sok más fényforrással szemben – jobban hasonlít a természetes fényhez.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6672/LED_a_kompakt_fenycsovek_es_a_hagyomanyos_izzok_ellen