Gyapjú ágynemű mosása

2016-04-15 14:36:09 | Módosítva: 2016-04-15 14:38:32

A gyapjú ágyneműt az anyagában lévő gyapjúviasz (lanolin) védi a szennyeződéstől, ezért kifejezett mosást csak ritkán, 2-3 évente igényel.


Gondozás, karbantartás heti rendszerességgel

A gyapjú szereti a nedvességet és a párás levegőt. A kulcsszó a gyakori szellőztetés, melynek hatására a gyapjú megújul, felfrissül. A szellőztetést friss levegőn, árnyékos helyen, párás időben célszerű elvégezni, ennek hatására ugyanis regenerálódik az élő gyapjú. Ha nem adott a páradús idő, akkor szellőztetéskor permetezzünk vizet a gyapjú ágyneműre.

Erős napfénynek és hő hatásnak nem szabad kitenni, mert az károsítja az anyagot, besárgulhat és kiszáradhat tőle. A szellőztetést minél gyakrabban, de legalább hetente el kell végezni, időtartama pedig legalább 8 óra legyen. Előtte és utána pedig óvatosan ki kell rázni a gyapjú ágyneműt. Télen, hószállingózáskor ki lehet rakni a hóra, ez frissítőleg hat a gyapjúra. Meg kell forgatni, majd végighúzni a havon. Utána gyengéden le kell róla seperni a havat.

A szakemberek mindenkit lebeszélnek arról, hogy a gyapjú ágyneműt mosógépben mossa. Sok mosógépen van gyapjú program, de ez inkább ruhaneműk mosására való, és nem egy ágytakaró vagy ágynemű mosására. A gyapjú anyaga olyan mennyiségű vizet képes magába szívni, hogy szinte kiszívja a mosógépből az összes vizet. Forgatáskor rendkívül nagy tömeget forgat a gép, centrifugálásról pedig szó sem lehet.A gyapjú anyag nem szereti, ha sokáig áztatják vagy centrifugázzák, ennek ugyanis filcesedés lesz a következménye. Hő vagy nedvesség hatására a gyapjú zsugorodik, ezért, ha hosszabb ideig mosószeres vízben áll a gyapjú ágynemű, akkor a dörzsölődés következtében a gyapjúszálak elhagyják helyüket, a pikkelyes szerkezetükből kifolyólag a szálak annyira egymáshoz tapadnak, hogy a gyapjú teljesen összeáll, nemezelődik (emiatt egyébként a használati értéke nem csökken, csak éppen a tapintása nem lesz olyan finom!). Hosszú áztatás vagy meleg víz hatására alaposan össze is megy az anyag.

A gyapjú ágyneműt tehát csak kézzel szabad mosni, kéz meleg, 25-35 fokos vízben, lanolint tartalmazó, gyapjú mosószer használatával.

Ha belerakjuk a vízbe, ne hagyjuk sokáig ázni, nyomkodjuk és forgassuk meg. Ezt a műveletet 3-4 percenként ismételjük meg. Legpraktikusabb a kádban végezni a mosást, majd húzzuk félre kicsit az anyagot a dugó fölül, és engedjük le a vizet. Kicsit még nyomkodjuk meg, illetve ha van hely rá, simítsuk le a vizet róla.


Ezután hideg vízzel öblítse le, mégpedig úgy, hogy a zuhanyozó vízsugarával spricceljük a gyapjú felszínét. Ha a kád megtelt, megint nyomkodjuk meg az anyagot, majd engedjük le róla a vizet minél alaposabban. Az öblítést ismételjük meg még legalább kétszer, hogy a végére viszonylag tiszta öblítővizet kapjunk. Az utolsó öblítővíz leeresztése után hagyjuk még hosszú ideig kicsorogni, a víz leadását nyomkodással, simítással is segíthetjük. A dörzsölés, csavarás nem tesz jót a gyapjúnak, ezeket kerüljük el.


Ha már viszonylag könnyű az ágynemű, akkor felteríthetjük a szárítóra, de számítsunk arra, hogy még órákig csurogni, csöpögni fog. Ha ezt lakáson belül kell csinálnunk, akkor a kád felé helyezett szárítót, fregolit használjunk. A gyapjú anyag teljes kiszáradása – a csöpögés után – még legalább egy nap.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7563/GyapjU_agynemu_mosasa