Mosdócsere

2016-01-19 09:43:32 | Módosítva: 2016-01-19 10:20:13

A mosdó cseréje akkor esedékes, ha a régi mosdókagyló valamilyen sérülést szenved, vagy már nagyon avítt, és modernebbet szeretnénk. A lecserélésének a művelete nem nehéz, bárki maga is elvégezheti, ha van legalább egy állítható csavarkulcsa és fúrógépe. Ám a kagylók kiválasztásánál körültekintően kell válogatni, mert a nagyon „dizájnos” termékek nem minden esetben illenek az adott miliőbe. Esetenként pedig egyéb kiegészítők felszerelését, beépítését is igénylik. Az új mosdó kiválasztásánál pedig az adott típus helyigényét is ajánlatos figyelembe venni.


Saját kezűleg is elvégezhető

Az új mosdókagyló formája meghatá­rozhatja az egész helyiség esztétikai összhangját, ezért ajánlatos megfontoltan dönteni az adott fürdőszobába leginkább illő forma és típus kiválasztásakor. A forma mellett a praktikumra, a beépíthetőségre és a tisztántartásra is ügyelni kell. A stílus és forma természetesen fontos, ám a helyiség összhatását akár ronthatják is, ha a mosdó nem illik a többi berendezés közé.

Általánosak a falra szerelhető változatok, ám pultba építhető, vagy tároló szekrénnyel egybeépített változatok is alkalmasak a cseréhez. Szűk fürdőszobákba inkább a lekerekített változatok az előnyösebbek, mert a kiálló sarkúak megnehezíthetik a mozgást, sőt nagyobb a helyigényük is.

Fontos kérdés, hogy a kiválasztott mosdókagyló milyen magasságba kerüljön. Általában 80-90 cm-es medence magasság mondható ideálisnak, ám ez csak a mosdó peremére vonatkozó szintmagasság, amit módosíthat a felerősítő csavarok helye, vagy esetleg a beépítési pult szintje. Ezeknek a peremtől mért távolságát mindig le kell vonni a mosdó peremmagasságából. A mosdót használók kényelmét, azaz a családtagok testmagasságát is célszerű figyelembe venni. Az ajánlott peremmagasság ezért csak általános érték, ettől el lehet térni.


A cserénknél az első feladat a régi mosdó­csésze leszerelése. Ha konzolos, akkor a szakaszoló csap(ok) elzárása után a vízbekötéseket, majd a szifont kell a leszerelni. A régi mosdókat még tartó­konzolokra erősítették fel, így a bekötések leszerelése után már leemelhetők a tartókonzolokról. A modern változatoknál viszont a mosdókagylót már általában két falba eresztett tőcsavar és anya rögzíti, ez utóbbiak kihajtása után lehet a mosdót a helyéről levenni. Az ún. lábas mosdókat is falba eresztett tőcsavarok tartják, ám ilyen esetekben előbb a szifont eltakaró lábat kell a mosdó alól eltávolítani, ehhez ajánlott a felfogó csavarok anyáját meglazítani, majd a láb kiemelése után következhetnek a kagylót tartó csavarok anyáinak kihajtása, és a mosdó eltávolítása, természetesen az egyéb vizes szerelvények leszerelését követően. Ehhez a sarokszelepet még előzőleg el kell zárni, és a vízbekötő csövek hollandi anyájának kihajtása után könnyen leemelhető a régi mosdókagyló.

Az új mosdó helyét, azaz a peremének a magasságát vízmértékkel kell bejelölni, majd a lefolyó helye függőón alapján bejelölhető vízszintes vonalra. Ettől jobbra és balra húzzuk be a felfogó csavarok helyét, azok valós magasságát azonban a mosdó szélétől visszamérve jelöljük ki. Így biztos, hogy a kívánt magasságba kerül majd a kagyló.

A felfogó tőcsavarok, illetve azok dübeleinek helye vidialapkás fúróval mélyíthető a falba, majd a helyükre ütése után a tőcsavarokat csavarkulccsal ütközésig behajtva rögzíthetők a falba. A dübelek azonban mindig a támfal típusának megfelelőek legyenek a mosdó szilárd megtartása érdekében. Az ilyen tőcsavarokhoz általában műanyag hüvelyeket, alátéteket is mellékelnek, amelyek elejét veszik a porcelán berepedését a mosdó helyére illesztésekor, és a csavarok meghúzásakor.


E művelet előtt azonban a csaptelepet és a hozzá csatlakoztatott flexibilis bekötőcsöveket kell a mosdóra felszerelni. Ha nincs rajta átmenő lyuk, akkor felülről óvatosan megütögetve lehet kialakítani. A csapok alján ugyan van szigetelő gyűrű, ám ajánlatos még ezt is bekenni szilikonos tömítő masszával, és csak ezt követően szorítható a helyére. A csapra olyan hosszúságú és menetméretű flexibilis bekötőcsöveket célszerű felerősíteni, amelyek feszülés-mentesen, vagy túlságos túllógás-mentesen majd a sarokcsapokra szerelhetők. Ezek 10/12, vagy 12/14-es méretűek, és különféle hosszúságban szerezhetők be. Minden menetes csatlakozást érdemes szilikon zsírral megkenni a súrlódás csökkentése miatt, ami az esetleges szétszerelésüket is megkönnyíti.


Ezután a lefolyószifon felszerelése következhet. Mérete általában 32 mm átmérőjű, és külön készletben kapható. A csak falra erősített mosdókhoz szebbek a krómozott lefolyó szettek, feltéve, hogy nem kerámia burkolat mögé kerülnek. A mosdó lefolyó nyílásába szilikon zsírral vékonyan bekent tömítőgyűrűre helyezve a központi felfogó csavarral rögzíthető a lefolyócső alsó menetes csatlakozója, amire a bűzelzáró búra és az abba benyúló lefolyócső csatlakozik. Ennek hosszát úgy kell méretre szabni, hogy a búra aljától legalább 50 mm-re legyen, de ne érje el a kifolyónyílás szintjét. A tömítőgyűrűket most is zsírral célszerű bekenni. A fali csatlakozócsövet és a szifont összekötő cső hosszát is esetenként méretre kell vágni, hogy az legfeljebb 10 mm-rel érjen be a lefolyócsőbe. A tömítőgyűrű és a takarókarima ráhúzásával lehet eltüntetni. Most már ki lehet nyitni a sarokszelepeket, ellenőrizendő, hogy nincs-e valahol szivárgás. Ez a menetes elemek meghúzásával szüntethető meg. A fal és a mosdó széle közötti rés szilikonos kitöltésének megszilárdulása után – ez általában 24 óra - már használatba is vehető az új mosdó.

A pultra ültethető mosdók felszerelése csupán annyiban tér el az előbbiektől, hogy ezeknél a mosdókagylót a pultba pontos alakra kivágott nyílásba, szilikonos tömítéssel kell beilleszteni. Az egyéb különleges kialakítású mosdócsészék pultra, vagy egyéb állványra erősítését, bekötését a gyártó részletes útmutatásának alapján kell elvégezni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...


Jó tömítőanyag vizes helyiségekbe

Építkezésnél felújításnál bármikor szembetalálkozhatunk azzal a problémával, hogy milyen is egy jó tömítőanyag.