Dísznövény újdonságok

2014-10-20 11:37:56 | Módosítva: 2014-10-20 11:40:03

Mint mindenben, a dísznövények piacán is nagy szerepet kap a divat, hiszen évről-évre jelennek meg új fajták, melyekkel a termesztők és a nemesítők próbálják meghódítani a növényeket szerető közönséget. Sokszor nem maga a növény az újdonság, hanem háttéripari termékekkel is eladhatóbbá lehet tenni egy amúgy ismert fajt.

Különlegességek

Ha megnézzük a virágboltok kínálatát sokszor egy-egy jó és kreatív ötlet is el tud adni valami filléres dolgot. És ezzel nincs is semmi gond. Ha valaki virágot ajándékoz, akkor a célja, hogy valami egyedit, különlegeset adjon. A háttéripari ütős ötleteknél érdemes kiemelni az otthon harisnyában is elkészíthető fűfejet, melyet 500 forint körüli áron tudunk megvenni, bár a hozzávalók értéke alulról súrolhatja a 40 forintos önköltséget. Szintén jópofa dolog a fényképes pohár, melyre úgy teszik rá a „célszemély” fejét, hogy a skalpját lehagyják róla. Így a pohárból kinövő zöld fű lesz majd a fényképen látható ember haja. Érdekes világítótesteket is készítenek drótkeretre futtatott futónövényekből. Amióta könnyen hozzájuthatunk LED-es világításhoz, mely nem forrósodik fel, már házilag is készíthetünk ilyen extrém csillárokat.

Mind a szobanövények, mind a kerti növények terén évente sok újdonság jelenik meg. Az egynyári virágok piacán érezhető leginkább az ezzel kapcsolatos verseny, hiszen míg egy fát, cserjét évekig, vagy akár évtizedekig tartunk a kertben, addig az egynyári virágokat minden évben újra ültetjük. Így a muskátlik és a petúniák piacán minden évben előjönnek újdonságok. De a dézsás növények és a szobanövények között is gyakoriak az újak, bár itt sokszor nem nemesített új fajták, hanem egy újonnan termesztésbe vont faj kerül be a növénydivat világába.


A klasszikus fűfej otthon is elkészíthető, olcsó és nagyon ötletes. A poháron levő fényképnek is növeszthetünk fűhajat


Élő lámpabúra, a Terminátor növényváltozata: „élő szövet a fémvázon”…


Az egyszerű fű, ha érdekesen helyezzük el, már nem is olyan megszokott látványt nyújt


A muskátlik virágszín változataiban évente találunk újonnan nemesítetteket


Az angol muskátlik levelükkel is díszítenek, nem csak virágjukkal


A szürke fal előtt elég néhány színes kaspóba ültetett növény, és máris vidámabb a tér hangulata


A szépcsalánok (Coleus sp.) rengeteg szín-, és formaváltozatban kaphatók, k
iültetésekben egynyáriként nevelik, de szobanövényként is könnyen tarthatók


Mályvarózsák (Hibiscus sp.), változatos virágszínekben ültethető dézsás növények


A leánderek (Nerium oleander) nemesítői is mindig előrukkolnak egy-egy új színnel vagy virágformával

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyaraló növények beköltöztetése

Szobai növényeink egy része, éssok dézsás növényünk a tavaszi fagyok elmúltát követően a kertben töltik a nyarat, és az őszt. Télire azonban a fagyérzékeny növényeket fagymentes helyre kell...


Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...