Légbevezető beépítése kötelező

2014-10-08 15:25:17 | Módosítva: 2014-10-10 10:34:10

Az őszi lakossági energiahatékonysági pályázat kiírásáról már korábban beszámoltunk. Igen hasznos új elemként fedezte fel az épületgépész szakma, hogy a nyílászáró cserék kötelező elemévé tették az ablakcserével együtt a légbevezetők beépítését is. Ugyan az ablakba épített légbevezető sok esetben messze nem elégséges, és gépi szellőzetésről nem esik szó (furcsa lesz, ha a hővisszanyerős szellőztetést kombinálják a légbevezetőkkel), de első lépésként megteszi!


...Lakások külső nyílászáróinak szükségszerű (pályázói igény szerinti) cseréje abban az esetben támogatható, ha a fejlesztés során beépített nyílászárók megfelelnek a TNM rendelet szerinti költségoptimalizált követelmény szint előírásoknak. A lakások külső nyílászáróinak cseréje esetében a megfelelő légcsere biztosítására a nyílászárókba épített önszabályozó szellőzőelemek beépítése kötelező, támogatott költség. Csak fűtött terek (lakóhelységek) nyílászáró cseréjére adható állami támogatás...

 

Sokszor írtunk már arról, hogy a lakások nyílászáróinak cseréje sokszor kontrolálatlanul történik. Az ablakos cég nincs figyelemmel arra, hogy a lakásban milyen fűtési rendszer működik, és az új – a korábbinál sokkal jobban záró – nyílászárók miatt megfelelő-e a fűtőberendezés légellátása. Sok baleset és haláleset volt visszavezethető arra, hogy a nyílt égésterű kazánok használata mellett légmentesen záró ablakokat építettek be, amiről a gázművek és a kéményseprők nem értesültek hivatalból, így nem is jelezhették a veszélyt.


De az is gyakori probléma, hogy a fűtés légellátásával ugyan nincs gond – zárt égésterű berendezés, távfűtés stb. -, de az új nyílászárók mellett a lakás légcseréje megszűnik, és penészesedés, dohosodás indul a lakásban.

Így mindenképpen üdvözlendő, hogy a pályázati kiírásban a nyílászárók cseréjét kötelezően összekapcsolták az önszabályozó légbevezetők beépítésével.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6969/Legbevezeto_beepitese_kotelezo