Szabályozott hővisszanyeréses szellőztetés

2014-12-16 14:58:52 | Módosítva: 2015-04-27 12:14:19

Az emberek idejük 90%-át belső terekben, falak között töltik, mégis a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső levegő. A régi, mára már elavulttá vált nyílászárók hézagain, résein keresztül folyamatosan biztosították a lakás helyiségeiben a „természetes” légcserét.


Természetes légmozgás helyett

Ennek köszönhetően a belső légmozgás adott volt, így a levegőben lévő párakoncentráció felhígulhatott, ezáltal a levegő a nedvességtartalma csökkent. Ezzel szemben a mai alacsony energia igényű házak korszerű hőszigeteléssel és korszerű nyílászárók beépítésével épülnek fel. A hőszigetelt falak, födémek, ajtók, ablakok elsősorban a téli hőveszteséget és a nyári felmelegedést minimalizálják. Ennek következtében csökkenhet vagy akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése.


Ez a fokozott légzárás egy rosszul szellőző helyiséget eredményez, amiben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is lehet. Elterjedhetnek a penészgombák, spórák, baktériumok és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki. Az ablakon keresztül a szellőztetés mértéke túl nagy lehet és szabályozhatatlan, illetve a felfűtött levegő a szabadba távozhat. További hátránya még, hogy az ablak környéke jelentősen lehűl, ami szintén penészgombát eredményezhet.

Az optimális megoldás a kontrollált hővisszanyerő szellőztetőgépek alkalmazása. A gépi szellőzés alkalmazásával megvalósítható a zárt helyiség levegőjének egyenletes és rendszeres átöblítése. Ezáltal nagyobb komfortfokozatot és jobb közérzetet érhetünk el a helyiségekben. A szellőzéskor keletkező hőveszteséget hővisszanyerő segítségével minimalizálni lehet. Az elszívott levegő hőtartalmának nagy részét egy keresztáramú hőcserélőn nyerik vissza, amely előmelegíti a befújt friss levegőt. Ezáltal a „hulladékhő” akár 90%-a is visszanyerhető, ami jelentős energia megtakarításhoz vezet.

Új szellőztetőgép a kínálatban

Nagyon elegáns és helytakarékos épületgépészeti megoldások születtek az utóbbi években. Jó hír az építkezőknek a Stiebel Eltron új LWZ 170 E Plus megjelenése. Az új központi hővisszanyerő szellőztető gép a megszokott funkciókon kívül beépített elektromos előfűtővel és kedvező árral szeretne népszerűséget kiharcolni. A készülék lakások, családi házak, kisebb irodák, központi levegőellátására alkalmas.A levegőáramlási mennyisége három beállítható fokozat szerint választható, melynek a szabályzása történhet programóra vagy levegő minőség szerint (FEQ vezérlő). Az állandó térfogatáramú, egyenáramú ventilátorok fordulatszám-szabályozottak és rendkívül halk működésűek. A készülékben lévő szűrők könnyen tisztíthatók.


A készülék beépített 1kW teljesítményű elektromos előfűtővel (intelligens fagyvédelem) és bypass-modullal rendelkezik. Ez a funkció nyári éjszakákon lehet előnyős, amikor a benti hőmérséklet magasabb, mint a kinti levegő hőmérséklete, és nem kell, hogy a külső (friss) levegőt az elszívott levegő felmelegítse. A készülékhez rendelhető entalpia hőcserélő is.


Stiebel Eltron Kft.
2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Telefon: (+36-1) 250-6055
Fax: (+36-1) 368-8097
info@stiebel-eltron.hu
www.hoszivattyuvilag.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7043/Szabalyozott_hovisszanyereses_szelloztetes