Különleges zöldségek

2015-10-09 10:40:42 | Módosítva: 2015-10-09 11:17:10

Méteres hüvelyű bab, kétméteres kolbásztök, sárga húsú paradicsom, szivacstök, elevenszülő hagyma, kétméteres spenótfa, fehér mák, és még sorolhatnánk a különleges zöldségnövényeket. Ezek nagyüzemi termesztésre sohasem kerültek, de házikerti nevelésre, és arra, hogy étrendünket változatosabbá tegyük, kiválóak. A különleges díszzöldségek nem csak a kertben díszítenek, hanem tálaláskor is sokféleképpen felhasználhatók.

Sok olyan zöldségfajt említhetnénk példaként, amelyek jelenleg is az „elfogadás” folyamatában vannak. A spárga, padlizsán, édeskömény, feketegyökér vagy az articsóka néhány évtizede még ismeretlenek voltak hazánkban. Napjainkban már itt-ott kaphatók ugyan, ám ezeket még nem fogyasztjuk olyan mennyiségben, mint a már régóta termesztett fajokat.

A hobbizöldség, vagy különleges zöldség kategóriába azok – az étrendünkben ritkaságszámba menő – fajok és a gyakori zöldségek különleges fajtái tartoznak, melyek soha nem kerültek üzemi termesztésbe. E fajok, fajták kerti felhasználása azért is előnyös, mert amellett, hogy a konyhában is hasznunkra vannak, többségük remekül beilleszthető egy egynyári dísznövény-ágyásba is. Ennek köszönhetően összemosható a konyhakert és a díszkert határa a portánkon.

A következő képes ízelítőt…

…nagyrészt különleges örökség (heirloom) jellegű zöldségfajokból és fajtákból állítottuk össze:

Színes pattogató kukorica


Sokféle színben pompázó pattogatni való kukorica. Szeptemberben érik be. A kipattogás után a színek természetesen halványulnak.

Agyvelő paradicsom


Szokatlan bogyóformájú paradicsom: a rekeszek fala mentén befűződik, a résztermések könnyedén el is választhatók egymástól. A növény folytonnövő, erőteljes, bőtermő. A bogyók 100-200 grammosak, karakteresen savanykás ízűek.

Csokoládé cseresznyeparadicsom


Magas antioxidáns tartalmú fajta, 50-60 grammos, kissé megnyúlt bogyókkal. Nem determinált növekedésű, közepesen bőtermő. Aromás, édes bogyókat terem.

Arany csengettyű paprika


Apró, édes, aranysárga terméseket hoz ez az alacsony termetű növény. A paprikák tompa végűek, bőségesen teremnek a tövön. Ideális hidegtálakhoz, gyerekzsúrokhoz.

Fehér cseresznyeparadicsom


Nyolc-tíz bogyós fürtökben termő, éretten is vajfehér cseresznyeparadicsom. Savtartalma alacsony, íze kellemesen gyümölcsös. A növény folytonos növekedésű, közepesen bőtermő.

Indigókék paradicsom


Új nemesítésű, félig determinált paradicsomfajta. Bogyói diónyiak, kékesfekete héjúak, húsuk éretten piros. Látványos, savanykás ízű különlegesség.

Fekete szépség paprika


Determinált növekedésű blocky paprikafajta. Ökölnyi termései lilásfekete színűek, vastag húsúak, édesek.

Aranyhüvelyű borsó


Csodálatos színkompozíciójú futóborsó, mely nemcsak díszíti kertünket! Zsenge, lapos hüvelyei nyersen is ehetőek, édesek. Kifejtőborsónak kisméretű magjai folytán nem alkalmas. További érdekessége, hogy magvai bíborvörös színűek.

Kígyódinnye


Délkelet-Ázsia az otthona ennek az érdekes kabakosnak. Több méterre kúszó indáin tömegesen hozza rendkívüli szépségű, illatos virágait. Termése sávokkal tarkított, csupasz, kihegyesedő, íze a zöldbabra és az uborkára emlékeztet. Nyersen vagy főve is ízletes.

Balzsamuborka


Délkelet-Ázsiában régóta fogyasztják a balzsamuborkát, főleg gyógyhatása miatt. Vércukor- és koleszterinszint-csökkentő, immunerősítő hatásának köszönhetően hazánkban is megjelent étrend-kiegészítőként. Hajtásai egy-két méterre kúsznak el. A sűrű levélzetű növény jól tűri a szárazságot, és bőven hozza a keserű ízű, cifrán díszített uborkaszerű terméseket. Az éretlen kabakok húsát fogyasztjuk, az éretteknek viszont a magas cukortartalmú, magköpenyéből készülnek édességek.

Egérdinnye


Egy-másfél métert nem meghaladó, vékony hajtású kúszónövény, Egres méretű termése önmagában is tetszetős, savanykás uborka ízű csemege, de savanyúságnak, salátának is elkészíthető.

Nyugat-indiai uborka


Tojás nagyságú, hosszabb-rövidebb tüskéket hordozó uborkákat terem ez az igénytelen növény. Savanykás uborka ízű, többnyire nyersen vagy ecetben eltéve fogyasztják. Nemesített, tüskétlen változata is létezik.

Méteres uborka


A sárgadinnyék közé tartozó, de uborkaszerű növény. Ugyanúgy neveljük, mint a hagyományos sárgadinnyét, azzal a különbséggel, hogy ezt már éretlenül is szedhetjük, és ropogós, édeskés uborkaként ehetjük, még hámozni sem kell. Teljes érettségben megjelenik a dinnyeillat, ekkor gyümölcsként használhatjuk.

Robbanó sárgadinnye, krémdinnye


A sárgadinnyék egy érdekes képviselője. Éretten a termés héja felreped, szabaddá téve a krémfehér húst. A 8-10 kg-ot is elérheti egy-egy termés! A növény több betegségre rezisztens, jól tűri a szélsőséges időjárást is. A termés rendkívül illatos, viszont hamar puhul és alacsony cukortartalmú. Kitűnő turmix, fagylalt, lekvár készülhet belőle.

Szalámitök


A jól ismert kolbásztök rokona, de annál jóval előbb, már július közepén terem ez a kínai fajta. Hossza 70-80 cm, és a 3-4 kg-ot is eléri. A meleget jól bírja, olyankor nagyon gyorsan fejlődik. Igen sokat terem, a tökök pedig sokféleképp felhasználhatók. Édeskésebb, mint a cukkini, és a zsenge magok is jóízűek.

Szögletes szivacstök


Melegkedvelő, eléggé vízigényes kabakosok a szivacstökök. A termések teljesen beérve használati tárgyak készítésére alkalmasak, zsengén pedig megfőzve ehetőek. Októberben már szedhető a beérett szivacstök. A megfelelő fejlődéshez mindenképp gondoskodjunk támasztékról!

Burgundivörös okra


Az okra melegkedvelő zöldségnövény, a mályvafélék családjából. Tavasszal érdemes palántát nevelni, majd május végén földlabdával együtt kiültetni. A fiatal, pár napos tokterméseket fogyasztjuk, amíg el nem kezd fásodni a faluk. Nyersen nem ehető, de kiváló savanyúság, ragu, sült zöldség készül belőle. Az itt bemutatott fajta igen látványos, bordó terméseket hoz.

Kanárisárga mángold


A sokféle színben pompázó mángoldok közül ez egy szép élénksárga levélnyelű fajta. Tavasztól őszig vethetjük. Felhasználhatjuk a levéllemezét salátának, levesnek, főzeléknek, a húsos levélnyelet pedig például spárgaként lerakva. Jól tűri a hideget.

Korilla, achocha, caigua


Gyorsan növő indákat fejlesztő tökféleség. Termése kissé görbült, gyakran tüskés. Zsenge állapotban savanyúságnak eltéve, a kifejlett példányok töltve, sütve, főve fogyaszthatók. Nem kényes és hamar termőre fordul.

Kristályvirág


Erősen szárazságtűrő, pozsgás levelű egyéves növény, amely levelei, zsenge hajtásai spenótként fogyaszthatóak. Nem nő magasra, a talajon szétterped.

Magenta laboda


Egyéves, gyorsan növő libatopféle, a két méteres magasságot is eléri. Leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el. Kivadulásra hajlamos!

Méteresbab, madzagbab


Ázsiai eredetű, kapaszkodó hajtású pillangós, egyes fajtái ténylegesen egy métert elérő hüvelyeket teremnek. Ideális zöldbabnak, ízletes, nem szálkás, könnyű szedni. A rovarok nem bántják, mert a virágzat tövén helyet foglaló nektáriumok vonzzák a hangyákat, amik megvédik a növényt a kártevőktől. Létezik lila és rózsaszín hüvelyű fajtája is.

Mustársaláta


Távol-keleti, változatos megjelenésű levélzöldség. Kissé pikáns leveleit már három hét után szedhetjük. Kora tavaszi saláták kihagyhatatlan összetevője, nemcsak dekoratív, de vitamindús és ízletes. Nevelése semmi nehézséget nem jelent a kezdő kertésznek sem.

Nemes porcsin


A közönséges gyomnövény kerti változata, amely 40 cm magas is lehet, levelei nagyobbak, mint az alapfajéi. Régóta termesztett levélzöldség, kissé nyálkás, pozsgás hajtásaiból ízletes leves, saláta vagy főzelék készül.

Óriás narancs amaránt


Egyéves, magas termetű növény. A zsenge növény ízletes leveleit gyűjthetjük, vagy a hatalmas virágzat nyomán termő nagy mennyiségű, tápláló magot használhatjuk fel. Igénytelen, feltűnő növény.

Pisztrángpettyes római saláta


A római vagy kötözősaláták laza levélrózsát képeznek és magasabb, nyúlánkabb termetűek. Ízük általában karakteresebb, mint a fejes rokonaiké. Ez a fajta gyönyörű pettyekkel tarkított, édeskés leveleket hoz, ritkán keseredik.

Bolíviai koriander


Másfél méter magas, erőteljes növekedésű fűszernövény. Aromája korianderszerű, de ahhoz semmi köze, mivel a fészkes-virágzatúakhoz tartozik. Felfúvódást gátló, szélhajtó hatása miatt az amerikai őslakosok babételeket fűszereztek vele.

Tengerparti útifű


Gyors növekedésű, kellemes ízű, igénytelen salátanövény, leveleit egész évben gyűjthetjük. Magját elszórva őszre újabb generáció is fejlődik.

Vízitorma


Hűvös, nedves körülményeket kedvelő, pikáns ízű növény. Szárazon, melegben keseredik. Szépen kitelel, évelőágyba, félárnyékba, mindenképpen folyamatosan vizes helyre ültessük!

Wonderberry, „egynyári áfonya”


Könnyen nevelhető, széles és magas bokortermetű növény. Fekete bogyói a megtévesztésig hasonlítanak a mérgező fekete csucsorra, azonban a wonderberry édes ízű, dzsemnek, ételszínezőnek felhasználható. Könnyen elvadul.


A fotók Bihari Balázs fóti, és dr. Halász Krisztián kecskeméti kertjeiben készültek.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7374/Kulonleges_zoldsegek