Akkus és szolár cellás kajak

2015-06-24 10:32:53 | Módosítva: 2015-08-24 11:38:03

A tavakon és folyókon sokan hódolnak a szórakoztató vízi túrázásnak. Ez azonban elég fárasztó is, főként a hosszabb túrák alkalmával. Ezért az evezősöknek a Klepper cég kifejlesztett két fajta kisegítő elektromos meghajtást.


A rásegítő hajtások megkönnyítik a fárasztó evezést a hosszabb túrák alkalmával, amit főként az összeépíthető favázas kajakokra dolgoztak ki. Az egyik 18 Ah-s, 12 V-os ólom akkumulátoros meghajtású, és digitálisan vezérelhető. A motor be van építve a hajótestbe, és szénszál erősítésű csavar hajtja a kajakot, ami szükség esetén a kormánylapáttal együtt ki is emelhető a vízből. Ez a meghajtás 4 km/ó sebességgel akár 52 km megtételét teszi lehetővé ideális viszonyok között.


Ám, mivel az akkumulátor teljesítménye elég korlátozott, Klepper a kajakok fedélzetére szerelhető és összecsukható napelemes meghajtást is kidolgozott. Ez ideálisan napsütéses időben akár 8 órán keresztül elég energiát biztosít a meghajtó motor működéséhez. Integrált vezérlőegysége pedig védi a rendszert a túlterheléstől, és mobiltelefon, GPS és más - teleppel működő - készüléknek is elég feszültséget biztosít. További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: solar, kajak, szolár

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7248/Akkus_es_szolar_cellas_kajak