Hővisszanyerős lakásszellőzés

2015-09-07 15:04:50 | Módosítva: 2016-04-03 09:50:59

A hőcserélős, hővisszanyerős szellőzőrendszerekről korábban is írtunk már. Mostani cikkünkben e rendszerek elvi lehetőségeit mutatjuk be olvasóinknak.


A különböző megoldások alapelve megegyező; miközben a lakás elhasznált levegőjét friss levegőre cseréljük, egy hőcserélő rendszer segítségével a belső levegő hőtartalmának minél nagyobb részét igyekszünk kinyerni, és ezt az energiát a bejövő friss levegőnek átadni. Ez természetesen sokkal gazdaságosabb, mint ha az elhasznált levegőt a hőtartalmával együtt a szabadba engednénk, és a friss levegőt jelentős külső energia-befektetéssel melegítenénk fel újra.

Egy lakás hővisszanyerős, mesterséges szellőztetését megoldhatjuk egy központi szellőztető és hőcserélő rendszerrel, vagy egyhelyiséges, ún. decentralizált szellőztetőrendszerrel is.


Központi rendszer

A központi gépes hővisszanyerős szellőztetésnél a friss levegő beszívása egy ponton keresztül történik, majd a berendezés elszívott levegő hőjét hőcserélő segítségével átadja a beszívott levegőnek, így az előmelegítve kerül befúvásra a megfelelő helyiségekbe. A gép friss levegővel való ellátását általában napfénytől védett, lehetőleg északi oldalfalról célszerű megoldani. A friss levegőt már a belépési pontnál lehetséges előszűrni (akár pollenszűrővel is), és különböző lehetőségek (pl. talajhőcserélős, geotermikus, vagy hőszivattyús előfűtés) vannak a levegő előmelegítésére is. Az elhasznált levegő kifúvása lehetséges oldalfalon vagy tetőn keresztül is.

A helyiségekbe a központi géptől egy belső elosztó csőhálózat juttatja el a friss, előmelegített (opcionálisan párakezelt) levegőt a befúvási pontokhoz, és egy hasonló csőhálózat gyűjti össze az elszívási pontokból. A befúvási és elszívási pontok lehetnek mennyezetbe, falba vagy padlóba beépített elemek.


A lakóhelyiségekben a takarékos légcsere eléréséhez átszellőztetett rendszerű elosztás a leggyakoribb, viszont ennek kifogástalan működéséhez a levegő szabad áramlásának lehetőségét bezárt belső ajtók mellett is meg kell teremteni, pl. belső küszöbök elhagyásával, eltávolításával, vagy az ajtókon szellőzőrácsok beépítésével. Az ajtók alatt kb. 5-8 mm rés szükséges a rendszer megfelelő működéséhez. Természetesen lehetnek légtechnikailag teljesen zárt szobák is, amelyekbe viszont elszívási és befúvási végpont telepítése egyaránt szükséges, mellyel a csövezés és a teljesítményigény is növekszik. A szellőztetés intenzitását a központi gépen lehet állítani, kézi, heti programóra szerint, és/vagy automatikusan, érzékelők (pára, CO2, VOC) alapján.

Egyhelyiséges szellőztetők

Az egyhelyiséges hővisszanyerős berendezések sajátossága, hogy a komplett szellőztetést egyetlen berendezésbe sűrítették. A befúvásért és elszívásért felelő ventilátor, vagy ventilátorok, a hőcserélő és az elektronika, mind egy „házban” vannak. A komplett egység konstrukciótól függően vagy falon kívül felszerelve, vagy faláttörésbe beépítve képes egyetlen helyiség (nappali, fürdő, lakószoba, étkező stb.) energiatakarékos szellőztetését megoldani. A készülékek két alapvető típusa a kétventilátoros folyamatos üzemű illetve az egyventilátoros szakaszos üzemű. A hőcserélés megoldása is hasonlóan kétféle lehet:

Az első fajta rekuperatív hőcserélés elvén működő berendezéseknél egy kis keresztáramú hőcserélő található lemezes vagy csöves kialakítással. A szellőztetőgép egyszerre elszív és befúj, így a beépített hőcserélőn keresztül folyamatosan történik a friss levegő előmelegítése. Ezek a hőcserélős berendezések 60-80%-os hatásfokkal működnek, azaz az elszívott meleg levegő hőjének kb. ekkora részét tudják átadni a befújt levegőnek.


Az utóbbi fajta a regeneratív hőcserélés, azaz hőtárolás/hőleadás elvén működik. A berendezésben egy hőtároló egység van – általában kerámiából készített betét. A gépben egyetlen, változtatható forgásirányú ventilátor van, amely adott ideig a belső meleg levegőt kifelé fújja a lakásból, így az felmelegíti a hőtároló betétet. Az adott idő elteltével a ventilátor irányt vált, és a kinti friss, hideg levegőt „átszívja” a hőtároló betéten, felmelegíti azt, és így meleg levegő kerül be a lakásba. Működéséből adódóan párban, vagy többedmagával kell telepíteni.

A decentralizált szellőzőrendszer alkalmas önálló szellőzési megoldásként hálószobák, nappalik, konyhák, (wc-nélküli) fürdők, vagy irodák, fodrászatok, fitness termek energia hatékony szellőztetésére. Ezen túl lehetnek egy adott lakás, családi ház általános elszívásos szellőztetésének részei is, ún. hibrid szellőztetési megoldásként. Ilyenkor a párás helyiségekben hagyományos elszívásos szellőzés működik, a háló, nappali-konyha részbe pedig hővisszanyerős gép kerül. Hiánypótló megoldás már meglevő épületek felújításánál hővisszanyeréses szellőztetés megvalósításához, mert beépíthető oda is, ahol központi hővisszanyerős rendszer légelosztó hálózata utólagosan már nem oldható meg, vagy csak nagyon költségesen lenne kivitelezhető. Szerelése gyors, mert nem kell csövezni, egy nagyobb méretű faláttörés és tápellátás szükséges hozzá. Lényegében bármely helyiségbe beépíthető, és gyorsan beüzemeltethető. A berendezés biztosítja a pollenszűrés lehetőségét is, azonban a tisztítására (főleg az irányváltós működésű gépeknél) fokozottan oda kell figyelni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egészséges életkörnyezet társasházakban

Életünk nagy részét otthon töltjük. Körülbelül 1/3-át átalusszuk. Ezért az otthoni környezet nagyon fontos. A belső tér bizonyos paramétereit, például a beszívott levegőt, a terhelő zajt, de a...


Folyamatos alapszellőztetés

Amikor zárt égésterű kazán működik, nincs kéményhuzat, mert az égésterméket egy ventilátor küldi ki a szabadba, és nem a kéményhuzat viszi ki. Ez így biztonságos, mert nem tud visszaáramlani...