Dísznövény újdonságok

2014-10-20 11:37:56 | Módosítva: 2014-10-20 11:40:03

Mint mindenben, a dísznövények piacán is nagy szerepet kap a divat, hiszen évről-évre jelennek meg új fajták, melyekkel a termesztők és a nemesítők próbálják meghódítani a növényeket szerető közönséget. Sokszor nem maga a növény az újdonság, hanem háttéripari termékekkel is eladhatóbbá lehet tenni egy amúgy ismert fajt.

Különlegességek

Ha megnézzük a virágboltok kínálatát sokszor egy-egy jó és kreatív ötlet is el tud adni valami filléres dolgot. És ezzel nincs is semmi gond. Ha valaki virágot ajándékoz, akkor a célja, hogy valami egyedit, különlegeset adjon. A háttéripari ütős ötleteknél érdemes kiemelni az otthon harisnyában is elkészíthető fűfejet, melyet 500 forint körüli áron tudunk megvenni, bár a hozzávalók értéke alulról súrolhatja a 40 forintos önköltséget. Szintén jópofa dolog a fényképes pohár, melyre úgy teszik rá a „célszemély” fejét, hogy a skalpját lehagyják róla. Így a pohárból kinövő zöld fű lesz majd a fényképen látható ember haja. Érdekes világítótesteket is készítenek drótkeretre futtatott futónövényekből. Amióta könnyen hozzájuthatunk LED-es világításhoz, mely nem forrósodik fel, már házilag is készíthetünk ilyen extrém csillárokat.

Mind a szobanövények, mind a kerti növények terén évente sok újdonság jelenik meg. Az egynyári virágok piacán érezhető leginkább az ezzel kapcsolatos verseny, hiszen míg egy fát, cserjét évekig, vagy akár évtizedekig tartunk a kertben, addig az egynyári virágokat minden évben újra ültetjük. Így a muskátlik és a petúniák piacán minden évben előjönnek újdonságok. De a dézsás növények és a szobanövények között is gyakoriak az újak, bár itt sokszor nem nemesített új fajták, hanem egy újonnan termesztésbe vont faj kerül be a növénydivat világába.


A klasszikus fűfej otthon is elkészíthető, olcsó és nagyon ötletes. A poháron levő fényképnek is növeszthetünk fűhajat


Élő lámpabúra, a Terminátor növényváltozata: „élő szövet a fémvázon”…


Az egyszerű fű, ha érdekesen helyezzük el, már nem is olyan megszokott látványt nyújt


A muskátlik virágszín változataiban évente találunk újonnan nemesítetteket


Az angol muskátlik levelükkel is díszítenek, nem csak virágjukkal


A szürke fal előtt elég néhány színes kaspóba ültetett növény, és máris vidámabb a tér hangulata


A szépcsalánok (Coleus sp.) rengeteg szín-, és formaváltozatban kaphatók, k
iültetésekben egynyáriként nevelik, de szobanövényként is könnyen tarthatók


Mályvarózsák (Hibiscus sp.), változatos virágszínekben ültethető dézsás növények


A leánderek (Nerium oleander) nemesítői is mindig előrukkolnak egy-egy új színnel vagy virágformával

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6985/Disznoveny_Ujdonsagok