LED a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók ellen

2014-03-09 15:36:48 | Módosítva: 2014-03-09 15:39:24

A LED termékek bevezetésével párhuzamosan az Óbudai Egyetem közreműködésével vizsgálták a hazai fogyasztói szokásokat, a korszerű fényforrások használatát. Mintavétel alapján felmérték a magyar lakások átlagos fényforrás összetételét. Ebből kiderült, hogy napjainkban 48 százalékban hagyományos izzókat, 30 százalékban kompakt fénycsöveket, 19 százalékban halogén égőket, 3 százalékban pedig LED fényforrásokat használunk otthonainkban.

Mérési eredmények

A mérési eredményei szerint a hagyományos égőkről korszerű LED égőre váltva, napi átlagos 2,7 órás használat mellett egy átlagos háztartás évi 365 kWh áramot takaríthat meg. A teljes, 3,3 millió háztartást magába foglaló magyar társadalomra vetítve a LED technológiára váltás éves szinten akár 1 205 milló kWh megtakarítást is jelenthetne.


Az összehasonlító kísérletsorozatban a 60 W-os hagyományos izzót mérték össze a vele megegyező fényáramú kompakt fénycsővel és LED lámpával, rávilágított az ezek közötti legfontosabb különbségekre. A LED technológia alapvető előnye az energia-hatékony működés, hosszú élettartammal párosítva. Egy LED égő wattonként akár 90 lumen erősségű fényáramra is képes lehet, míg ez az érték kompakt fénycsövek esetén általában 40 és 60 között, a hagyományos izzóknál 10-15 körül alakul.

Az energiatakarékos viselkedés természetesen nem csak a környezetre, hanem a pénztárcára is jótékony hatással bír: míg hasonló paraméterek mellett egyetlen LED lámpa évente 350, a kompakt fénycső 1950, addig a hagyományos izzó 2950 forintnyi áramot fogyaszt (napi 2,7 óra átlagos használat, 50 Ft/KWh áramdíj és 7 W, 40 W és 60 W áramfelvétel mellett). Ez a különbség egy átlagos háztartás összes világítótestét figyelembe véve évente elérheti akár a 40-50 ezer forintot is.


Habár a LED lámpák ára magasabb, mint a hagyományos izzóé és a kompakt fénycsőé, átlagos élettartamuk mintegy 15-ször hosszabb a hagyományos izzókénál, és 2,5-szer a kompakt fénycsövekénél.

Kiemelkedő energiahatékonyságuk mellett a LED lámpák 31 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, mint a kompakt fénycsövek, valamint higanyt és ólmot sem tartalmaznak, ezért sokkal környezetkímélőbbek elődeiknél.

A napi átlagos 2,7 órányi világítási idő mellett a LED égők élettartama több mint 15 évre tehető. Mivel nagyon ritkán kell cserélni őket, sokkal kevesebb hulladék is keletkezik utánuk. A LED égők hőleadása jelentősen kisebb, mint hagyományos társaiké, a körte burája pedig törés-biztosabb, így ellenállóbb a hétköznapi behatásoknak. Ráadásul, a LED fényforrások által kibocsátott fény – sok más fényforrással szemben – jobban hasonlít a természetes fényhez.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         jogos

Teljesen egyetértek az alábbi hozzászólással és az állításaival. Mentségünkre szolgáljon, hogy ez egy átvett anyag az Óbudai Egyetemtől. Nem tudom hol csúszhatott hiba a láncba, vagy honnan vették az alapfeltételezéseiket, de én is alapvetően ezzel az 1/5-e és 1/10-e számítással szoktam találkozni.
Hozzátenném, hogy a LED-es égők tényleg baromi jók és szinte semmit nem fogyasztanak. Viszont a színhőmérsékletre oda kell figyelni. Sokszor az azonos forrásból (azonos helyen vett) égőknek sem azonos a színhőmérséklete. Plána ha olcsó webshop-ból (kínai) vettekről beszélünk (persze ezek teljesen jó égők az esetek többségében). A színhőmérsékletet a helyszínen is nagyon nehéz megítélni (mert relatív). Ezért én az tanácsolom, hogy vigyük magunkkal az egyik meglévő otthoni égőnket, és a helyszínen hasonlítsuk össze a színhőmérsékletüket.

Plaszlo avatarja

Plaszlo         Naneee

Megint a csúsztatás. Egy 7wos LED lámpa általában teljesíti egy 60W-os izzó fényteljesítményét, de a kompakt fénycsőből nem 40W-al, hanem csak 12W körül kell számolni. A 40W-os kompakt fénycső nagyjából 200 W izzóteljesítménynek felel meg.
Tehát az összehasonlítás és a forintban kifejezett fogyasztás összehasonlítás 7W, 12W, 60W értékekkel lenne korrekt.

Persze lehet vitatkozni még ezen is, mert elég nagy a szórás a teljesítményfelvétel és leadott fénymennyiség között a különböző típusú lámpák között, ami függ a fejlettségétől és a gyártótól is. Meg kérdés melyik gyártó vagy üzlet milyen teljesítményadatot ad meg, bele veszi az elektronika fogyasztását, vagy sem.

Durva megközelítéssel (csak irányadóként) a kompakt fénycső fogyasztása az ötöde, a LED-nek meg durván a tizede a hagyományos izzókhoz képest.

Autóled szabályok

Néhány gyártó már most LED-es nappalifény világítással dobja piacra autóit, de a régebbi modellekre is fel lehet szerelni a LED-sort. Nem mindegy azonban, hogy mi hova és hogyan kerül fel a...


LED a munkapult felett

A LED szalagok felhasználási lehetősége végtelen. A sok közül egy könnyen kivitelezhető megoldás a konyhapult felé szerelhető helyi világítás meleg fényű LED 5050 SMD szalaggal.