Gyapjú ágynemű mosása

2016-04-15 14:36:09 | Módosítva: 2016-04-15 14:38:32

A gyapjú ágyneműt az anyagában lévő gyapjúviasz (lanolin) védi a szennyeződéstől, ezért kifejezett mosást csak ritkán, 2-3 évente igényel.


Gondozás, karbantartás heti rendszerességgel

A gyapjú szereti a nedvességet és a párás levegőt. A kulcsszó a gyakori szellőztetés, melynek hatására a gyapjú megújul, felfrissül. A szellőztetést friss levegőn, árnyékos helyen, párás időben célszerű elvégezni, ennek hatására ugyanis regenerálódik az élő gyapjú. Ha nem adott a páradús idő, akkor szellőztetéskor permetezzünk vizet a gyapjú ágyneműre.

Erős napfénynek és hő hatásnak nem szabad kitenni, mert az károsítja az anyagot, besárgulhat és kiszáradhat tőle. A szellőztetést minél gyakrabban, de legalább hetente el kell végezni, időtartama pedig legalább 8 óra legyen. Előtte és utána pedig óvatosan ki kell rázni a gyapjú ágyneműt. Télen, hószállingózáskor ki lehet rakni a hóra, ez frissítőleg hat a gyapjúra. Meg kell forgatni, majd végighúzni a havon. Utána gyengéden le kell róla seperni a havat.

A szakemberek mindenkit lebeszélnek arról, hogy a gyapjú ágyneműt mosógépben mossa. Sok mosógépen van gyapjú program, de ez inkább ruhaneműk mosására való, és nem egy ágytakaró vagy ágynemű mosására. A gyapjú anyaga olyan mennyiségű vizet képes magába szívni, hogy szinte kiszívja a mosógépből az összes vizet. Forgatáskor rendkívül nagy tömeget forgat a gép, centrifugálásról pedig szó sem lehet.A gyapjú anyag nem szereti, ha sokáig áztatják vagy centrifugázzák, ennek ugyanis filcesedés lesz a következménye. Hő vagy nedvesség hatására a gyapjú zsugorodik, ezért, ha hosszabb ideig mosószeres vízben áll a gyapjú ágynemű, akkor a dörzsölődés következtében a gyapjúszálak elhagyják helyüket, a pikkelyes szerkezetükből kifolyólag a szálak annyira egymáshoz tapadnak, hogy a gyapjú teljesen összeáll, nemezelődik (emiatt egyébként a használati értéke nem csökken, csak éppen a tapintása nem lesz olyan finom!). Hosszú áztatás vagy meleg víz hatására alaposan össze is megy az anyag.

A gyapjú ágyneműt tehát csak kézzel szabad mosni, kéz meleg, 25-35 fokos vízben, lanolint tartalmazó, gyapjú mosószer használatával.

Ha belerakjuk a vízbe, ne hagyjuk sokáig ázni, nyomkodjuk és forgassuk meg. Ezt a műveletet 3-4 percenként ismételjük meg. Legpraktikusabb a kádban végezni a mosást, majd húzzuk félre kicsit az anyagot a dugó fölül, és engedjük le a vizet. Kicsit még nyomkodjuk meg, illetve ha van hely rá, simítsuk le a vizet róla.


Ezután hideg vízzel öblítse le, mégpedig úgy, hogy a zuhanyozó vízsugarával spricceljük a gyapjú felszínét. Ha a kád megtelt, megint nyomkodjuk meg az anyagot, majd engedjük le róla a vizet minél alaposabban. Az öblítést ismételjük meg még legalább kétszer, hogy a végére viszonylag tiszta öblítővizet kapjunk. Az utolsó öblítővíz leeresztése után hagyjuk még hosszú ideig kicsorogni, a víz leadását nyomkodással, simítással is segíthetjük. A dörzsölés, csavarás nem tesz jót a gyapjúnak, ezeket kerüljük el.


Ha már viszonylag könnyű az ágynemű, akkor felteríthetjük a szárítóra, de számítsunk arra, hogy még órákig csurogni, csöpögni fog. Ha ezt lakáson belül kell csinálnunk, akkor a kád felé helyezett szárítót, fregolit használjunk. A gyapjú anyag teljes kiszáradása – a csöpögés után – még legalább egy nap.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jó tanácsok matrac vásárlásához

Megtalálni az egyedi igényeinek legjobban megfelelő matracot, nem könnyű. Európa egyik legnagyobb matrac kereskedője most tanácsokkal látja el vásárlóit, hogy mikre figyeljenek oda új ágybetét...


Napfény hatására öntisztuló ruhák

Eredményesek az öntisztuló pamut ruhaanyag előállítására tett törekvések Kínában, írja a BBC egy tanulmányra hivatkozva. A nano-részecske borítású ruha napfény hatására megtisztul.