Dekorüvegek a lakásban

2015-09-22 11:08:42 | Módosítva: 2015-09-24 10:50:16

Az üveg eddig is fontos szerepet kapott a lakásokban, irodákban és a különféle kereskedelmi egységek helyiségeiben, ám újabban a szokványos megoldásoktól eltérő funkciókban is egyre kedveltebb. Ezek az ún. dekorüvegek, amelyeket különféle felületek egyedivé tételénél alkalmaznak. Konyhákban a csempeburkolatot helyettesíthetik, fürdőszobákban a zuhanyfülkék oldalburkolatai készülhetnek ebből az anyagból, máshol pedig nagyobb felületek díszburkolataként kerülhetnek beépítésre. A hagyományos ajtók helyett alkalmazva is megváltoztathatják a különféle helyiségek összhatását különlegességükkel.


Sokfélék lehetnek a dekorüvegek

A dekorüvegek igen sokféle megjelenésűek, kivitelűek. A konyhában, pl. a csempe helyett – illetve arra felerősítve – egyre gyakrabban alkalmazzák a konyhapultok mögötti falrész sík burkolására. Az ilyen burkolatok előnye, hogy könnyen tisztántarthatók, fugamentesen homogén és fényes a felületük, továbbá akár már a meglevő csempe burkolatra is felerősíthetők. Anyaguk általában 4-6 mm vastag, festett hátoldalú float üveg. Méretre vágva lehet megrendelni különféle színekben.

A dekorüvegeknek a festett hátoldalát még egy külön felvitt lakkréteg teszi kellően védetté. Ha pedig a méretre szabott dekorüveg-tábla keret nélkül kerül felerősítésre, akkor általában még egy külön védőfólia fedéssel teszik ellenállóbbá a párával és a különféle hőhatásokkal szemben.

A tábla rögzítése neutrális szilikonnal, méretre gyártott profillal vagy pontmegfogással történhet. Konyhapult mögé, illetve főzőlapok, sütők közelébe azonban csak edzett biztonsági üvegből készült dekor üvegek használhatók burkolatként.

Fürdőszobákban a színes dekorüvegek megfelelő háttérvilágítással párosítva különleges és egyedi hangulatúvá teszik a helyiséget. A nappali szobákban pedig akár a falra, vagy térelválasztó paravánra erősítve fényes felülete és jól megválasztott színe jól kiemeli az elé helyezett tárgyakat, pl. televíziót vagy különböző dísztárgyakat. Ezeknek a visszaverődő képe szinte megkétszerezi a hatásukat, ezzel is fokozva az egyedi háttérhatás különlegességét.

A fürdőszobában is nagyon kedveltek az üvegből készült kádparavánok, vagy a zuhanyfülkék oldalburkolataként beépített átlátszó üvegfalak. Anyaguk általában 8 mm vastag biztonsági üveg, amely lehet víztiszta, ún. optiwithe, vagy normál, vastartalma miatt enyhén zöldes színű, savmart díszítésekkel dekorált, illetve anyagában színezett, bronz, zöld, szürke vagy akár kékes színű is. A felfogó és rögzítő szerelvényeik rozsdamentes anyagból készülnek fényes vagy matt, szálhúzott kivitelben. Az ajtópántok fokpontos beállításúak, amik tetszőleges szögekben rögzítik a zuhanyfalat. A savmart díszítések pedig az igény szerint kiválasztott mintázatukkal teszik különleges hatásúvá a speciális vízlepergető és szennytaszító bevonattal ellátott üvegfelületeket, amelyek tisztántartása így szinte gyerekjáték.


Az üvegajtók között is egyre kedveltebbek az exkluzív hatású toló- vagy nyíló ajtók, amelyek vastagsága 8-10 mm, és edzett biztonsági üvegből, vagy ragasztott technológiával készülnek. Az előbb felsorolt színváltozatokon kívül egyedi kívánságra a hátoldaluk felöl dekor fóliázottak, vagy festett felületűek is lehetnek, akár még a zuhanykabinok, illetve a falat burkoló dekorüveg felületek is. Az ajtók pántjai általában nyíló ajtóknál alsó-felső zsanérral felfogatottak, a zárásuk is megoldható, még tolóajtók esetében is. A mozgatásuk könnyű, szinte zajtalan, és opcionálisan padlófékkel is elláthatók, amelyek 90, vagy 180 fokban tartják nyitva az ajtókat. Az ilyen dekorüveg felületek nagyon látványosak, és hatásukban is jelentősen emelik a helyiség hangulatát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7367/Dekoruvegek_a_lakasban