Dekorüvegek a lakásban

2015-09-22 11:08:42 | Módosítva: 2015-09-24 10:50:16

Az üveg eddig is fontos szerepet kapott a lakásokban, irodákban és a különféle kereskedelmi egységek helyiségeiben, ám újabban a szokványos megoldásoktól eltérő funkciókban is egyre kedveltebb. Ezek az ún. dekorüvegek, amelyeket különféle felületek egyedivé tételénél alkalmaznak. Konyhákban a csempeburkolatot helyettesíthetik, fürdőszobákban a zuhanyfülkék oldalburkolatai készülhetnek ebből az anyagból, máshol pedig nagyobb felületek díszburkolataként kerülhetnek beépítésre. A hagyományos ajtók helyett alkalmazva is megváltoztathatják a különféle helyiségek összhatását különlegességükkel.


Sokfélék lehetnek a dekorüvegek

A dekorüvegek igen sokféle megjelenésűek, kivitelűek. A konyhában, pl. a csempe helyett – illetve arra felerősítve – egyre gyakrabban alkalmazzák a konyhapultok mögötti falrész sík burkolására. Az ilyen burkolatok előnye, hogy könnyen tisztántarthatók, fugamentesen homogén és fényes a felületük, továbbá akár már a meglevő csempe burkolatra is felerősíthetők. Anyaguk általában 4-6 mm vastag, festett hátoldalú float üveg. Méretre vágva lehet megrendelni különféle színekben.

A dekorüvegeknek a festett hátoldalát még egy külön felvitt lakkréteg teszi kellően védetté. Ha pedig a méretre szabott dekorüveg-tábla keret nélkül kerül felerősítésre, akkor általában még egy külön védőfólia fedéssel teszik ellenállóbbá a párával és a különféle hőhatásokkal szemben.

A tábla rögzítése neutrális szilikonnal, méretre gyártott profillal vagy pontmegfogással történhet. Konyhapult mögé, illetve főzőlapok, sütők közelébe azonban csak edzett biztonsági üvegből készült dekor üvegek használhatók burkolatként.

Fürdőszobákban a színes dekorüvegek megfelelő háttérvilágítással párosítva különleges és egyedi hangulatúvá teszik a helyiséget. A nappali szobákban pedig akár a falra, vagy térelválasztó paravánra erősítve fényes felülete és jól megválasztott színe jól kiemeli az elé helyezett tárgyakat, pl. televíziót vagy különböző dísztárgyakat. Ezeknek a visszaverődő képe szinte megkétszerezi a hatásukat, ezzel is fokozva az egyedi háttérhatás különlegességét.

A fürdőszobában is nagyon kedveltek az üvegből készült kádparavánok, vagy a zuhanyfülkék oldalburkolataként beépített átlátszó üvegfalak. Anyaguk általában 8 mm vastag biztonsági üveg, amely lehet víztiszta, ún. optiwithe, vagy normál, vastartalma miatt enyhén zöldes színű, savmart díszítésekkel dekorált, illetve anyagában színezett, bronz, zöld, szürke vagy akár kékes színű is. A felfogó és rögzítő szerelvényeik rozsdamentes anyagból készülnek fényes vagy matt, szálhúzott kivitelben. Az ajtópántok fokpontos beállításúak, amik tetszőleges szögekben rögzítik a zuhanyfalat. A savmart díszítések pedig az igény szerint kiválasztott mintázatukkal teszik különleges hatásúvá a speciális vízlepergető és szennytaszító bevonattal ellátott üvegfelületeket, amelyek tisztántartása így szinte gyerekjáték.


Az üvegajtók között is egyre kedveltebbek az exkluzív hatású toló- vagy nyíló ajtók, amelyek vastagsága 8-10 mm, és edzett biztonsági üvegből, vagy ragasztott technológiával készülnek. Az előbb felsorolt színváltozatokon kívül egyedi kívánságra a hátoldaluk felöl dekor fóliázottak, vagy festett felületűek is lehetnek, akár még a zuhanykabinok, illetve a falat burkoló dekorüveg felületek is. Az ajtók pántjai általában nyíló ajtóknál alsó-felső zsanérral felfogatottak, a zárásuk is megoldható, még tolóajtók esetében is. A mozgatásuk könnyű, szinte zajtalan, és opcionálisan padlófékkel is elláthatók, amelyek 90, vagy 180 fokban tartják nyitva az ajtókat. Az ilyen dekorüveg felületek nagyon látványosak, és hatásukban is jelentősen emelik a helyiség hangulatát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vitrinek utólag

A vitrin régebben nagyon elterjedt bútordarab volt, mivel védett helyet biztosított az üveges ajtóval lezárt polcaira helyezett különféle dísztárgyaknak. Tároló „kapacitásuk” azonban nem...


Üvegajtók, üvegosztók

Bútorainkon az üveges ajtók adott esetekben igen dekoratív látványt nyújtanak. Láttatni engedik a belső térben elhelyezett tárgyakat, és esetenként ezeket diszkrét belső megvilágosítással este is...