Csiszolás és lakkozás

2016-05-16 08:40:25 | Módosítva: 2016-05-16 08:45:04

Amennyire szép a gondozott és ápolt parketta burkolat, annyira lehangoló a matt, felkopott és sérülésekkel „tarkított” felületű fapadló. Ezt természetesen a rendszeres gondozás hiánya is okozhatja, ám a kíméletlen használat sem használ a kinézetüknek. A gyászos állapoton csak a teljes felület felújításával lehet változtatni. Nem olcsó mulatság, de megéri, hiszen a padló adja a lakóhelyiség hangulatának az alapját.


Parketták újszerű állapotban

A felújítás lényege, hogy a fapadló felületét a nyers fáig tökéletesen simára csiszolják, beeresztik, hézagtömítik, majd köztes csiszolással teljesen simára koptatják. Ezután több rétegben, különféle parkettalakkok felkenésével biztosítható a felület kopásállósága. Aki merész, az nekifoghat saját kezűleg is, ám ezt jobb szakemberre bízni.

A gépkölcsönzőkben lehet parketta csiszológépet kölcsönözni - vaskos kauciós díj leszurkolása mellett – ám csak hengeres gépek adják a „választékot”. Márpedig a horizontális, egy vagy háromtárcsás csiszológépekkel lehet egyenletesen simára csiszolni a kopott padlófelületet. A hengeres gépekkel ezt sokkal nehezebb elérni még a szakembereknek is.


Sokan csak csiszoltatnak, a lakkozást maguk akarják elvégezni, mert így olcsóbbnak tűnik a felújítás. Ám ez kétséges vállalkozás, mert ilyenkor nemcsak a lakk egyenletes felkenése okozhat gondot, hanem a megfelelő rétegrend – alapozás és a fedőlakk összeférhetősége –, vagy a rétegek közötti köztes csiszolás elmaradása is. Ez pedig a minőség és a bevonat tartósságának a rovására mehet. Jobb tehát az egész műveletsort szakavatott szakemberekre bízni, akiken a minőséget számon lehet kérni, és garanciát is vállalnak a munkájukra.

Ám az sem lényegtelen, hogy az adott vállalkozó milyen gépekkel és anyagokkal dolgozik. Ezek ugyanis alapvetően befolyásolják a végeredményt. Többen az előbb említett hengeres géppel dolgoznak, amivel csak kellő gyakorlattal lehet egyenletesen sima felületet elérni. Sokkal jobb eredmény garantálható az egy, vagy háromtárcsás horizontális csiszológépekkel, a köztes csiszolási művelet e nélkül pedig szinte elképzelhetetlen. Sajnos ilyen gépekkel nem minden parkettacsiszolással foglakozó vállalkozó rendelkezik, bár ez kellő szaktudás mellett a végső eredményen nem is nagyon vehető észre, de csak igényesen elvégzett munka esetén.


Az alapcsiszolásnál általában 60, 80-as a használt csiszolóanyag szemcsemérete, majd ezt 90, végül 120-as szemcsézetű finomcsiszolás követi. A közbenső csiszolást nem mindig végzik el, pedig fontos lenne. Az igényes munka bizony többe kerül, viszont a sima és egyenletes padlófelület megéri a pluszkiadást. Az árakat nemcsak a felhasznált lakkok, de a csiszolás munkaigényessége is jelentősen befolyásolja.

A vizes lakkozáshoz az alapozón kívül legalább két fedőréteg szükséges, mert ez a bevonat kopásállóságát is befolyásolja. A vastagon felterített lakkréteg nehezen keményedik ki és sérülékenyebb is. Lényeges tehát, hogy betartják-e az adott rétegszámot, és a rések besimítását miként végzik el, sőt azt az anyagot használják-e, aminek a kihullása nem következik be néhány éven belül. Vannak vállalkozások, akik ezért a munkáért külön költséget számolnak fel, míg mások a hagyományos lakk és csiszolóporos besimítást beszámítják a csiszolás árába.


A vizes lakkok ma már előnyösebb tulajdonságúak, mint a hagyományos oldószeresek, és számtalan gyártó terméke beszerezhető, ám a vállalkozók nem mindegyikkel vállalják a parketta lakkozását, mert nem erre vannak „beállva”. A csiszolási árak általában 1400-2000 Ft/m2 körüliek, különféle rétegszámú és anyagú lakkozással 2400-4700 Ft/m2 körüli összegbe kerülhet. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fényes padlófelület csak akkor igazán szép, ha teljesen sík és sima a lakk felülete is. Ez persze idővel, a kopás miatt fokozatosan csökken, de a fénye kellő ápolással nagyon sokáig megőrizhető. Előnyösebb hatású a selymes fényű padlófelület, különösen, ha a csiszolt parketta felülete vagy a lakkozás felülete nem elég sima, mivel ezek a hibák kevésbé észlelhetők éles fényben. Ezt ugyan nem mindenki kedveli, de ízlés dolga, ám az tagadhatatlan, hogy a fényes felületeken a szennyeződések, és a felületi sérülések is jobban látszanak.


Egy nagyobb lakás parketta felújítása egyéb kellemetlenségekkel is jár. Nevezetesen, hogy a helyiségeket teljesen ki kell pakolni. Ezt pedig több szoba esetén elég nehéz egyszerre megoldani, hiszen a csiszolás és a lakkozás akár több napot is igénybe vesz. Közben aludni is kell valahol, és ha nem megoldható a felújítás idejére a lakás elhagyása, akkor csak szobáról szobára haladva lehet a munkával haladni.


A különféle lakkoknak elég hosszú a kötésideje, és addig nem lehet a helyiségbe visszahelyezni a bútorokat. Ezért ezt alaposan átgondolva kell megtervezni, mert szinte biztos, hogy a parketta felújítást nem lehet folyamatosan elvégezni, csak szobáról szobára haladva. Ezt viszont nem biztos, hogy a kivitelező be tudja iktatni a munkarendjébe. Így marad a szobánként elvégzett padlófelújítás, de szerencsés esetben a lakás teljes felújításakor ez legyen a befejező munka. Ne feledjük, a felújított parkettára csak 1-2 nap elteltével, a lakk teljes kikeményedése után lehet a bútorokat és az egyéb berendezési tárgyakat elhelyezni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-7595/Csiszolas_es_lakkozas