Mosdófajták: cserénél fontos a választás

2016-03-26 08:47:08 | Módosítva: 2016-03-26 09:40:51

Novemberi számunkban a mosdók cseréjének a munkamenetét ismertettük, hogy milyen szerelői munkák szükségesek ehhez a művelethez. Ám hogy a régi mosdó helyére milyen típus kerüljön, azt a helyi körülmények és a célszerűség alapján kell eldönteni. A mosdók ugyanis nemcsak formailag térnek el egymástól, a felerősítésük módja sem egyforma. Ez részben azt is meghatározza, hogy az adott esetekben milyen típusú mosdót lehet a régi helyére tenni.

Falra szerelhető mosdók

A hagyományos fali mosdók a legismertebbek és a legelterjedtebbek. Bútorba építésre nem alkalmasak. Továbbá kicsi a kagylók rakodó felülete és kialakításuk miatt az oldalain lefolyó víz az esetleg alá helyezett tároló bútor tetejét áztatja. Előnyösebb kialakításúak az ún. szárnyas mosdók, amelyek ugyancsak a falra erősíthetők, ám oldalra kinyúló széles peremei különféle eszközök tárolására alkalmas, ezért jobban kihasználhatók a hagyományos fali mosdóknál. A falra erősíthető szifontakaróval kiegészítve az igénytelen műanyag lefolyók is elrejthetők. A nehezen kihasználható sarkok valamelyikét a sarokmosdók méretben megfelelő változatával lehet hasznosítani. A fali mosdók formaválasztéka bőséges, anyaguk általában porcelán. A modernebb változatokat a neves gyártók kínálatából érdemes kiválasztani.
Bútorokra, pultra építhető típusok

Mint az a nevéből is kitűnik, az ilyen a mosdók valamilyen meglévő pult felületére, bútordarab tetejére, esetleg rejtett konzolra is felszerelhetők. A beszerelésük és a beépítési lehetőségeik, továbbá ergonómiai kialakításuk miatt főként a medence magasságát kell figyelembe venni, nehogy a beépítés után a felső peremük túl magasra kerüljön.

Ezeknek a mosdóknak egyenes az alja, így szinte bármilyen sík pult-, vagy bútor felületére felerősíthetők. A megfelelő méretű szifon-, illetve csapnyílás kialakítása után szakszerűen leragasztva és körbeszigetelve rögzíthetők. A hozzávaló csap magasságát is a mosdó medence pereméhez igazodva kell megválasztani, a csaptelepet nem mindig a mosdótálra kell felszerelni.

Az ilyen mosdók a változatos formai választékuk és beépítési lehetőségeik miatt kedveltek. A ráépíthető mosdók azonban nem azonosak a pultra tehető mosdókkal. Ezeknek ugyanis nem csiszolt az aljuk, és a rögzítésük miatt szélesebb lesz az alsó peremük mellett a szilikon szigetelő sávja. A ráültethető mosdók másik, általában fürdőszobabútorba, szekrénybe épített változata a félig beültetett mosdó. Oldalt kinyúló tároló felületük és elöl kidomborodó a formájuk miatt kedveltek. Beépíthetők fürdőszobai pultokba, szélesebb előtétfalakba is, feltéve, ha a homlokfelületen a kagyló öblének megfelelő kivágásba kerül. Viszonylag csekély a helyigénye és a kiöblösödő medencéje dekoratívan megtöri a bútor, vagy a vastagabb pultok egyenes felületét. Panellakások kis alapterületű fürdőszobáiban is előnyösen használható.


Beépíthető típusok

A beépíthető mosdók felerősítésük szerint felülről, vagy alulról rögzíttettek. Fürdőszobai pultokba és bútorokba is beépíthetők. Közkedveltebb változatuk a felülről beépíthető, mert ennél csak a mosdó pereme áll ki a felületből, és így elfedi a kivágott nyílás szélét. Ez a kivágás azonban csak a mellékelt szabásmintával azonos méretű lehet, különben a fedőlapon a mosdó pereme mellett nem marad kellő szélességű ragasztási felület. Laminált felületű bútoroknál a kagylót befogadó nyílás lyukfűrésszel könnyen kivágható, épített pultoknál ezt már csak szakember tudja pontosan kialakítani. A mosdó leragasztása után a széleken – a szivárgó víz miatt – gombásodást gátló sziloplaszttal is körbe kell szigetelni. Nagyon elegáns megoldás, különösen, ha a mosdókagyló neves gyártók változatos és modern választékából kerül ki.

A beépíthető mosdók talán legelegánsabb típusát a pult alá lehet beépíteni, különösen, ha a pult anyaga márványból, vagy hasonló természetes kőanyagból készült. A pult anyaga teljesen elfedi a mosdó peremét, és követi annak a peremkontúrját. Általában exkluzív fürdőszobákba szokták választani, és beépítése igényes szakipari munkát igényel. Előnye a szépsége mellett, hogy könnyen tisztítható, ám ezért elég borsos árat kell fizetni.
A mosdók anyagai

Leggyakoribb alapanyaguk a fehér vagy színes mázzal bevont és nagyon magas hőmérsékleten kiégetett porcelán. Ennek a nemes alapanyagnak csekély a vízfelvétele, a felülete pedig szilárd és nagyon kemény. Kiválóan ellenáll a kopásnak, kisebb karcoknak, de a mázuk a keményebb fémtárgyak ütésére kitöredezhet. Az ismert szanitergyártók ezt igényesebb termékeiken extra, magas minőségű mázbevonatokkal kerülik el. Ezek a gyártóként változó technológiák gátolják mindenféle szennyeződés lerakódását, és a felületek vízkövesedését.

A fajanszból készült mosdók vízfelvevő képessége gyengébb a porcelánnál, és idővel a mázon kialakulhatnak hajszálrepedések. A fajanszmosdók is könnyen tisztántarthatók, ám a mechanikai behatásukra a mázuk könnyen megsérülhet. Idővel a felületükön hajszálrepedések alakulhatnak ki, ami már ok a mosdó cseréjére.

Ma már az üvegből készült mosdótálak sem mondhatók különlegesnek. Anyaguk edzett és esetleg színezett vastag üveg, amelynek hátránya az élek kicsorbulásának veszélye. Hátrányuk e mellett, hogy gyakran kell takarítani a felületüket, és kényesek a durva, karcosodást okozó tisztítószerekre.

Ezeken kívül készülnek exkluzív mosdók fából, természetes kőből, öntött márványból, akrilból is, melyek nagy szilárdságuk mellett nagyon kényesek a felületi tisztításukhoz használt szerekre. Ezekhez csak a gyártó által megadott tisztítószereket szabad használni, különben a felületük mattulhat, vagy foltosodhat. Az ilyen felületi hibák azonban szakszerű polírozással eltüntethetők.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mintás csempe másképpen

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót...


Hidegburkolatok

Előbb-utóbb minden fürdőszobában, konyhában vagy toalett helyiségben szükségessé válik a burkolatok cseréje. A régi kerámia padló- és csempeburkolatok részben avíttá válnak, másrészt pedig az új...