Fenyő hosszabb távra

2014-12-17 14:15:11 | Módosítva: 2014-12-17 14:15:11

Elég groteszk belegondolni, hogy a szeretet ünnepére állítunk egy jelképet, a karácsonyfát, amit gyakorlatilag feláldozunk a szeretet ünnepének oltárán. Azzal szokták vigasztalni az így gondolkodókat, hogy ezek a fák direkt erre a célra lettek termesztve, nem erdőből vágták ki őket. Ez rendben is van, de ha már adott egy fa, amit 2 perc alatt ki lehet vágni, vagy 22 perc alatt ki lehet ásni, akkor miért ne élhetne tovább, javítva a kertünk így az adott település levegőjét is még évekig?


Egyes városokban (hazánkban például Gyulán) van olyan „Karácsony park”, ahová a lakásban lakók is elvihetik és kiültethetik a karácsonyfájukat. Idővel a terület egy kis fenyőerdőre kezd hasonlítani, ahol ki-ki meglátogathatja múltjának karácsonyfáit, akár nyaranta, egy kis piknikezéssel egybekötve.

A fenyő kiültetése

A gyökeres karácsonyfát célszerű fagymentes, de hűvös helyen tartani az ünnepekig, és lehetőleg minél kevesebb időt töltsön a fa a meleg szobában. Tegyük egy nagy vödörbe a tövét, és szórjuk körbe homokkal. Ez egyrészt nedvesen tartja, másrészt stabilan áll tőle a vödörben. A homokot tartsuk folyamatosan nedvesen, és a leveleit is jó, ha naponta vízzel megpermetezzük.

Ha jót akarunk tenni leendő kerti barátunkkal, akkor nem feltétlenül a szobában, inkább előszobában, vagy a lakás leghűvösebb helyiségében állítsuk fel az ünnepekre. Pár napos bent tartózkodása után néhány napig szoktassuk hidegebbhez, és ha nem fagyott a talaj, akkor ki is ültethetjük a kertbe. Fagyott talaj esetén ezzel tavaszig várni kell, addig is hűvös helyen, például a garázsban, a homokot rendszeresen nedvesítve várja meg a fa kiültetésének idejét.


Nem feltétlenül csak a szokásos fenyőfajok alkalmasak karácsonyfának, bármilyen örökzöld fenyő, tuja, ciprus, boróka alkalmas erre, ami megtetszik nekünk. És az sem lényeges, hogy a plafonig érjen, mert minél kisebb a fa annál könnyebben viseli az átültetéssel és a Karácsonnyal kapcsolatos megpróbáltatásokat. Kis odafigyeléssel tehát bármelyik gyökeres fa tavasztól a kertünkben folytathatja pályafutását.

A díszeket óvatosan tegyük fel, olyan csíptetőket ne használjunk, ami az ágakon, leveleken sérülést okoz, mert e sérüléseken gyorsan távozik a víz a fából, tehát egy fenyő képes úgy is kiszáradni, hogy öntözzük, de annyi levélsérülést szenvedett, hogy azon keresztül emberi példával élve „elvérzik.” A kiültetésre szánt fán csillagszórót és gyertyát se égessünk, jól mutat annak a fénye a fa mellett egy asztalon is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7046/Fenyo_hosszabb_tavra